Foto de la inauguració del mural de Belén La Peixa dins del programa Dones de Ciència

La investigadora valenciana Belén Franch, protagonista d’un nou mural del projecte Dones de ciència

5 de octubre de 2023
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Hui s’ha inaugurat el mural amb el qual la UPV i Las Naves homenatgen a Belén Franch, investigadora de la Universitat de València i líder del grup de treball de “estimacions de rendiment dels cultius” del consorci internacional NASA Harvest, finançat per la NASA.
  • El mural és obra de l’artista Aleixa Prokesch Valentín “La Peixa” i està situat en l’IES Sucro, d’Albalat de la Ribera.

El projecte Dones de ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, amb la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació, compte des de hui amb un nou mural, que ret homenatge a la investigadora valenciana Belén Franch. Obra de l’artista valenciana Aleixa Prokesch Valentín “La Peixa” i està situat en l’IES Sucro, d’Albalat de la Ribera.

En el mural destaca el retrat de Belén Franch en primer pla, sobre un fons en el qual l’artista incorpora diferents elements relacionats amb la seua investigació com el Sol, satèl·lits i un grup d’agricultors que treballen en el cultiu de l’arròs. També inclou una referència directa a l’algorisme ARYA (Agriculture Remotely-sensed Yield Algorithm) desenvolupat per la investigadora valenciana i que és capaç de predir la collita de cultius a partir de les imatges dels satèl·lits. Aquest mètode, el nom del qual està inspirat en la protagonista femenina de Joc de Trons, s’utilitza en el programa NASA Harvest i és ja una referència mundial.

“Em sent afortunada per haver pogut participar en aquest projecte on dones artistes plasmen el treball de científiques de prestigi internacional”, ha reconegut Aleixa, que ha afegit que, en el mural, la seua intenció ha sigut “donar cabuda a tots els elements que formaven part del treball de Betlem, donant-li valor, al seu torn, al fet que el mural formarà part del lloc de naixement de la pròpia científica. A més, sempre solc incloure en la pròpia obra parteix de l’entorn en què aquesta quedarà situada, per la qual cosa he intentat integrar-lo en el propi mur, de manera que existisca un diàleg entre el treball de Betlem i el seu propi entorn”.

Per part seua, durant la inauguració del mural, Belén Franch ha assenyalat que “ser protagonista d’aquest mural és una gran satisfacció i tot un orgull. En Física només es matricula cada any un 30% de xiques i les professores titulars a penes representem poc més del 20%. És per tant necessari realitzar iniciatives com a Dones de Ciència per a poder, a través de referents femenins, atraure a les xiques a triar les carreres Stem sense prejudicis.

En aquest mateix sentit, des de la direcció de l’IES Sucro han destacat com el projecte “contribueix a frenar la disminució de vocacions científiques i tecnològiques per part de les estudiants aquests últims anys; ajuda a construir referents femenins en la ciència, de gran importància perquè les estudiants es vegen reflectides en aquestes professions. A més, la protagonista del mural va nàixer a Corbera, un dels municipis d’on ve l’alumnat del centre. Aquesta proximitat contribueix, si cap encara més, a la definició de referents. D’altra banda, el format de mural fa que aquest referent siga present de manera contínua en el centre. Cal reconéixer la tasca de la seua autora, Aleixa, qui va treballar moltíssim durant el mes de juliol per a deixar-lo acabat per a l’inici d’aquest curs”.

L’acte ha comptat també amb la participació de la vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València, Salomé Cuesta, l’alcalde d’Albalat de la Ribera, José Antonio Roig i l’alcaldessa de Corbera, Mentxu Balaguer.

Sobre Dones de ciència

Amb el mural en homenatge a Belén Franch, són ja 35 els realitzats en el marc de Dones de ciència, una iniciativa que des de 2019 està contribuint a visibilitzar a dones de referència en els seus respectius camps, com ho són Belén Franch i “La Peixa”, en els centres educatius de la Comunitat Valenciana i que, entre altres guarDones, va ser reconegut l’any passat amb el guardó al millor projecte singular dels Premis Prismes, els més importants del país en el camp de la divulgació científica.

Sobre Belén Franch

Belén Franch Gras (València, 1984) és doctora Cum laude en Física (abril 2013) pel departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València. Des de 2013 a 2019 va treballar com Associate Research Professor en la Universitat de Maryland i com a investigadora associada en la NASA. Des de 2019 fins a 2022 va treballar en la Universtitat de València com a investigadora distingida i des de 2022 és professora titular. De manera paral·lela, des de 2019 és professora associada en la Universitat de Maryland.

Les seues principals línies d’investigació se centren en la utilització d’imatges de satèl·lits de teledetecció per a analitzar la superfície de la Terra. D’una banda, Belén treballa en l’estimació i anàlisi de l’albedo superficial, paràmetre que mesura com l’energia del Sol és reflectida per la superfície de la Terra. Aquest és un paràmetre essencial en els models climàtics ja que regeix el balanç radioactiu, és a dir, quanta calor absorbeix o reflecteix una superfície. Durant la seua tesi, Belen va desenvolupar un model que permet l’estimació d’aquest paràmetre de manera diària i reduint la seua incertesa. En l’actualitat, el seu treball se centra en adaptar aquest model als nous sensors de mitjana a alta resolució espacial per a millorar les estimacions del balanç hídric.

A més, lidera del grup de treball de “estimacions de rendiment dels cultius” dins del consorci internacional NASA Harvest, finançat per NASA. A més, des de 2019 és membre de la iniciativa Group on Earth Observations Global Agriculture Monitoring (GEOGLAM), en el qual es troben els principals investigadors internacionals, coordinant els diferents treballs en el monitoratge de l’agricultura mitjançant la teledetecció.

Ha participat en diversos articles en revistes SCI, capítols de llibres, guies d’usuaris per a la NASA i conferències internacionals d’alt prestigi. És investigadora principal en projectes de la NASA amb gran finançament, la qual cosa li permet liderar un grup de quatre persones incloent dos estudiants de doctorat dels quals és directora de tesi.

En 2018 Belen Franch va ser guardonada per NASA amb la medalla d’honor “Early career achivement medal” per la seua contribució excepcional en el camp de la teledetecció i la seua contribució a una millor comprensió del sistema de la Terra i els seus recursos agrícoles. Al desembre de 2018 va obtindre la màxima puntuació de la categoria sènior en el programa Generació Talent de la Generalitat Valenciana per a la recuperació de personal investigador doctor d’excel·lència per al desenvolupament de projectes de R+D+i en el territori valencià.

Al novembre de 2019 Belen va rebre el premi EVAP (Associació d’Empresàries i Professionals de València) per Jove Talent. I al març de 2020 Belen va rebre el premi Forinvest a la trajectòria professional en innovació i emprenedoria.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València aborda aquest procés sota la Missió Climàtica València 2030, que unifica una mateixa iniciativa i esforç les dues missions europees sobre el clima per a millorar el problema del canvi climàtic, alhora que ens adaptem i cuidem de les persones davant els efectes i conseqüències de fenòmens meteorològics adversos.

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB