L’ecologia social i l’us conscient de les tecnologies protagonitzen ‘Trampantalla’

7 de setembre de 2021
CATEGORIA:
ICC
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’exposició ofereix els resultats d’un projecte educatiu, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que posa en valor les arts plàstiques.
  • Està organitzada per la Escola d’Art i Superior de Ceràmica, en col·laboració amb el Cefire de Torrent i participen 14 instituts de la Comunitat Valenciana.
  • ‘Trampantalla’ vol retornar la importància per a l’ecosistema de les habilitats i destreses manuals com dibuixar, modelar, colar, esmaltar i coure argila.

Cadascun dels objectes exposats en ‘Trampantalla’ és el resultat d’una reflexió sobre la tirania tecnològica i consumista en la qual vivim. La nova exposició del centre d’innovació Las Naves està organitzada per la Escola d’Art i Superior de Ceràmica de València i la inauguració tindrà lloc el dimecres 8 de setembre a les 18.30 hores.

‘Trampantalla: Experiències didàctiques d’ecologia social en l’era del Smartphoceno’ mostra, a través de 300 mòbils ceràmics realitzats amb diferents tècniques, els resultats d’aquest projecte d’educació alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Les peces plasmen la reflexió d’alumnes des de 1r d’ESO a 2n de Batxillerat sobre l’ús responsable de les noves tecnologies, la sostenibilitat, les compres abusives, el reciclatge i la seua relació amb el medi ambient.

L’exposició és fruit d’una acció centrada en visibilitzar la rellevància que tenen les arts plàstiques en el desenvolupament d’habilitats i destreses en l’alumnat d’ensenyaments mitjans, així com evidenciar la manca de continguts referits a ecologia social i sostenibilitat de l’actual sistema educatiu.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha posat l’accent en la idea que “independentment que la tecnologia siga, òbviament, una eina important en les nostres vides, no podem oblidar el seu ús responsable”. I, sobretot, ha afegit, “en una terra com la nostra sabem d’art, sabem de persones que treballen amb les mans i defensem els ODS a través de la nostra estratègia d’innovació Missions València 2030 que persegueix una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora”.

L’objectiu de ‘Trampantalla’ és conscienciar a alumnat, professorat i societat en general, de la importància de fer un ús conscient de les eines tecnològiques. I, especialment, sensibilitzar a les i els estudiants enfront de les propostes consumistes en tots els àmbits, i introduir conceptes relatius a l’economia circular per a formar-los en benefici de la sostenibilitat del planeta.

L’exposició, en la qual col·labora també el Cefire de Torrent, estarà en Las Naves fins al 8 d’octubre de 2021.

Projecte Trampantalla

‘Trampantalla’ té el seu origen en una acció anterior: Fangart, que perseguia fonamentalment un dels ODS, l’educació de qualitat. La Escola de Art i Superior de Ceràmica va apostar per centrar l’acció en les arts plàstiques i, concretament, en la ceràmica. I la va dur a terme en col·laboració amb el Cefire de Torrent i 14 instituts de la Comunitat Valenciana.

En ‘Trampantalla’ s’apel·la a la producció i consum responsables amb el desenvolupament d’habilitats amb materials sostenibles i la ceràmica ho és (ODS 12); treball decent i creixement econòmic per a totes les capes socials (ODS 8); educació de qualitat (ODS 4); i salut i benestar (ODS 3), en formar en l’ús responsable de les noves tecnologies.

COMPARTEIX:
TW - FB