La primera tote bag impermeable feta amb les bosses del supermercat 

25 de abril de 2023
CATEGORIA:
Emprenedoria
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La startup valenciana Voramar Fanplastic fabrica articles de moda amb bosses de plàstic d’un sol ús, elaborats per dones de València en situació de vulnerabilitat
  • L’empresa llança al maig la seua nova col·lecció de bosses de disseny sostenible i resistent a l’aigua, a partir de la innovadora tècnica de la termofusió
  • La iniciativa emprenedora ha sigut seleccionada en els programes d’acceleració de la setena edició de Col·lab, en el centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València, en la categoria scale-up

Bosses de plàstic del súper que dones de València en situació de vulnerabilitat transformen en productes de moda de disseny. “Complementa la teua vida amb impacte positiu”, és el que defensa Voramar Fanplastic. La startup valenciana és la prova que hi ha altres maneres de fer moda, innovant en els materials i en la manera de treballar-los: creant bosses de disseny amb bosses de plàstic d’un sol ús, elaborats per comunitats de dones que pateixen desigualtat social o econòmica, a València.

Un impacte positiu 360º pel qual la startup ha sigut seleccionada en els programes d’acceleració de la setena edició de Col·lab, en el centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València, en la categoria scale-up. “Vivim en una societat consumista en la qual no parem de generar residus. Comprar una bossa de Voramar Fanplastic és un primer pas, ja que les bosses d’un sol ús es converteixen en bosses multiusos, i més encara si divulguem les històries de les persones que hi ha darrere de la fabricació de cadascuna d’elles”, expliquen Noelia Coll i Nadine Strzelczyk, fundadores de la startup.

La primera bossa de disseny sostenible, social i impermeable

“Hem creat la primera bossa tote bag sostenible, social, lleugera i impermeable, obtinguda per una tècnica innovadora a la Comunitat Valenciana, desenvolupada a partir de bosses de plàstic de comerços i empreses que es preocupen per l’economia circular”, apunten les emprenedores.

Una col·lecció que Voramar Fanplastic llança al maig, en la qual han experimentat amb la tècnica de la termofusió, confeccionada per entitats que treballen per a la inclusió de dones en l’àmbit laboral, com l’associació Mil.una, de Sagunt, i l’ONG Proyectos Extraordinarios, de Benetússer.

Noelia i Nadine van començar teixint bosses de crochet amb plàstic en una associació veïnal del Cabanyal, amb les dones del barri. Amb el temps, la seua xarxa de dones ha crescut amb diverses associacions, a València i els seus voltants. “Apostem per la millora del benestar comunitari beneficiant directament i indirecta a totes les persones”, apunten les emprenedores. “Som éssers socials. Com més a gust estiguen les persones del nostre voltant (mares, amigues, veïnes…), més a gust estarem nosaltres”, afegeixen.

Una empresa que dissenya i produeix a València, social i sostenible, per a generar moda alternativa. Una innovació que ha fet que Voramar Fanplastic s’òbriga també a altres vies de negoci, com la fabricació de productes personalitzats per a empreses, el desenvolupament de tallers de teambuilding o per a aportar solucions d’economia circular a comerços i organitzacions, reaprofitant els seus residus plàstics per a convertir-los en el seu marxandatge. “Gràcies a la nostra estructura d’empresa tenim la possibilitat de personalitzar 100% el producte a les necessitats del client”, afirmen Voramar Fanplastic.

Així mateix, les emprenedores estan investigant noves tècniques per a reconvertir el plàstic de les bosses en peces de gran tamany, amb les quals crear major varietat de bosses i complements.

Mentrestant, al maig llancen la nova col·lecció d’estiu 2023 i dissenyen altres col·leccions puntuals, a més de col·locar els seus productes en “corners” de botigues multimarca i “pop-up” stores d’altres ciutats, com Barcelona, de la mà de la plataforma en línia de marques conscients The Platform, entre altres accions.

En aquest sentit, les emprenedores reben en Col·lab mentorització integral per al desenvolupament del seu negoci. “A nosaltres sobretot ens ha ajudat l’àrea de Màrqueting i la d’Estratègia, que seran de gran ajuda per a avançar més ràpidament”, afirmen Noelia i Nadine.

Col·lab i el seu valor diferencial

Col·lab és l’acceleradora pública de triple impacte de Las Naves, el centre d’innovació de l’Ajuntament de València. Els programes de Pre-acceleració, Acceleració i Scale Up de Col·lab estan alineats amb el Marc Estratègic Missions València 2030, que desenvolupa la política d’innovació pública a la ciutat de València, així com amb la Missió Climàtica València 2030. En Col·lab s’ofereix suport, espai i mentorització a empreses, startups o iniciatives emprenedores focalitzades en la generació d’un impacte positiu en les persones o el medi ambient. Així mateix, des de Col·lab es brinda suport financer per a les millors iniciatives emprenedores que participen en els seus programes i s’organitzen demo days i investors days.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB