La Comunitat Valenciana, una de les més afectades per la pobresa energètica

26 de abril de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Són els resultats del quart informe nacional sobre pobresa energètica presentat en Las Naves per l’Associació de Ciències Ambientals (ACA) durant la I Mostra d’iniciatives locals ‘Lluita contra la pobresa energètica’.
  • En la jornada s’ha exposat el mapatge de la pobresa energètica a València, el bo social i l’impacte que ha tingut en la ciutat, així com experiències d’altres municipis.

La Comunitat Valenciana junt amb Castella-la Manxa, Andalusia i Murcia és una de les autonomies més afectades per la pobresa energètica. Són els resultats de l’informe nacional sobre pobresa energètica presentat per l’Associació de Ciències Ambientals (ACA) en el marc de la I Mostra ‘Lluita contra la Pobresa Energètica’ celebrada en el centre d’innovació Las Naves. Així mateix també s’ha destacat una dada de l’últim informe realitzat sobre pobresa energètica a València en 2016: que afecta a un de cada cinc ciutadans i ciutadanes.

Aquesta mostra, organitzada pel grup de treball sobre la Pobresa Energètica de la xarxa Connecta Energia de Las Naves, ha comptat amb taules redones, ponències i un espai expositiu de solucions locals contra la pobresa energètica.

El regidor d’Innovació i Energies Renovables de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, ha exposat la posició del govern local que “aposta per l’autoconsum i la descentralització. Per a València és una prioritat la lluita contra la pobresa energètica i creiem en una transició energètica cap a un nou model que siga de baix consum, amb energies renovables, que siga més democràtic i més just”.

També ha aprofitat l’obertura de la I Mostra d’iniciatives locals “Lluita contra la pobresa energètica” per a denunciar la situació que viu una part de la ciutadania: “Ens sembla inacceptable que hi haja famílies que a dia d’avui seguisquen barallant i tinguen dificultats per a tenir un servei bàsic. És un dret fonamental i si l’Estat no es vol fer càrrec que descentralitze perquè el puguem fer des dels Ajuntaments”.

Aquesta I Mostra de “Lluita contra la pobresa energètica” ha donat a conèixer iniciatives i compartit experiències locals que lluiten contra la pobresa energètica d’altres municipis de l’estat espanyol. Experiències com la lluita contra la pobresa energètica des d’una cooperativa a Crevillent (Alacant) o el pla de xoc a través d’un bo a Cadis.

Aquesta primera mostra ha sigut co-organitzada per Enginy-UPV, Cooperativa Elèctrica d’Alginet, ASSIST2GETHER, Fundació Observatori del Canvi Climàtic, Las Naves, Cáritas, AEIOLUZ, IIE-UPV, Plataforma per un nou model energètic (PNME).

COMPARTEIX:
TW - FB