Jornada ‘Assistents virtuals i programes electorals’

4 de abril de 2019
CATEGORIA:
Estratègies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La Jornada de treball ‘Assistents virtuals i programes electorals’ que se celebrarà en Las Naves el dissabte, 6 d’abril de 2019, pretén avançar en la col·laboració ciutadana en l’especificació formal de requisits.

El Open Manifesto Project consisteix en el desenvolupament d’un estàndard obert per a l’elaboració i publicació de programes electorals que facilite la consulta automatitzada dels seus continguts. Un format estàndard i estructurat dels programes electorals que permeta als ciutadans i ciutadanes identificar els temes abordats -i no abordats- pels partits polítics, analitzar el seu contingut, conéixer les posicions polítiques en els temes abordats o comparar i establir connexions entre diferents programes electorals. En definitiva, comprendre la posició dels partits polítics que competeixen entre si regularment per a obtindre el vot de l’electorat. Això últim és vital per a promoure processos de rendició de comptes dels partits polítics; un element essencial dels sistemes democràtics eficaços i “un dels principis bàsics del bon govern”. Sens dubte, una eina fonamental per a aconseguir la participació activa i responsable de la ciutadania en la política.

Una primera versió de l’estàndard estarà llesta en les pròximes setmanes, de manera que qualsevol ciutadà podrà consultar ja aquesta informació a través de la seua Google Home de cara a les pròximes Eleccions Generals del 28 d’abril. Aquest primer projecte del OMP (centrat en aquest cas en els programes electorals) és només un exemple de les múltiples aplicacions pràctiques que la mateixa tecnologia pot oferir a la ciutadania en general o a col·lectius socials específics (des de consultar l’execució pressupostària d’una determinada Administració en, per exemple, polítiques de gènere; fins a combatre la desinformació en Internet enfront de discursos d’odi, etc).

La Jornada de treball ‘Assistents virtuals i programes electorals’ que se celebrarà en Las Naves el dissabte, 6 d’abril de 2019, pretén avançar en la col·laboració ciutadana en l’especificació formal de requisits. Seguint la filosofia del Disseny Centrat en la Ciutadania es realitzaran diverses dinàmiques per a determinar i catalogar les necessitats d’informació en relació a les propostes electorals; establir el contingut i tipologia de les preguntes a les quals han de donar respostes els programes electorals; i, concretar els elements d’informació que han d’estar continguts en les propostes electorals.

La jornada està dirigida a ciutadans i ciutadanes amb interés en la política i voluntat de contribuir a la millora de la democràcia representativa. L’objectiu és fer partícip a la ciutadania d’un procés d’innovació social dirigit a la millora dels mecanismes que configuren la celebració d’eleccions lliures. Aquests processos constitueixen la base de la democràcia representativa sobre la qual es fonamenten els sistemes democràtics liberals actuals. A través d’elles els ciutadans exerceixen el seu dret a la participació política per a conformar democràticament les institucions mitjançant l’elecció de representants encarregats de prendre les decisions polítiques.

Jornada organitzada per: Càtedra Tecnologia Cívica i Apoderament Universitat Politècnica de València – Diputació de València i CIECODE.

La Càtedra TCE cerca ser una eina útil de la societat mitjançant el desenvolupament de tecnologies obertes per a la mobilització, organització i acció col·lectiva que afavorisquen processos d’apoderament de la ciutadania. La Càtedra està promoguda per la Universitat Politècnica de València al costat de la Delegació de Transparència i Govern Obert de la Diputació de València.

CIECODE està especialitzat des de 2011 en el desenvolupament i innovació de tecnologies cívica per a facilitar l’accés a informació i la participació ciutadana en temàtiques relacionades amb el desenvolupament sostenible (en el sentit ampli dels 17 objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible). Des de l’àrea #PoliticalWatch porten 7 anys analitzant la política institucional a Espanya, seguint de prop les propostes electorals de cadascun dels partits polítics en temàtiques socials i de desenvolupament sostenible a través, per exemple, de la seua activa participació en plataformes de referència com Polétika.

COMPARTEIX:
TW - FB