La alcaldesa tep el titol de capital verda europea de mans del subsecretari europeu de Medi Ambient

La Comissió Europea apunta a la investigació, a la transformació digital i a l’aposta per l’horta com a claus de la capitalitat verda valenciana  

12 de gener de 2024
CATEGORIA:
Capital Verde Europea 2024
Missions València 2030
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’alcaldessa de València, María José Catalá; la regidora d’Innovació, Turisme i Emprenedoria, Paula Llobet; i la directora general de Canvi Climàtic, Valvanera Ulargui, també han participat en este esdeveniment

Després de l’acte d’obertura de València Capital Verda Europea 2024, en la segona jornada d’esta cita internacional s’ha dut a terme la Cerimònia Mission Cities, on els diferents representants de Ciutats Missió han participat en una taula redona.

L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha participat en un acte en el qual el director general adjunt de Medi Ambient de la Comissió Europea, Patrick Child, ha reconegut amb les Plaques d’Etiquetes Missió el treball de les ciutats que han participat en el debat: Cluj-Napoca, Klagenfurt, Mannheim, Vitòria i Saragossa, a més de València. A més, ha reconegut a la investigació, transformació digital i aposta per l’horta com a eixos clau de la capitalitat valenciana.

La regidora d’Innovació, Turisme i Emprenedoria, Paula Llobet també ha participat en l’acte com a representant valenciana en la taula redona, on, igual que ha fet l’alcaldessa, ha insistit en la importància de treballar conjuntament entre totes les àrees i partits polítics en l’àmbit municipal i estatal per a implementar un adequat desenvolupament sostenible. “Necessitem anar més enllà, tindre fons per a impulsar projectes, serem fars per a la resta de les ciutats europees. Parlem de projectes ambiciosos, que tenen ser visibles i que després es puguen avaluar i replicar-se”, ha explicat Llobet.

El finançament europeu ha sigut un dels grans focus en els quals han incidit la gran majoria de representants. És el cas de la tinenta alcaldessa de Mannheim, Diana Pretzell, que a més de presentar el seu model mediambiental com un programa molt pràctic i sostenible, ha incidit en la importància de “portar a la Unió Europea a la ciutat”.

El mateix ha reivindicat el regidor de Medi Ambient de Valladolid, Alejandro García Pellitero: “tenim un repte amb el finançament, sobretot, perquè esta arribe al sector privat. És primordial ajudar a les empreses perquè es puguen adaptar”. A més, Pellitero ha posat xifres sobre la taula, i ha quantificat este finançament necessari en 1.500 milions d’euros per als pròxims anys.

Una altra de les ciutats espanyoles reconegudes, com és el cas de Vitoria representada pel regidor de Servici Mediambiental, Pascual Borja, ha posat el focus en la urgència climàtica: “estem en un moment d’urgència, però també d’esperança, ara hem de ser capaces de calar en la mentalitat i no convertir les qüestions sostenibles en assumptes ideològics”.

Per part seua, la tinenta-alcalde de Saragossa i consellera, Blanca Solens, li ha traslladat als centenars d’assistents alguna de les mesures sostenibles en els quals estan treballant, com el projecte de recuperació del Riu Huelva perquè impulse l’economia a través d’este vessant mediambiental.

L’alcalde de Cluj-Napoca, Emil Boc, ha posat sobre la taula una pràctica especialment innovadora dins del marc de les Ciutats Missió, com és la implantació d’un projecte concret basat en l’“efecte espill”, perquè la resta de les ciutats de Romania puguen interessar-se i replicar el treball exercit en esta ciutat. Sobre el vessant innovador ha aprofundit el tinent alcalde de Klagenfurt, Alois Dolinar: “hem acceptat el repte de manera innovadora i futurista, implementant tecnologies d’avantguarda que s’apliquen en la gestió intel·ligent de l’energia o en els plans de mobilitat urbana”.

La directora general de Canvi Climàtic, Valvanera Ulargui ha tancat esta ronda d’intervencions valorant també el treball que s’ha dut a terme en l’àmbit nacional: “des del principi el govern d’Espanya va assumir estos com a part de la missió país”. D’altra banda, Ulargui també ha recalcat la urgència climàtica a la qual cal fer front: “ens estem quedant sense temps, per això és especialment important implementar sistemes d’arrel i de manera justa, i que també es dirigisquen a les particularitats de cada ciutat”.

Més enllà de les intervencions dels representants d’estes ciutats europees, durant el lliurament d’estos reconeixements, Patrick Child també ha reconegut a estes Ciutats Missió una sèrie de fites concretes, com l’enfocament inclusiu a l’hora d’involucrar a la ciutadania en estos projectes.

Al marge d’este acte, durant la jornada s’han dut a terme tallers centrats en reptes de naturalesa i biodiversitat urbana i metropolitana, o en els reptes d’espai públic, mobilitat i Missió Climàtica.

COMPARTEIX:
TW - FB