InnDEA València explora les necessitats de la ciutat per buscar solucions amb la Compra Pública Innovadora

29 de agost de 2016
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB

* El mecanisme de la Compra Pública Innovadora (CPI), important instrument de política d’innovació, permet a les administracions públiques estimular la I+D+i i la recerca de solucions innovadores posades al servei de les necessitats de la ciutadania.

* Entre els diversos camps en els què InnDEA València està detectant necessitats es troba el consum i la eficiència energètica de la ciutat, la qualitat de vida de les persones majors, la seguretat en el treball dels bombers, o la protecció del parc de l’Albufera.

* En aquest context, InnDEA València participa en el projecte europeu CEPPI que persegueix l’objectiu de crear i millorar la capacitat de les ciutats per aconseguir els seus objectius d’eficiència energètica.

InnDEA València està impulsant una línia d’acció per a que l’Ajuntament de València potencie la Compra Pública Innovadora (CPI), finançada en un 80% pel Ministeri d’Economia amb fons FEDER. La CPI permet a les administracions públiques detectar primer les necessitats de les ciutats i posteriorment encetar un procés de recerca de la idea i/o solució innovadora, estimulant així la I+D+i i creant ocupació, per a que al final l’administració pública compre el bé o servei que s’ha creat durant el procés. “La Compra Pública Innovadora busca fomentar la innovació a través de la contractació pública, que les administracions públiques adquirisquen béns i serveis novedosos que s’introdueixen per primera vegada en el mercat”, subratlla el regidor d’Innovació i vicepresident d’InnDEA València, Jordi Peris. A més, cal recordar que l’Ajuntament de València forma també part d’un grup pilot de CPI en Red Innpulso, entitat estatal de la què és membre.

Amb aquest objectiu, InnDEA València ha iniciat una exploració en la nostra ciutat per a trobar eixos reptes i necessitats que requereixen de béns o serveis que aporten solucions mitjançant la innovació. “Es tracta d’un treball transversal que el personal tècnic de InnDEA València realitza conjuntament amb els serveis municipals de diverses regidories”, explica Peris. Algunes d’aquestes primeres necessitats que estan localitzant-se són les següents:

* Reducció consum energètic i millora eficiència:

1) València forma part del projecte europeu CEPPI2, centrat en el desenvolupament i millora de la capacitat de les ciutats per aconseguir els seus objectius d’eficiència energètica a través de l’optimització dels procediments de contractació i adjudicació publiques. Amb aquesta finalitat, el projecte integra a 5 ciutats -Birmingham, Castelló de la Plana, Budapest, València i Wroclaw-, amb les quals està posant en pràctica un programa formatiu orientat a, en un període de temps curt, oferir als agents públics els coneixements essencials per al disseny i la implantació de processos de compra pública que milloren l’eficiència energètica de les ciutats.

2) InnDEA València està en contacte amb la Federació Esportiva Municipal per a estudiar com reduir el consum de l’energia de les seues instal·lacions.

* Millora qualitat de vida de les persones majors

Està analitzant-se la situació de soledat en la què viuen moltes persones majors a la nostra ciutat, per actuar contra aquesta i buscar mesures que la pal·lien.

* Millora de la seguretat en el treball dels Bombers

Està estudiant-se els nivells de seguretat del cos de Bombers de la ciutat, amb l’objectiu de implementar mesures que la milloren en el moment que aquestos professionals actuen contra el foc (disminuir l’impacte de les substàncies cancerígenes, detecció de les constants vitals dels Bombers, millora en els seus sistemes de comunicació quan estan actuant en un incendi, etc.)

* Millora de la protecció del parc de l’Albufera

En aquestos moments s’exploren els usos públics del parc, els accesos de les persones visitants, per a prendre mesures i ampliar i millorar la protecció del parc natural.

COMPARTEIX:
TW - FB