La creativitat i la innovació es converteixen en factors clau per a la recuperació econòmica

17 de desembre de 2021
CATEGORIA:
ICC
COMPARTEIX:
TW - FB
  • En el context actual, la creativitat és imprescindible per a la supervivència d’Espanya.
  • Les dades demostren les mancances d’Espanya com a país innovador i creatiu.
  • Experts nacionals i internacionals alerten en VLC sobre els riscos de comptar amb un teixit empresarial dependent dels models de negoci, propietat intel·lectual i paleses desenvolupades en altres països.

En el context de crisi actual, les idees, la creativitat, i la innovació són factors clau de diferenciació, competitivitat i, fins i tot, de supervivència del país. Aquesta és una de les principals conclusions que es van abordar en el transcurs de la celebració de la segona edició del Fòrum d’Economia Creativa organitzat per Innova&acció, que va tindre lloc en Les Naus.

Esther Castellano, directora general de la Creative Company Weaddyou agència partner de l’esdeveniment, al costat de la directora de Las Naves, Marta Chillarón, i el director de EOI Mediterrani, Fernando Garrido van ser els encarregats de donar la benvinguda als ponents i assistents, al mateix temps que van destacar l’alt nivell del fòrum tenint compte la convocatòria d’experts nacionals i internacionals, empresaris del sector creatiu i cultural com de l’administració pública, així com d’organismes internacionals i de la Universitat.

Durant el Fòrum, la ciutat de València es va convertir en l’epicentre de la creativitat i de la innovació a través de les visions que van aportar diferents experts en la matèria. En aquest sentit, tots van coincidir a remarcar el paper que, el sector cultural i creatiu, aporta a la resta de l’economia amb la generació d’idees innovadores i creatives que es tradueix en un increment de la rendibilitat per a les empreses, “és el moment d’apostar per la transformació del model productiu espanyol per a fer-lo més competitiu. Les indústries creatives i culturals han d’estar en el centre de les estratègies de desenvolupament per a la reactivació de les nostres economies”.

Els ponents van ressaltar el potencial de l’economia creativa, “no sols és cultura, és economia i també genera cohesió social. A més, la creativitat no és dones localitzable el que significa que el talent es queda al país. En aquest punt, els experts van denunciar la falta de suport de les administracions en el foment de polítiques dirigides a potenciar l’economia creativa, “Les dades demostren, les nostres mancances com a país innovador i creatiu. Ara és quan més necessitem la innovació i creativitat per a canviar el model productiu i eixir reforçats de la crisi, per a això urgeix una posada ferma i decidida de les administracions espanyoles en sintonia amb les noves tendències empresarials europees”, van reivindicar els experts.

En el Fòrum es va presentar el cas d’èxit del Districte Cultural i Creatiu del País Basc, “una CCAA líder en l’economia creativa que persegueix convertir-se en referent en innovació a Europa. En aquesta comunitat s’aposta decididament per l’economia creativa, sent part del procés, creant polítiques que ajuden al seu desenvolupament i posant els recursos al servei de l’empreses i organitzacions que creen en la creativitat”.

Finalment, es va llançar un missatge d’optimisme, “necessitem un focus comú sobre el qual construir, però comptem amb les principals peces per a això: empreses creatives i innovadores, professionals amb esperit innovador, emprenedors amb ganes de prendre el relleu i una empresa privada compromesa. Per tant, hem de conjuminar esforços i situar a l’economia creativa en el lloc que li correspon

En el fòrum van participar els següents ponents, la directora de Cultura en del Govern Basc, Aitziber Atorrasagasti; Xavi Calvo, el director general de World Design Capital València 2022; Laura Miguel de Fundesarte; Roger Casas- Alatriste de la Canonada; María del Puy productora Malvalanda; Juan Carlos Santos, especialista en anàlisi de tendències; Marcos Rozas, R&D Innovation Manager de Istobal; Eva Toledo, Co Ceo de PADIMA; Trinidad Zaldivar, del Banc Interamericà de Desenvolupament; Uqui Permui, presidenta de READ; Gotzon Bernaola Ariño; coordinador de l’Agència basca de la innovació; Pau Rausell Köster director de Econcult i Mónica Bonafonte , de FAD. Van actuar com a moderadors Olga Broto i Juan Pastor, directora i director adjunt de Innova&acció

COMPARTEIX:
TW - FB