Foto de família Cloenda Programa Municipis Innovadors

Jornada de tancament del programa Municipis Innovadors

25 de octubre de 2022
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Dénia, L’Alfàs del Pi, Riba-roja de Túria, Ontinyent, Vila-real i Onda presenten les seues missions d’innovació en Las Naves

L’acte de cloenda del Programa Municipis Innovadors, impulsat per Las Naves i la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, ha celebrat hui el final del procés de desenvolupament i desplegament de les estratègies i missions de les dotze ciutats innovadores que han participat amb l’objectiu de millorar la vida de les persones.

L’obertura institucional ha sigut a càrrec del regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana que ha manifestat que “esta setmana és clau per a la ciutat i la seua innovació per la defensa de la nostra candidatura a la Capital Europea de la Innovació davant la Comissió Europea. Competim contra 5 altres ciutats europees. Tenim una candidatura de tot l’ecosistema d’innovació de la ciutat. Perquè la innovació és un viatge col·lectiu i amb esta candidatura ho hem demostrat més que mai.” Galiana ha agraït a tots els municipis la seua confiança en el programa, que ja porta dues edicions, i que no ha fet més que començar a caminar.

A continuació han intervingut les ciutats participants enguany, Gata de Gorgos, Elx, Orpesa, Vinaròs, Tavernes de la Valldigna i Algemesí, que han presentat les seues estratègies municipals d’innovació orientades a Missions. D’altra banda, els municipis de 2021, Riba-roja de Túria, Ontinyent, Vila-real, Onda, Dénia i L’Alfàs del Pi, han presentat breument les missions escollides i els primers passos per desplegar-les. Vides llargues i saludables de l’Alfàs del Pi; Amiga de la infància de Dénia; Un camí verd i sostenible cap al 2030 d’Onda; la missió d’Ontinyent com a Ciutat impulsora de projectes d’innovació; Riba-roja de Túria compensa, un municipi sense emissions; i per últim, Cap a una ciutat neutra: la nova Vila-real del segle XXI.

A la cloenda han assistit els representants de les 12 ciutats de la quíntuple hèlice del municipi: societat civil, sector privat, sector públic, Acadèmia i mitjans de comunicació i tots els participants del Programa Municipis Innovadors que han treballat les estratègies i les missions innovadores de cadascun dels municipis.

Municipis Innovadors forma part del Programa Territoris Innovadors de la Generalitat Valenciana i té per objectiu acompanyar a les ciutats en l’estratègia per a identificar i preparar el posterior desenvolupament de missions innovadores, ajudant-los a posicionar-se com a ents punters en el camp de la innovació i per tant i especialment, a triar models de ciutat que milloren la vida de les persones.

Amb aquest objectiu els municipis han identificat els reptes urbans mitjançant diagnòstics participatius, han definit els models de ciutat i les àrees de rellevància de cada municipi i han elaborat un marc estratègic i un catàleg de missions durant els quatre tallers celebrats en Las Naves.

Els municipis participants de les dues edicions han rebut formació, assessorament, desenvolupament de materials i acompanyament en el desplegament d’accions sobre les missions que han triat a través de processos participatius en cadascuna de les ciutats innovadores.

La directora general d’Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, ha sigut l’encarregada de clausurar el Programa Municipis Innovadors i ha indicat el “agraïment a tots els municipis i la seua participació en el nou model de treballar la innovació des de les ciutats amb el programa de Territoris Innovadors i des d’una perspectiva de transferència del coneixement que ha fet possible una col·laboració en xarxa entre els municipis que fa possible portar avant els projectes d’innovació amb la col·laboració de la ciutadania i de tots els agents del municipi”.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement. Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres» i ha sigut seleccionada com a semifinalista en els iCapital Awards 2022, que reconeixen cada any a una ciutat europea com a Capital Europea de la Innovació.

COMPARTEIX:
TW - FB