La científica valenciana Elvira Costell protagonitza un nou mural del projecte Dones de Ciència de la UPV i Las Naves

7 de juliol de 2021
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mural, obra de Btoy, està situat en el CEIP Sant Joan de Ribera de Burjassot.
  • Amb aquest són ja 22 els murals repartits per la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, que rendeixen tribut a dones referents en els seus respectius camps.

El projecte Dones de Ciència de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València suma des de hui un nou mural. Situat en el CEIP Sant Joan de Ribera de Burjassot, ret homenatge a la científica valenciana Elvira Costell. I ho fa amb la signatura de l’artista catalana Btoy.

El mural, que ocupa una de les parets exteriors de l’accés principal del col·legi, presenta un retrat d’Elvira Costell sobre un fons que remet a una gràfica de la seua investigació, i amb una varietat cromàtica en la qual Btoy combina colors freds com el blau clar i el blanc, amb càlids com el roig o el marró.

“És un retrat que transmet una certa serenitat, per la seua acurada dedicació com a científica; un símbol d’apoderament de la dona treballadora, la funció pedagògica de la qual es potencia mitjançant el mural, que visibilitza la investigació i la ciència com a patrimoni de coneixement universal. A més, en estar pintat en una escola amplifica tota aqueixa funció il·lustrativa de la ciència des d’una òptica feminista”, apunta Btoy.

Per part seua, Elvira Costell assenyala que per a ella “formar part de Dones de Ciència és un honor perquè el projecte recopila i visibilitza el paper de diferents dones en diferents àrees de la ciència i la tecnologia i ho fa mitjançant una xarxa de magnífics murals urbans, també realitzats per dones, que cobreix i adorna València i la seua àrea metropolitana”

“Canvis espectaculars, encara que queda molt per fer”

Sobre el binomi ciència-dona, Costell assenyala que “si el camí de la investigació no és ni ha sigut fàcil per als homes, les dificultats per a les dones són i han sigut majors com a reflex de la seua situació social i de la desigualtat en l’accés a l’educació. Encara que queda molt per fer els canvis durant l’últim segle han sigut espectaculars i la presència de les dones en diferents camps de la ciència és cada vegada més important, la qual cosa obri un esperançador horitzó a les noves generacions”.

22 murals per a una ruta única al país

Amb aquest, són ja 22 els murals que tracen una ruta única al nostre país. De la mà de la UPV i Las Naves i la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació, Dones de ciència permet descobrir –o redescobrir- dones pioneres, referents totes elles en els seus respectius camps, des de la química dels aliments com el cas d’Elvira Costell, a la investigació contra el càncer, amb dos de les seues màximes exponents internacionals com Ana Lluch i María Blasco, entre altres.

Sobre Elvira Costell Ibáñez

Doctora en Ciències Químiques per la Universitat de València (1979), Elvira Costell va ser Professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Cap del Laboratori de Propietats Físiques i Sensorials dels Aliments de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments de València (IATA) del CSIC i Professora Associada de la Universitat de València, fins a 2013.
La seua investigació es va centrar en les propietats mecàniques, reològiques i sensorials dels aliments, les relacions existents entre elles i la incidència de les mateixes en la qualitat i acceptabilitat de diferents productes.

Al llarg de tota la seua trajectòria ha publicat més de 160 treballs de recerca i diversos llibres i capítols de llibres i dirigit 18 Tesis Doctorals i ha impartit docència en diferents universitats espanyoles, especialment en les de València (UV i UPV) i nombrosos cursos per a postgraduats i tecnòlegs a Espanya i en altres països com l’Argentina, el Brasil, Xile, l’Equador, Guatemala, Portugal, República Popular de la Xina i Veneçuela.

Elvira Costell va ser Sòcia Fundadora i Presidenta de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Anàlisi Sensorial (AEPAS) i Vicepresidenta del Grup Espanyol de Reologia (GER) de la Reial Societat Espanyola de Química i de Física. Va ser a més la representant espanyola en la Xarxa d’Avaluació de les Propietats Sensorials i participant en la Xarxa de Propietats Físiques dins del Programa Iberoamericà de Ciència i Tecnologia per al desenvolupament (CYTED).

Va participar en projectes d’investigació nacionals, europeus i de Cooperació Bilateral amb Anglaterra, Xile, el Brasil i la República Popular de la Xina. A més, va col·laborar directament, a través de diferents contractes d’investigació, amb empreses de la indústria alimentària espanyola.

COMPARTEIX:
TW - FB