La Falla Municipal rep els primers ninots fets amb palla d’arròs

15 de març de 2017
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB

Una cadira per vore la desfilada de les traves que han marcat la història recent de València i una Venus són els dos primers ninots fets amb palla d’arròs que formen part d’una falla municipal. Estes dos figures han sigut possibles gràcies a les investigacions realizades per quatre professors de la Universitat Politècnica de València, amb qui l’Ajuntament de València, mitjançant el Centre d’Innovació Las Naves, va signar un contracte d’investigació i desenvolupament.

Els regidors de Cultura Festiva, Pere Fuset, i d’Innovació, Jordi Peris, han rebut els ninots a peus de la falla municipal i han destacat “la importància d’apostar per la sostenibilitat també en la celebració més important de la ciutat de València”.

La utilització de la palla de l’arròs en la realització dels ninots fallers soluciona problemes importants: d’una banda, es permet l’ús de materials que no posen en risc la salut dels i de les artistes i que, a més, reduïxen la contaminació durant la combustió; d’una altra, es dóna eixida a la palla de l’arròs de l’Albufera”, ha explicat Peris, qui ha destacat la importància del projecte d’R+D+i de materials sostenibles en Falles.

La declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat és una oportunitat de ser millors encara, de buscar l’excel·lència i eixe és un dels aspectes que està perseguint el projecte d’investigació de la Universitat Politècnica que, en pocs mesos, i amb l’ajuda de l’Ajuntament de València, està donant uns resultats excel·lents. A dia de hui ja han sigut capaços de realitzar impressió en 3D amb pasta d’arròs, amb palla d’arròs i fusta de bassa, amb un sistema molt sostenible, d’una cremà molt neta, que estic convençut que en el futur suposarà una gran ajuda perquè els artistes fallers continuen treballant sense perdre la més mínima creativitat i apostat per un model encara més sostenible de la nostra festa”, ha destacat Fuset.

La pasta de serradures i arròs, en tractar-se de fusta i elements vegetals, fa olor de fusta quan crema i únicament s’utilitza el material que es necessita, sense sobrants, com ocorre amb altres materials com el suro. Peris ha destacat que el fruit d’esta investigació són “materials alternatius lleugers, econòmics, sostenibles i més saludables i que, a més a més, permetran gaudir d’una cremà lluïda”.

Els professors de la Universitat Politècnica responsables d’estes investigacions són: Miguel Sánchez (del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadores, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica), Rubén Tortosa (del Departament de Dibuix de la Facultat de Belles Arts), José Ramón Albiol (del Departament de Construccions Arquitectòniques, de l’ETS d’Enginyeria de l’Edificació) i Xavier Mas (del Departament de Restauració i Béns Culturals de la Facultat de Belles Arts).

Els objectes creats els han fet amb palla d’arròs i serradures de fusta de bassa per a la seua aplicació amb motles i impressió 3D.

COMPARTEIX:
TW - FB