La Fundación Valenciaport i Las Naves milloren la mobilitat sostenible al Port de València amb el projecte SUMPORT

12 de desembre de 2019
CATEGORIA:
Mobilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Durant quasi tres anys s’ha estat treballant per a adoptar els Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) en la zona MED.
  • Gràcies a aquest projecte, s’han desenvolupat pilots de mobilitat sostenible al Port de València així com l’actualització de la seua PMUS.

Aquesta setmana s’ha celebrat la conferència final del projecte europeu SUMPORT – Sustainable Urban Mobility in Med Port Cities, organitzada per la Fundación Valenciaport en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València (APV) i el centre d’innovació Las Naves. Durant l’esdeveniment s’han analitzat les accions posades en marxa i ha servit, a més, perquè professionals, polítics i personal tècnic s’unisquen al debat sobre la promoció i implementació de la mobilitat sostenible a les ciutats portuàries.

La Fundación Valenciaport, l’APV i l’Ajuntament de València, a través de Las Naves, han estat durant quasi tres anys desenvolupant el projecte SUMPORT, preocupats per millorar la sostenibilitat, la mobilitat i el medi ambient, així com per fomentar la innovació en l’àmbit portuari.

De fet, el principal objectiu del projecte SUMPORT és la millora de la mobilitat sostenible a les ciutats portuàries del mediterrani, fomentant l’adopció de Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) en la zona MED i centrant-se específicament en la integració dels fluxos de trànsit urbà i portuari en la planificació del transport públic sostenible. Gràcies a aquesta iniciativa, cofinançada pel Programa Interreg MED de la Comissió Europea, s’han desenvolupat accions pilot relacionades amb la mobilitat sostenible en sis ciutats portuàries (València, Koper, Kotor, Durres, Igoumenitsa i Limasol).

En particular, en el cas del port de València, la Fundació Valenciaport en el marc d’aquest projecte ha donat suport a l’APV en l’actualització del seu Pla de Mobilitat Sostenible. Per a dur a terme aquesta actualització, s’ha comptat amb la participació de tota la comunitat portuària a través d’enquestes realitzades per a conéixer els actuals patrons de mobilitat, detectar problemes vinculats a la mateixa tant per a arribar al Port com per a desplaçar-se pel seu interior, i plantejar propostes.

A més, s’ha dut a terme un diagnòstic de la senyalística i la ruta interior del port (“wayfinding”) i s’ha dissenyat una estratègia per a promoure rutes sostenibles i segures per a passatgers, treballadors i conductors en el port de València. Amb aquest objectiu, s’ha implantat un pilot per a millorar la senyalització de la ruta per als vianants dels creueristes des de la terminal fins a la parada de l’autobús públic. Amb tot això s’ha aconseguit fomentar una experiència més positiva per a tots els passatgers de creuers, proporcionant informació senzilla i fàcil d’entendre a la seua arribada al Port.

D’altra banda, s’ha posat en marxa un sistema de carpooling per als treballadors portuaris puguen compartir els seus vehicles privats en els seus desplaçaments amb origen o destinació el seu centre de treball de manera que es millore l’ús del sòl de les instal·lacions portuàries i s’aconseguisca disminuir les emissions de CO2 produïdes pels viatgers al Port de València.

Finalment, gràcies al projecte SUMPORT s’ha provat un sistema de bicicletes elèctriques compartides en instal·lacions del port. El sistema e-bike sharing es va destinar a ser utilitzat pels passatgers de creuers del port de València amb l’objectiu d’implantar noves opcions de mobilitat més respectuoses amb el medi ambient al port i a la ciutat.

COMPARTEIX:
TW - FB