La Universitat de València i Las Naves impulsen un mercat agroecològic al campus de Blasco Ibáñez

8 de octubre de 2021
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El Mercat està format per una parada de fruites i verdures de productors locals, una parada de productes de proximitat, ecològics i de xicotets artesans, una parada d’oli, una parada de pa artesà i familiar, i un lloc amb productes de comerç just.
  • El Mercat es desenvoluparà en aquesta primera experiència pilot els divendres, 8, 15, 22 i 29 d’octubre. En funció de l’acolliment i la participació, es proposaran noves dates i s’estudiarà la seua expansió a altres campus.

La Rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i la directora del centre d’innovació Las Naves han inaugurat aquest matí el Mercat Agroecològic de la Universitat de València. Un mercat que convida a reflexionar sobre els hàbits d’alimentació i el seu impacte en la salut i en el planeta.

El Mercat Agroecològic naix com una de les accions proposades en la guia Iniciatives de consum alimentari sostenible en la UV, gestada en el si del grup de treball de Comerç just i de proximitat de la Universitat de València i liderat pel Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat en col·laboració amb la Càtedra de l’Horta de València, impulsada per Las Naves.

En l’acte d’inauguració el professor de la Universitat de València Sergio Belda, Doctor en Desenvolupament Local i Cooperació Internacional i coautor de la guia, ha presentat aquest treball en el qual es descriuen les iniciatives per a transformar els hàbits de consum alimentari en la Universitat cap a models més sostenibles i saludables, tenint en compte els productes de proximitat i de temporada i les formes de cultiu més respectuosos amb el medi ambient.

El Mercat Agroecològic està situat a l’aire lliure entre els Aularis I i III del Campus de Blasco Ibáñez, accedint per Menéndez i Pelayo. En aquesta primera edició, el Mercat està format per una parada de fruites i verdures de productors locals, una parada de productes de proximitat, ressò i de xicotets artesans, una parada d’oli i una parada de fleca artesana i familiar, així com un lloc amb productes de comerç just d’una entitat de la Coordinadora Valenciana de ONGD. El Mercat és fruit de la col·laboració del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, UV Sostenibilitat, La Càtedra de l’Horta, el centre d’innovació Las Naves, La Càtedra d’Economia del Bé Comú i la Facultat d’Infermeria i Podologia.

La rectora de la Universitat, que ha iniciat la seua intervenció amb uns versos del poeta Estellés oda al producte de la terra, ha ressaltat l’horta valenciana com a símbol de la ciutat de València. A més, ha felicitat el vicerectorat, a UVSostenibilidad, al Grup de Treball de Comerç Just i Proximitat de la UV, a la càtedra i a la resta de persones i estructures implicades en el Mercat, la guia presentada. Així mateix, ha aprofitat la seua intervenció per a agrair la seua participació a totes les entitats col·laboradores, i especialment a la Fundació Las Naves, i desitjar un prolongat desenvolupament a aquesta iniciativa: “Espere que aquest Mercat, que se celebrarà els quatre divendres d’aquest mes, siga un èxit i siguen els primers d’una sèrie llarga d’edicions d’aquest Mercat Agroecològic”, ha conclòs.

Marta Chillarón, directora de Las Naves, ha explicat que “en Las Naves sempre treballem amb les 4 hèlices de la innovació: sector públic, privat, Acadèmia i societat civil. És un plaer veure que gràcies a aquest impuls de dos de les hèlices, Las Naves com a sector públic i la Universitat de València com a Acadèmia, aquest mercat agroecològic veurà la llum”. També ha agraït el treball realitzat per la Càtedra de L’Horta de València, impulsada entre la Universitat de València i Las Naves, per a l’elaboració de la guia que ha propiciat el naixement del Mercat Agroecològic.

Els divendres d’octubre, dia de Mercat

El Mercat es desenvoluparà en aquesta primera experiència pilot els divendres, 8, 15, 22 i 29 d’octubre gràcies a la col·laboració i suport del Degà de la Facultat d’Infermeria i Podologia i Degà de Campus, Antoni Merelles. En funció de l’acolliment i la participació, es proposaran noves dates i s’estudiarà la seua expansió a altres campus.

El Mercat suposa un pas més en el compromís de UVSostenibilitat per a acostar a la comunitat universitària la conveniència d’adoptar hàbits de consum més saludables i sostenibles, en els quals es té en compte l’origen, la manera de producció i la petjada de carboni dels productes que consumim.

COMPARTEIX:
TW - FB