L’ IIS de la Fe rep una ajuda de la FECYT per acostar la imatge mèdica a la societat

19 de abril de 2018
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La FECYT reconeix el projecte de divulgació científica del Grup de Recerca Biomèdica en Imatge del IIS La Fe.
  • Una exposició, un projecte audiovisual i la jornada JAIMA 2018 serviran per compartir coneixement científic amb la ciutadania.

El Grup de Recerca Biomèdica en Imatge (GIBI230) de l’Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha obtingut una ajuda per al foment de la cultura científica de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat per al projecte la ‘Imatge Mèdica al teu Abast: Recerca i Innovació’ (IMANN).

Amb aquesta línia d’ajudes, la FECYT busca fomentar la cultura científica, tecnològica i de la innovació per augmentar la difusió social dels resultats de la recerca cientificotècnica i de la innovació amb fons públics.

La proposta de GIBI230, premiada per la FECYT, se centra en l’organització d’unes jornades obertes de 3 dies de durada el fil conductor de la qual és el paper de la imatge mèdica en la recerca i la innovació en medicina, tocant aspectes tan importants com la detecció precoç i curació eficaç de les malalties.

Jornades IMANN 2018

Els dies 7, 8 i 9 de novembre de 2018, coincidint amb el Dia Mundial de la Radiologia i amb la Setmana de la Ciència a Espanya, el Grup de Recerca Biomèdica en Imatge de l’IIS La Fe ha programat una sèrie d’esdeveniments participatius per traslladar a la societat les diverses modalitats d’obtenció d’imatges mèdica i les dades biomèdiques que s’obtenen de cadascuna d’elles.

Les activitats giren al voltant de la Jornada Oberta d’Imatge Mèdica Avançada (JAIMA) que cada any organitzen l’Àrea Clínica d’Imatge Mèdica (ACIM) de l’Hospital La Fe, el Grup de Recerca Biomèdica d’Imatge (GIBI230) i QUIBIM, spin-off d’ IIS La Fe. L’edició de 2018 té com a objectiu destacar la importància de la imatge mèdica en les malalties i afeccions del sistema músculoesquelético.

Com explica el doctor Luis Martí Bonmatí, director de l’Àrea Clínica d’Imatge Mèdica, “a pesar que els pacients estan cada vegada millor estudiats i més informats, és molt important compartir amb ells les certeses i els coneixements que es tenen hui dia sobre l’efecte de la malaltia per poder prendre les millors decisions en entorns més segurs”.

Per això, les jornades IMANN 2018 estan dirigides tant a col·lectius i associacions de pacients, estudiants de secundària i formació professional, estudiants universitaris, com al públic en general. Segons la doctora Cristina Ramírez, responsable de la Secció de Radiologia Musculoesquelètica, “volem traslladar a la societat la importància de visualitzar els processos que ocorren a l’interior del cos humà a través d’exemples il·lustratius, amb un esforç intens de divulgació”.

IMANN 2018 organitzarà visites guiades a les àrees de recerca que donaran a conèixer als visitants com és el dia a dia de la recerca en imatge mèdica. A més, una exposició en el hallde l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe explicarà de manera visual què és la imatge mèdica, com es pot obtenir i quina informació aporta.

Durant les jornades IMANN 2018, coordinades per Ana Penades, hi haurà taules de debat perquè els pacients plantegin les seues inquietuds i perquè els professionals sanitaris puguin fer-los partícips de les millores relacionades amb els nous avanços científics i la seva translació a la pràctica clínica.

Tota aquesta acció divulgativa es completarà amb un projecte audiovisual sobre el paper de la Radiologia i la Medicina Nuclear en la societat, a través del testimoniatge d’investigadors, facultatius i pacients sobre la interpretació de les imatges per a un diagnòstic precís i precís, l’ús de les imatges per guiar un tractament fiable i mínimament invasiu de les alteracions i lesions més freqüents de tots els components del sistema musculoesquelètic.

Grup de Recerca Biomèdica en Imatge

L’Àrea Clínica d’Imatge Mèdica, a través del seu Grup de Recerca Biomèdica en Imatge (GIBI230), centra els seus esforços científics per a la innovació a l’Àrea de la Radiologia Quantitativa i els Informes Estructurats.

Les tècniques avançades d’Imatge Mèdica i el processament computacional de les imatges digitals permeten localitzar espacialment i quantificar de forma precisa l’existència d’alteracions rellevants en malalties específiques. Aquestes dades són integrades en informes assistencials de forma estructurada, de manera que els facultatius poden realitzar diagnòstics precisos per avaluar l’agressivitat biològica d’una lesió i supervisar la resposta al tractament de les malalties, de forma comprensible, fiable, ordenada, configurable i participativa.

COMPARTEIX:
TW - FB