La projecció de “Gurumbé” a Las Naves revela el passat esclavista d’Espanya

22 de maig de 2019
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La cinta aborda, entre altres qüestions, la presència de sons negres en la música andalusa.
  • “Gurumbé. Canciones de tu memoria negra” és una radiografia de com s’ha invisibilitzat sistemàticament a la població esclava africana.

El centre d’innovació Las Naves acull demà dijous 23 de maig, a les 18.00 hores, la projecció de “Gurumbé. Canciones de tu memoria negra”, dirigida per Miguel Ángel Rosales. El documental s’emmarca en les activitats de commemoració del dia d’Àfrica que se celebra el dissabte 25 als Jardins de Vivers.

La cinta rescata de l’oblit la història de l’esclavitud africana en la Península Ibèrica, ressaltant el protagonisme que, al costat d’altres col·lectius marginals, van tindre en la nostra història i la nostra cultura, com ara la música. Amb l’explotació comercial d’Amèrica, milers de persones africanes són portades a Espanya i Portugal per a ser venudes com a esclaves; algunes van ser exportades a les colònies i unes altres es van quedar a les ciutats.

L’objectiu d’aquest documental és, en paraules del seu director, “desemmascarar les arrels negres a Espanya i com el negre sempre ha estat present en el flamenc, un dels estils musicals que ha acabat engolit per l’institucional que es colpeja a boca de canó en debats sense sentit sobre el vertader origen dels primers gitanos que van arribar a la Península”.

De fet, en una primera part “Gurumbé” explica com Sevilla i Lisboa es converteixen en el gran mercat d’esclaus, tant per a “consum” intern com per a “proveir” a Europa i a les colònies del Carib.

En els segles XVII i XVIII la població negra estava mitjanament integrada en la vida quotidiana de Sevilla. I, precisament, la qual cosa aborda el documental “Gurumbé” és en quin punt això es va invisibilitzar i quina va ser la fusió cultural amb la música que tenia lloc a Andalusia.

COMPARTEIX:
TW - FB