La UPV i Las Naves coordinen el codisseny d’un pla d’adaptació de l’horta valenciana al canvi climàtic

26 de juny de 2019
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB
  • A través del projecte Pathfinder AELCLIC, patrocinat per EIT-Climate-KIC.
  • La primera fase del projecte consisteix a crear una xarxa de treball local per a definir conjuntament aquest pla.

Un equip format per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València ha posat en marxa el projecte Pathfinder AELCLIC per a definir un pla d’adaptació de l’horta valenciana al canvi climàtic.

L’objectiu d’aquest projecte AELCLIC (Adaptation of European Landscapes to Climate Change), patrocinat per la plataforma europea del EIT-Climate-KIC durant l’any 2019, és crear un grup de xarxes de treball regionals i locals per a co-definir plans d’adaptació al canvi climàtic en 16 paisatges europeus. L’horta valenciana ha sigut el triat com a paisatge pilot líder de la zona del sud-oest europeu.

El projecte que afecta al Sud-oest d’Europa, i que inclou a València, Tenerife, Porto i Catalunya, està coordinat per Francisco Galiana, professor de L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (EAMN).

La primera fase d’aquest projecte, al qual també s’ha adherit l’Ajuntament d’Alboraia, consisteix a crear una xarxa de treball local per a definir l’estructura d’un futur Pla d’Adaptació del Paisatge de l’Horta Valenciana al Canvi Climàtic.

Aquesta xarxa de treball o consorci estarà integrada per les institucions o autoritats locals, organitzacions civils, actors econòmics i socials (empreses del sector agroalimentari, turístic, etc..) i institucions acadèmiques o d’investigació, que tinguen interés a participar en el projecte.

Per a això, l’equip d’investigació va organitzar un taller el passat 17 de juny, en el qual es va convocar a diferents entitats relacionades amb l’horta de València i Alboraia per a presentar-los el projecte i l’agenda de treball.

Les entitats que es van reunir en aquest primer taller van identificar els valors de l’horta valenciana i els efectes que tindrien sobre l’horta alguns possibles escenaris de canvi climàtic, prèviament identificats i presentats per l’organització del projecte.

A més, els actors van identificar oportunitats d’actuació per a previndre aqueixos potencials efectes del canvi climàtic en l’horta, així com possibles impediments per a aquestes solucions.

En el pròxim taller, que tindrà lloc al setembre, es presentaran els resultats del primer taller, es definirà l’estructura i el contingut del pla d’adaptació de l’horta al canvi climàtic i s’identificaran els recursos i les fonts de finançament per a desenvolupar el pla.

Finalment, aquest projecte s’està duent a terme com a fase prèvia per a crear una xarxa de treball compromesa i forta que duga a terme un projecte més ampli en el qual es desenvoluparia el Pla d’Adaptació del Paisatge de l’Horta Valenciana al Canvi Climàtic.

Projecte AELCLIC

El projecte AELCLIC (Adaptation of European Landscapes to Climate Change) té com a objectiu definir i provar models proactius i catalitzadors, per a la creació de xarxes de treball regionals i locals amb capacitat social, financera, administrativa i tècnica per a codefinir Plans d’Adaptació del Paisatge al Canvi Climàtic (LACAP).

Aqueixos plans inclourien polítiques, estratègies, accions pilot i iniciatives a nivell local i regional per a promoure l’adaptació al canvi climàtic.

El projecte AELCLIC s’emmarca en els projectes Pathfinder de EIT Climate-KIC, en el qual quatre tàndems d’Universitats i Autoritats Regionals/Locals (totes sòcies de EIT Climate-KIC) promouran la generació de xarxes de treball regionals i locals en un conjunt de Paisatges Pilots Líders.

Els models generats en eixos Paisatges Pilots Líders seran després posats a prova i adaptats en un conjunt de Paisatges Pilot Multiplicadors amb el suport de terceres parts regionals i locals.

En totes aquestes àrees pilot, els principals actors d’interés (ONG locals, empresaris, administracions públiques, investigadors, veïns, etc.), treballaran junts per a comprendre l’impacte que el canvi climàtic tindrà en els seus paisatges i formes de vida. Conegut el diagnòstic, s’acordaran les metes i agendes bàsiques que han de ser abordades pels futurs LACAP locals, així com els recursos i compromisos necessaris per a l’elaboració i compliment d’aquests Plans.

Finalment, s’adoptarà una declaració d’acord o carta de compromís conjunta, en la qual tots els membres de la xarxa de treball local expressen el seu desig d’avançar en la preparació d’un Pla d’Adaptació del Paisatge al Canvi Climàtic.

EIT Climate-KIC

EIT Climate-KIC és la major associació pública-privada de la UE per a abordar el canvi climàtic a través de la innovació i per a construir una economia de carboni zero a través de l’impuls a l’emprenedoria. EIT Climate-KIC està donat suport per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea.

El seu enfocament se centra en millorar la forma de vida a les ciutats, que la indústria produïsca aquells productes respectuosos amb el medi ambient i l’entorn, al mateix temps que s’optimitza l’ús de la terra i els seus recursos per a produir els aliments necessaris.

COMPARTEIX:
TW - FB