GENTS | LOCALDOING: I si resulta que el futur estava molt a prop?

6 de novembre de 2020
CATEGORIA:
Gents
COMPARTEIX:
TW - FB

Una tendència és com una coincidència d’opinions i canvis de comportament. Moltes persones donant senyals que alguna cosa ha de canviar, nàixer o ser millorat. Les tendències són necessitats que sorgeixen de la mateixa societat i indiquen cap a on dirigir els processos d’innovació. I per això, estrenem la primera anàlisi del nostre Observatori GENTS de Las Naves, aprofundint en allò local com a via de transformació.

Quan al març d’enguany el sistema es va parar i la societat va tendir la mà al que tenia més a prop per a minimitzar l’impacte de la pandèmia, va ser com una reacció natural. Però també l’acceleració d’un canvi mental i de prioritats que venia passant. Allò local es va revelar com una nova manera de connectar, que substituïa al global i ho feia des del més senzill i pròxim. Una cosa de la qual tota la societat ha sigut testimoni i s’ha beneficiat.

Com no ens havíem adonat? Ho abandonarem quan tot es normalitze? Segons les dades de les milers d’investigacions que s’han realitzat en els últims mesos, practicar allò local no serà una reacció efímera. L’acostament a allò local és una via d’innovació social i urbana que aporta a la nostra vida canvis que gratifiquen i milloren la qualitat de vida de les persones. Ho explorem un poc més?

Allò local venia passant

Abans del virus, allò local començava a prendre posicions i començàvem a conviure amb la tendència d’una manera significativa. La llavor arranca fa uns anys, encara que en aquell moment era més una actitud reivindicativa que un comportament generalitzat. Com diu Edu de FAM en la nostra ‘entrevista compartida’ “això del local no és una cosa nova. En els anys 80 ja ho practicàvem, només és que se’ns havia oblidat”. Ens feia falta un accelerador per a recordar-nos el valor del que tenim tan a prop.

En una ciutat com la nostra, es percebia en la cultura, en unes certes comunitats i col·lectius i en alguns sectors d’activitat, com l’agricultura. Els seus missatges i propostes cridaven al canvi i a la reflexió, posant sobre la taula el valor d’un canvi d’actitud. Però lluitaven contra el Goliat del global, ben acomodat en la nostra manera de pensar.

Com totes les crisis, aquesta també és una oportunitat per al canvi. I eixa mirada orgullosa cap al que està pròxim és la que impulsen Álvaro i Esther des de Gnomo i el seu manifest Local Thinking. Una invitació a descobrir allò local amb estil i com es poden fer coses meravelloses, sense anar-se’n molt lluny.

Eixa arrel amb allò propi està també darrere del moviment de regeneració de certs barris de la ciutat, que ja no miren tant cap al centre, i atrauen a la gent jove cap als barris de tota la vida com el Cabanyal, Patraix o Orriols, on redescobrir un nou equilibri que compensa amb qualitat de vida la distància al centre de les ciutats.

Allò local i la tecnologia, l’estranya parella

La possibilitat de connectar quasi qualsevol cosa en qualsevol lloc del món és per a molts localdoers l’oportunitat. Combinant conceptes aparentment antagònics, la tecnologia i allò pròxim poden aliar-se per a donar resposta a eixe nou equilibri. Conversarem sobre aquest tema amb representants d’emprenedoria i les startups que practiquen el #Localdoing, com Som Alimentació, FAM, Gnomo o Pròksime entre altres.

Com diuen alguns dels participants en la nostra anàlisi #Localdoing, la globalització ens estava fent renunciar, de manera gradual i sense que siguem, del tot conscients a la nostra identitat pròpia, a la diversitat en molts sentits i estava afeblint les connexions amb el que teníem a prop. Fent-nos a tots dependre d’uns fluxos concentrats i internacionals que quan van deixar de fluir, ens van fer adonar-nos de la realitat.

Podríem construir un canvi? Eixirem guanyant amb eixe nou equilibri?

Si vols començar la teua reinvenció amb GENTS, et convidem el pròxim 11 de novembre a una xarrada online amb Alfons Cornella. La xarrada ‘Crea valor en aquest context de canvi’ es retransmetrà en el canal de Youtube de Las Naves a les 17.30 hores.

Perquè el valor és una percepció subjectiva i en moments de canvi, és clau saber trobar la pròpia equació. Innova amb nosaltres. Inscriu-te ací.

Troba aquest i més continguts de GENTS Las Naves en lasnaves.com i en les nostres xarxes socials.

COMPARTEIX:
TW - FB