La química María Vallet protagonitza un nou mural del projecte Dones de ciència de la UPV i Las Naves

3 de febrer de 2023
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Obra de l’artista valenciana Roseta, el mural està situat en l’IES Malilla de València
  • Amb aquest, són ja 32 els murals realitzats en el marc del projecte Dones de Ciència de la UPV i Las Naves

Maria Vallet és la millor científica espanyola segons la revista PLOS Biology, Premi Jaume I en Investigació Bàsica i una de les tres úniques dones en el rànquing dels 100 investigadors espanyols amb índex h més alt en qualsevol àrea de coneixement. Pionera en el seu camp, amb el seu treball va descobrir les potencials aplicacions biomèdiques dels materials ceràmics mesoporosos per a la regeneració òssia, entre altres avanços.

Líder del grup de Biomaterials Intel·ligents (GIBI) integrat en el CIBER-BBN i professora de la Universitat Complutense, Vallet és, a més, una apassionada per acostar la ciència a tota la societat, especialment al públic més jove, amb qui es desviu per explicar-los tot el que ens brinda la ciència i el seu treball diari.

Així ho ha demostrat durant la inauguració del mural amb el qual la Universitat Politècnica de València i el centre d’Innovació Las Naves de l’Ajuntament de València li reten homenatge en el seu projecte Dones de ciència. El mural està situat en l’IES Malilla i és obra de l’artista valenciana Roseta.

“A mi m’encanta estar entre xiquets i joves i poder explicar-los el que fem i perquè. I, sens dubte, formar part d’aquest projecte, que acosta la ciència a tot l’alumnat d’aquest centre a través de la meua persona i amb un mural que transmet tanta alegria, és per a mi un autèntic orgull”, ha destacat durant la inauguració, María Vallet.

En el mural destaca, en primer pla, la figura de María Vallet amb un matràs a la mà, acompanyada de diferents referències tant a la seua investigació en regeneració òssia com a la seua labor divulgadora. Roseta plasma un fèmur amb tot detall juntament amb unes xicotetes figures més infantils, ideades i plasmades en el mural per l’artista Jaju –“sense ell, sense els seus personatges, aquest mural no funcionaria”, ha apuntat Roseta.

Per a l’artista de la Font d’en Carròs pintar aquest mural ha sigut especialment emotiu, “perquè és el primer que faig a València i perquè el feeling amb María ha sigut espectacular des del primer moment, i això es plasma també en el resultat final, fruit de moltes converses i intercanvi d’idees amb ella. El mural ens uneix també a través del kintsugi, tècnica japonesa que tracta de restaurar antigues peces ceràmiques amb fil d’or, igual que ella treballa en la restauració dels ossos. Jugant amb això i amb els ninots que pugen per l’os per a restaurar-lo, he tractat de plasmar el treball científic i divulgatiu d’una investigadora tan important com és María Vallet”, ha explicat Roseta.

“Cal continuar treballant per la divulgació i per la visibilització de les dones en molts àmbits”

En la seua intervenció, la investigadora de la Universitat Complutense de Madrid, ha recordat que ella no va tindre clar fins a acabar el doctorat que el seu futur estava en la investigació: “Eren uns altres temps i altres ensenyaments i no em motivaven en absolut. Quan vaig fer el meu postdoc en Grenoble vaig descobrir que el que feia servia per a alguna cosa i ho vaig connectar amb la vida quotidiana. A partir d’ací tot va canviar”

Vallet ha destacat també que “encara que en els últims anys s’ha avançat molt, cal continuar treballant per motivar, per acostar la ciència al públic més jove i per visibilitzar la figura de les dones. Hem d’explicar-los el que fem, perquè conéixer és voler. I quan ho coneguen, si els motiva i agrada que vagen a per això. El treball en ciència és molt gratificant; com en tot hi ha moments bons i dolents, però mai és un treball rutinari, per això, entre altres coses, mai es té la sensació de treballar. Per a mi la ciència és gran part de la meua vida. Este mural és el millor premi, el més entranyable de tota la meua carrera”.

Sobre Dones de ciència

Amb el mural en homenatge a María Vallet són ja 32 els realitzats en el marc del projecte Dones de ciència, una iniciativa que compta a més amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i que el mes de novembre passat va rebre el premi al millor projecte singular dels Prismes Casa de les Ciències a la Divulgació 2022, els més importants del país en el camp de la comunicació i divulgació científica.

“Hui sumem un nou mural a aquest projecte de referència en la nostra universitat i en tot el país, amb el qual volem contribuir a lluitar contra la bretxa de gènere en l’àmbit de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) i ajudar també a fomentar vocacions científiques entre els i les més joves, com l’alumnat d’aquest institut de la nostra ciutat”, ha destacat el rector de la UPV, Pepe Capilla.

En aquest mateix sentit, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat que “necessitem visibilitzar referents de ciència i promoure les vocacions de STEAM i com a Ajuntament estem preocupats a la ciutat que tindrem en un futur, i volem contribuir al fet que siga més igualitària i compartida. I contribuïm amb l’acció. En aquest cas, l’acció de portar el missatge del paper de la dona en la ciència a totes les persones que es queden retratades en aquest museu a l’aire lliure que estem conformant, en col·legis, però també en altres façanes públiques de València, i que cada vegada més xiquetes es pregunten: qui és aqueixa dona? De major vull ser com ella”.

Sobre María Vallet

Doctora en Ciències Químiques. Catedràtica de Química Inorgànica des de 1990 i líder del grup de Biomaterials Intel·ligents (GIBI), integrat en el CIBER-BBN i en l’Institut d’Investigació Sanitària Hospital 12 d’Octubre (i+12), Vallet és acadèmica de les Reials Acadèmies d’Enginyeria (RAI) i Nacional de Farmàcia (RANF) i Fellow de Biomaterials Scienceand Engineering (FBSE) i del American Institute forMedical and Biological Engineering (AIMBE).

Pionera en el camp dels materials ceràmics mesoporosos amb aplicació en biomedicina, el seu treball va descobrir, per primera vegada, les aplicacions biomèdiques potencials d’aquests materials, particularment en el camp de la regeneració òssia i sistemes d’alliberament controlat de fàrmacs.

Ha rebut diversos premis nacionals i internacionals, entre ells el Jaume I 2018 en Investigació Bàsica, el Premi Nacional d’Investigació 2008, el Premi Franc-Espanyol 2000 de la Societé Française de Chimie, Premi RSEQ 2008 en Química Inorgànica, Premi FEIQUE d’Investigació 2011, Medalla d’Or de la RSEQ 2011, IUPAC 2013 Distinguished Women in Chemistry and Chemical Engineering, Premi d’Investigació Miguel Catalán 2013, Lilly Distinguished Career Award in Chemistry 2016, Premi Julio Peláez a Pioneres de les Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques de la Fundació Tatiana Pérez de Guzmán el Bo 2017 i premi de la primera edició del Margarita Salas a la carrera científica de la Comunitat de Madrid 2021. És a més doctora Honoris causa per les Universitats del País Basc i Jaume I, Rovira i Virgili i Murcia.

Ha format part del Comité Nacional d’Avaluació d’Activitats Investigadores (CNEAI) i del Comité Rector del Programa “Science for Peace” de l’OTAN (1999-2005). És membre honorífic de la Materials Research Society de l’Índia.

COMPARTEIX:
TW - FB