Fotografia dels creadors de Fisben la startup per a la gestió inteligent de l'aigua

La startup per a la gestió intel·ligent de l’aigua, única finalista espanyola del concurs del Banc Europeu d’Inversions

13 de juny de 2023
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

  • La valenciana Fibsen és una de les 15 finalistes del 2023 Social Innovation Tournament, que reconeix als emprenedors de major impacte d’Europa
  • La seua tecnologia innovadora, que monitora en temps real la xarxa de subministrament, s’està aplicant a València i a Grècia
  • L’empresa és part de Col·lab, l’acceleradora pública del centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València

La startup valenciana Fibsen és una de les 15 finalistes del 2023 Social Innovation Tournament, el concurs del Banc Europeu d’Inversions (BEI) que reconeix i dona suport als emprenedors de major impacte d’Europa.

L’empresa que forma part de Col·lab, l’acceleradora pública del centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València, ha sigut seleccionada entre prop de 300 candidatures de tota Europa per l’impacte positiu de la seua innovació tecnològica per a la gestió eficient de l’aigua.

Fibsen és l’única startup espanyola finalista del certamen, que celebrarà el seu lliurament de premis en un esdeveniment final a Estocolm (Suècia) els dies 27 i 28 de setembre. En total han sigut seleccionades 15 empreses finalistes procedents de 10 països europeus.

La startup desenvolupa sensors intel·ligents de fibra òptica per a millorar la gestió, la qualitat i el servei de l’aigua que reben les persones a les seues cases. Una tecnologia nascuda per a adaptar-se al canvi climàtic en un context en el qual l’escassesa d’aigua és cada vegada major que ja s’està aplicant en zones de València i de Grècia.

Javier Sanz, CEO de Fibsen, explica com la seua tecnologia genera un impacte positiu en la ciutadania i en el medi ambient ja que “disminueix les pèrdues d’aigua evitant la desertificació”. “A més, millorem la qualitat de l’aigua, les persones accedeixen a un recurs bàsic amb millor sabor i qualitat”, afig Sanz. La implantació d’aquesta tecnologia per part de les empreses distribuïdores d’aigua, així mateix, permet reduir els costos del servei permetent que l’aigua siga més accessible per a la població.

La seua elecció com a finalista del concurs europeu permetrà que la startup de Col·lab participe en un programa de formació a mida (bootcamp de mentoring, coaching en línia i jornades d’assaig) per a preparar la presentació de la seua solució.

Innovació valenciana pionera a Espanya

Actualment, Fibsen està treballant junt a l’Empresa Mixta Metropolitana (EMIMET), que gestiona el subministrament d’aigua en diverses comarques valencianes, en la instal·lació d’un servei de monitoratge de l’aigua en temps real en Albalat dels Sorells (València), la primera d’aquest tipus a Espanya. “Permetrà a les empreses d’aigües saber a l’instant el que passa en cada tram de la seua xarxa per a millorar totes les tasques de reparació i optimitzar els seus recursos”, avança Sanz.

En aquest sentit, la startup també està treballant a expandir el seu negoci en el sud d’Europa per a combatre la desertificació de la conca mediterrània. Recentment, Fibsen ha participat en el projecte TALOS, finançat per la UE, per a instal·lar en Chortiati (Grècia) un sistema fiable per al seguiment i anàlisi de la gestió de l’aigua.

A més a més, amb al suport de Las Naves i l’Ajuntament de València, la startup desenvolupa el projecte HORTA-TECH, per a crear un sistema digital de monitoratge de l’aigua de reg en l’horta valenciana, en col·laboració amb Baukunst – Patrimoni Virtual, una altra empresa de Col·lab.

Col·lab i el seu valor diferencialCol·lab és l’acceleradora pública de triple impacte de Las Naves, el centre d’innovació de l’Ajuntament de València. Els programes de Pre-acceleració, Acceleració i Scale Up de Col·lab estan alineats amb el Marc Estratègic Missions València 2030, que desenvolupa la política d’innovació pública a la ciutat de València, així com amb la Missió Climàtica València 2030.En Col·lab s’ofereix suport, espai i mentorització a empreses, startups o iniciatives emprenedores focalitzades en la generació d’un impacte positiu en les persones o el medi ambient. Així mateix, des de Col·lab es brinda suport financer per a les millors iniciatives emprenedores que participen en els seus programes i s’organitzen demo days i investors days.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB