Fotografía de una mujer cosiendo con una máquina de coser eléctica.

La marca valenciana de moda sostenible produïda amb residus alimentaris i microplàstics de les platges 

24 de maig de 2023
CATEGORIA:
Emprenedoria
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Cache Croche és la marca valenciana de moda sostenible que vesteix a Antonio Banderas i a la Fallera Major de València
  • Les seues col·leccions càpsula i a mida capten l’interés d’artistes coneguts
  • La startup forma part dels programes de Col·lab, l’acceleradora pública del centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València

Cache Croche és la marca valenciana de moda sostenible que igualment vist a Antonio Banderas, a la Fallera Major de València, com dissenya vestits inspirats en quadres de Sorolla. Una firma caracteritzada per la innovació creativa que transforma la indústria de la moda cap a un model responsable i renovador.

Alba García és la ment inquieta darrere d’aquesta startup que forma part dels programes de Col·lab, l’acceleradora pública del centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València. Cache Croche complements és una marca de moda i ecojoies produïdes amb pells de peix reciclat procedents dels residus de la indústria alimentària i amb microplàstics recollits de les platges valencianes.

La dissenyadora va crear la firma per a contribuir amb un model alternatiu de moda responsable, investigant sobre materials i reutilització de recursos. “Vaig analitzar com s’elaboraven tradicionalment els complements i vaig buscar com utilitzar els microplàstics procedents d’activitats de neteja de platges i altres espais naturals”, afirma García. D’una altra banda, l’emprenedora va estudiar com aprofitar la pell del salmó que es rebutja en la indústria alimentària per a crear complements.

“Se’m va acudir que podria ser una bona idea transformar microplàstics i pell de peix en matèria primera per a joies, donant-los una segona vida i reduint la contaminació ambiental”, explica la fundadora de Cache Croche complements.

Antonio Banderas, la Fallera Mayor i Sorolla

Cache Croche complements treballa en col·leccions càpsula, a mida i sota comanda. Una manera de practicar la “Slow Fashion” que aporta valor al producte. Per això, els seus dissenys han captat l’interés de personalitats tan conegudes com Antonio Banderas, que va vestir una americana seua en l’última funció de la seua recent obra de teatre “Company”, a Madrid; o d’artistes com Chenoa o Bustamante. També va crear el primer adreç de fallera fet amb plàstic reciclat, que va lluir la Fallera Major de València 2022, Carmen Martín.

“Aposte per la moda lenta, no treballe amb stock perquè genera residus. Els clients entenen que els materials i els productes que fabrique són de qualitat, a mida, que els duraran 50 anys. Són peces úniques per a cada persona”, apunta la dissenyadora.

D’una altra banda, un dels projectes en el qual ha treballat durant l’últim any és en una col·lecció inspirada en les obres del pintor Joaquín Sorolla, del qual enguany es commemora el centenari de la seua mort. “M’ha interessat sempre com a dissenyadora per les seues textures i els seus colors”, afirma García. En aquest sentit, ha dissenyat 23 vestits que versionen 23 quadres de Sorolla que després l’alumnat de l’escola de moda Cànem, de València, ha confeccionat amb materials ecològics. Una iniciativa en la qual també han participat l’alumnat d’EASD, de Belles arts de la UPV i de Salesians, que podrà conéixer-se pròximament en exposicions i desfilades.

Així mateix, Cache Croche complements treballa en la millora de la seua plataforma de venda en línia, on ja es pot trobar la seua primera col·lecció “ATLANTIS”, i impulsant la seua imatge de marca. “L’objectiu és que a la fi del 2023 tinguem diverses col·leccions, amb un catàleg de 20 productes que es puguen trobar en diferents boutiques i botigues sostenibles de València, per a explorar altres mercats en 2024”, avança l’emprenedora.

Un treball innovador pel qual ha rebut guardons com el Premi Europeu de Tecnologia i Innovació, de l’Associació Europea d’Indústria, Tecnologia i Innovació (AETI); o el Premi Nacional a la Moda i a l’Excel·lència Empresarial PRENAMO, entre altres reconeixements.

Col·lab i el seu valor diferencial

Col·lab és l’acceleradora pública de triple impacte de Las Naves, el centre d’innovació de l’Ajuntament de València. Els programes de Pre-acceleració, Acceleració i Scale Up de Col·lab estan alineats amb el Marc Estratègic Missions València 2030, que desenvolupa la política d’innovació pública a la ciutat de València, així com amb la Missió Climàtica València 2030. En Col·lab s’ofereix suport, espai i mentorització a empreses, startups o iniciatives emprenedores focalitzades en la generació d’un impacte positiu en les persones o el medi ambient. Així mateix, des de Col·lab es brinda suport financer per a les millors iniciatives emprenedores que participen en els seus programes i s’organitzen demo days i investors days.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB