La UPV i Las Naves homenatgen la investigadora valenciana Dolors Corella

26 de novembre de 2020
CATEGORIA:
Estratègies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El projecte Dones de Ciència rendeix tribut a Corella amb un mural en l’IES Joanot Martorell de València.
  • El mural, obra de l’artista valenciana Lluïsa Penella, s’ha presentat aquest matí en el marc de la Nit Mediterrània de les Investigadores (Mednight 2020).

Dolors Corella és una de les investigadores valencianes més excel·lents de l’actualitat. És un referent internacional en el desenvolupament de la Genòmica Nutricional; un exemple per a molts i, des de hui, encara més per a l’alumnat i personal de l’IES Joanot Martorell, de València. Un mural de grans dimensions amb un retrat carregat d’expressivitat inunda de ciència i art el pati de l’institut. Ho fa gràcies al projecte Dones de Ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València.

El mural, presentat hui en el marc de la Nit Mediterrània de les Investigadores (Mednight 2020), és obra de l’artista valenciana Lluïsa Penella. En ell integra el retrat de la investigadora –motiu central del mateix- sobre un fons en el qual s’adverteixen talls microscòpics que remeten directament a la investigació de Dolors Corella.

“Es tracta de formes microscòpiques relacionades amb el seu treball, centrat en la genòmica nutricional i la prevenció de malalties produïdes per la mala alimentació. Xicotetes picades d’ullet al dia a dia de Dolors en el seu laboratori”, explica Lluïsa Penella.

En el mural destaca també l’absència de línies. A través de la tècnica de masses de colors, aquests es van superposant, creant la figura de Corella. “Les línies es construeixen pels canvis de tonalitat, a través d’una harmonia de colors complementaris”, afig Penella. L’artista de Catarroja fa ús també de carnacions per a omplir de llum el pati de l’institut i per a les ombres aposta per un color morat, que s’integra a la perfecció en el fons afavorint la comunicació entre aquest i la figura de la investigadora.

Quinze murals

Amb aquest so ja quinze els murals que han cobrat vida en el projecte Dones de Ciència, tots ells realitzats per dones artistes tant nacionals com internacionals. “Encara que cada vegada som més dones les que treballem en aquest camp, l’art urbà continua estant bastant masculinizado. Per això, em sembla molt positiu que el projecte ens unisca a nosaltres, artistes, amb les científiques; és un binomi perfecte per a aconseguir aqueix gran objectiu de visibilitzar en tota la societat, però sobretot entre l’alumnat de centres com aquest, a científiques excel·lents com ho és Dolors”, destaca Lluïsa Penella.

En aquest mateix sentit, Corella, ha incidit en la necessitat de continuar treballant per trencar sostres de cristall i tradicions, que limiten la carrera i la visibilitat de les dones científiques. “Fa falta promocionar entre els xiquets i xiquetes, però també en tota la societat, la figura de les investigadores, perquè n’hi ha i molt bones i en tots els camps. S’ha d’acabar d’una vegada per sempre amb aqueixes falses creences que hi ha carreres que no són per a dones. La ciència és cosa de tots i totes, de dones i d’homes”, ha destacat Corella. Per a aconseguir-ho, la catedràtica de la UV ha remarcat que és una tasca que abasta des de l’àmbit educatiu, fins a les pròpies llars i els mitjans de comunicació. Encara perduren en la nostra societat moltes herències, molts llocs comuns que han de derrocar-se ja. Per això, per a mi aquest projecte és una gran iniciativa”, ha destacat la investigadora valenciana.

El rector de la UPV, Francisco Mora, ha destacat la trajectòria de Dolors Corella, “un referent de la ciència valenciana, nacional i internacional”, al mateix temps que ha incidit en la necessitat de continuar treballant per donar a conéixer el treball d’investigadores com la catedràtica de la UV. “Aquest és l’objectiu amb el qual iniciem aquest projecte en 2019 i en el qual continuarem treballant durant l’any que ve: inspirar vocacions científic-tecnològiques en els més joves, especialment entre les xiques, i posar en valor el treball que han desenvolupat i desenvolupen grans científiques, i Dolors Corella és un gran exemple”

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha insistit que “mesclant ciència i art, contingut i continent, estem donant visibilitat als carrers, edificis públics i instituts al paper de la dona en la ciència, perquè les xiquetes tinguen referents a l’hora de decantar-se per uns estudis de ciències, perquè cada vegada més joves òmpliguen l’aules de carreres universitàries STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), i siguen capaces de trencar el famós sostre de cristall quan arriben al món laboral. Només així podrem tindre una ciutat més compartida, i parlar d’igualtat”.

Mentrestant, Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València, ha transmés el seu agraïment a la UPV i Las Naves per un projecte que ajuda a “visibilitzar a dones rellevants, a les grans investigadores que fan història i que són un exemple a seguir, com Dolors Corella, una gran científica, que a més porta a les aules tota la seua investigació, per això motiva tant a l’alumnat. Aquest mural és un reconeixement molt merescut i segur que és exemple per a les joves que hora comencen a plantejar-se què estudiaran en un futur”, ha conclòs Mavi Mestre.

Sobre Dolors Corella

Dolors Corella, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat de València, és premi Jaume I d’Investigació Mèdica 2018. És investigadora en obesitat i nutrició i cap de grup del CIBEROBN des de 2006. També és directora de la Unitat d’Investigació d’Epidemiologia Genètica i Molecular a la Universitat de València des de 1998. Ha publicat més de 325 articles en revistes internacionals de gran impacte i ha dirigit més de 20 tesis doctorals. Actualment focalitza les seues investigacions en la integració de ómicas juntament amb la nutrició i la gastronomia per a aportar una visió més holística de la salut. És pionera en el desenvolupament de la Genòmica Nutricional.

COMPARTEIX:
TW - FB