La investigadora Ángela Nieto, protagonista d’un nou mural del projecte ‘Dones de ciència’ de Las Naves i la UPV

3 de maig de 2022
CATEGORIA:
ICC
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mural, obra de l’artista valenciana Sara Chóliz, plena d’art i ciència en femení el pati del CEIP El Cid (Mislata, València)
  • Ángela Nieto és una de les científiques espanyoles més prestigioses de l’actualitat. Entre els seus guardons més recents, destaca el Premi L’Oréal-UNESCO for Women in Science 2022, que li reconeix com a millor científica europea de l’any

Ángela Nieto és una de les científiques espanyoles més prestigioses de l’actualitat. La seua investigació ha aplanat el camí per a la comprensió de com el càncer s’estén a altres òrgans i forma metàstasis. Un treball que, al llarg de la seua carrera, li ha fet mereixedora de nombrosos reconeixements nacionals i internacionals. El més recent, el Premi L’Oréal-UNESCO for Women in Science 2022, que li reconeix com a millor científica europea de l’any, i que recollirà el mes vinent de juny.

A aquests reconeixements se li suma ara un més, el que li brinden la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, en el seu projecte ‘Dones de ciència’. La investigadora madrilenya, professora d’investigació del CSIC en l’Institut de Neurociències d’Alacant (UMH-CSIC), és la protagonista de l’últim mural d’aquest projecte. Situat en el CEIP El Cid, a Mislata (València), és obra de l’artista valenciana Sara Chóliz.

En el mural destaca el retrat somrient d’Ángela Nieto, acompanyada de diferents referències a la seua activitat científica (un microscopi, la doble hèlice de l’ADN) i un fons simbòlic que remet al món de la Biologia. Tot això plasmat en una composició que respon a l’espiral àuria i en la qual predominen els tons verds i turqueses, senyal d’identitat de Sara Chóliz.

“Per a mi, participar en aquest projecte és una gran oportunitat i un honor. És una gran iniciativa, perquè fomenta l’art i la cultura científica, acostant a l’alumnat més jove i a les seues famílies a tots dos àmbits. I que, des d’ara, coneguen una mica més la figura d’una científica tan important com Ángela Nieto a través de la meua obra suposa una gran satisfacció”, destaca Sara Chóliz.

Per part seua, Ángela Nieto assegura que per a ella és un privilegi estar en la llista d’investigadores homenatjades en aquest projecte, al mateix temps que ha mostrat el seu agraïment amb totes les persones i institucions involucrades. “Vull donar les gràcies a la Universitat Politècnica de València, al centre Las Naves de l’Ajuntament, a la FECYT i al Ministeri de Ciència i Innovació. I, de forma molt especial, a l’artista Sara Chóliz i al Centre d’Educació Infantil i Primària El Cid de Mislata per haver pensat que jo podria estar amb ells en el centre, en el lloc d’esbarjo, d’exercici, de descans i de conversa. Un altre privilegi. Moltes gràcies de cor”, apunta la investigadora de l’Institut de Neurociències.

“No podem perdre el talent i el tarannà de les dones en cap activitat humana”

Ferma defensora del paper de la ciència per al present i futur de la nostra societat, Nieto recorda també que acostar la ciència a l’alumnat i a la societat és crucial per a forjar un futur en el qual la ciència tinga més protagonisme.
“En el cas dels alumnes, i de les alumnes en particular, és encara més important ja que, encara que semble rar, estem assistint a una disminució en el nombre de xiques interessades a seguir carreres científiques. Per exemple, a Espanya, només el 7% de les adolescents té pensat estudiar enginyeria o informàtica. Cal dir-los que és possible, que es pot ser científica i ser molt feliç, i que, si aqueix és el seu somni, seguisquen avant perquè la visió de les dones en totes les disciplines és crucial. No podem perdre el talent i el tarannà de les dones en cap activitat humana”, incideix Ángela Nieto.

Finalment, la investigadora madrilenya destaca, en referència al projecte ‘Dones de ciència’, que “acostar les científiques i la ciència als xiquets a través de l’art és inspirador i inclusiu. Iniciatives que combinen l’art i la ciència són fonamentals, perquè la creativitat i el treball està darrere de totes dues disciplines, que tenen molt més en comú del que sembla. Espere que les xiquetes i també els xiquets vegen en aquest mural una inspiració per a convertir-se en científiques i científics. D’això depén el nostre futur, perquè la ciència és progrés i llibertat”

Sobre Ángela Nieto
Angela Nieto (Madrid, 1960) és Professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) des de 2004, any en què es va traslladar des de l’Institut Cajal (Madrid) a Alacant, a l’Institut de Neurociències, centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx. Allí dirigeix actualment el grup de Plasticitat cel·lular en el desenvolupament i la malaltia.

Amb el seu grup, Ángela Nieto porta més de 25 anys estudiant la transició epiteli-mesènquima, un procés biològic clau en la comprensió del desenvolupament embrionari, la progressió del càncer i les malalties degeneratives de l’envelliment. Aquesta línia d’investigació ha fet mereixedora a la professora Ángela Nieto de nombrosos guardons i distincions, que la situen entre les investigadores espanyoles més premiades.

Entre altres reconeixements, destaquen el premi “Rei Jaume I” en Investigació Bàsica (2009); Premi Mèrit Científic de la Generalitat Valenciana (2015); Premi Fundació Lilly en Investigació preclínica (2018); ASEICA Cancer Research Award (2018); Premi Nacional d’Investigació Ramón y Cajal (2019), a més del ja citat Premi L’Oréal-UNESCO for Women in Science (2022).

En l’actualitat, Ángela Nieto és presidenta de la Societat Internacional de Biologia del Desenvolupament (ISDB); delegada científica per Espanya i vicepresidenta en el Consell del European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i la European Molecular Biology Conference (EMBC); membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO); Membre de CIBERER (centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa—Malalties Rares) i membre de l’Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana.

26 murals

Amb aquest so ja 26 els murals realitzats en el projecte ‘Dones de ciència’, una iniciativa que està contribuint des de fa tres anys a visibilitzar des de centres educatius de València a grans dones, referents totes elles en els seus camps d’investigació. Ho fa a través de la mirada de destacades figures -sempre femenines també- de l’art urbà nacional i internacional. El projecte continuarà creixent els pròxims mesos i el farà també, com des que va començar, gràcies al suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB