La UPV i Las Naves homenatgen a Jane Goodall amb un impactant mural en BIOPARC València

16 de octubre de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mural és obra de la il·lustradora i muralista gallega Lídia Cao.
  • Amb aquest, són ja dotze els murals que han cobrat vida gràcies al projecte “Dones de Ciència”, de la UPV i Las Naves.

Una Jane Goodall mirant cap al futur, amb una expressió amable i esperançadora. Així defineix la il·lustradora gallega Lidia Cao, el mural amb el qual, en el marc del projecte Dones de Ciència, de la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, rendeix tribut a l’etòloga britànica en les instal·lacions de BIOPARC València.

El mural ocupa tota la paret situada al costat del cinema de BIOPARC. En ell destaca la figura de Jane Goodall qui, llibreta en mà, envoltada de vegetació i acompanyada per un ximpanzé, dirigeix cap al futur aqueixa mirada carregada d’expressivitat. Remitent també d’aquesta manera Lidia Cao a un d’aqueixos innombrables instants presents en la vida de Goodall: eixes llargues hores d’observació dels ximpanzés, que li van permetre atorgar emocions a aquests animals i fins i tot veure com eren capaços de fabricar i utilitzar eines.

I ho fa Lídia Cao amb un domini absolut de la línia; amb ella crea la llum i tracta els volums. I tot això, amb un cromatisme en el qual combina el verd de l’entorn, amb els tons grisos i marrons de Goodall i del ximpanzé que li acompanya. “El que vull transmetre és descans i relaxació, pau visual, en sintonia amb el lloc en el qual es troba”, destaca la muralista gallega.

Sobre el projecte, Lidia Cao destaca la importància de les sinergies que crea entre dones referents en la història de la ciència i les artistes. “Cal visibilitzar molt més a les investigadores, que la gent es pregunte qui són i si això es fa amb artistes com jo o qualsevol de les altres companyes que participen en el projecte, tanca el cercle d’una forma perfecta”, destaca Lídia Cao.

Dotze murals
Amb aquest homenatge de Lídia Cao a Jane Goodall, són ja dotze els murals que omplin els nostres carrers d’art i ciència gràcies a aquesta iniciativa de la UPV i Las Naves, que compta a més amb la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació.

El projecte ha rendit tribut ja a Margarita Salas, Anna Lluch, Valentina Tereshkova, Rosalind Franklin, Jane Jacobs, Katherine Johnson, Josefina Castellví, Hedy Lamarr, Hipatia d’Alexandria, María Blasco i Concepción Aleixandre.

COMPARTEIX:
TW - FB