Frena la Curva busca projectes ciutadans innovadors i solidaris per a la nova societat que deixarà la pandèmia

17 de abril de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Aquesta plataforma d’autoajuda veïnal i comunitària busca escalar les iniciatives que han donat fruit durant el confinament i que poden ser fàcilment replicables en ciutats d’Espanya i Iberoamèrica
  • La convocatòria per a presentar idees s’obri el pròxim 20 d’abril i culminarà amb l’exposició final de treballs, el dia 2 de maig, a través d’un festival online.

La plataforma de col·laboració ciutadana Frena la Curva, que compta des del seu inici amb el suport del centre d’innovació Las Naves, ha llançat una convocatòria per a recopilar idees ciutadanes sorgides durant la pandèmia que puguen tindre continuïtat després d’ella. D’aquesta manera es pretén que els nous projectes que han nascut per a donar resposta a necessitats durant el confinament puguen escalar-se i consolidar-se en el nou context que deixarà la pandèmia, marcat per la crisi econòmica i la reconstrucció social.

A través de la convocatòria “Desafíos Comunes para el día después”, que comença el pròxim 20 d’abril, ciutadania, persones voluntàries, activistes, emprenedors/es i empleats públics, donaran forma a iniciatives per a una nova societat. Les categories temàtiques en les quals poden englobar-se els projectes van des d’atenció i cura de majors, fins a comerç local o teletreball i digitalització. Es valorarà eminentment el seu potencial social i la seua capacitat de replicació en altres ciutats i països, per a fomentar l’intercanvi de coneixement i la cooperació mútua.

“Desafíos Comunes pretén que tota aqueixa explosió de creativitat ciutadana i solidaritat que s’ha generat arran de la pandèmia puga canalitzar-se i ser un recurs important en el complex moment que sobrevindrà els pròxims mesos: el de la reconstrucció social i econòmica”, apunta el director general de Govern Obert i Innovació Social, Raúl Oliván.

Tot aqueix “cabal d’idees” -i el “esperit comunitari” que les encoratja- tindran oportunitat ara de desenvolupar-se més enllà del confinament i la crisi sanitària, ja que els projectes que tiren avant comptaran amb el “amadrinatge” per part d’una empresa o institució que possibilite la seua posada en marxa. Per a això, s’haurà realitzat amb anterioritat una preselecció de 10 projectes que es treballaran per equips als quals s’assessorarà i dirigirà durant el procés. “Rebran mentoría i acceleració i a més seran documentades a manera de repositori obert a través d’un podcast, un còmic, un reportatge i un vídeo en la nostra web, amb l’objectiu que es puguen clonar en altres ciutats”, explica Oliván.

Les iniciatives podran presentar-se de manera individual o col·lectiva (des de la teua organització, universitat, laboratori o institució) a partir del 20 d’abril (Fase 1). Del 23 al 25 del mateix mes (Fase 2), es triaran els projectes i es formaran els equips, constituïts entre 10 i 20 personas voluntàries. Del 26 d’abril al 2 de maig (Fase 3), els equips rebran tallers formatius per part dels col·laboradors en Frena la Curva. En ells es parlarà d’emprenedoria i innovació, treball en xarxa, tecnologies emergents i Agenda 2030, entre altres assumptes, perquè puguen implementar-los en el desenvolupament de la seua pròpia idea. El 2 de maig (Fase 4), en un festival online que durarà quasi tot el dia, els projectes finals veuran la llum amb intervencions breus d’entre 3 i 5 minuts. Durant la jornada tindran lloc també tallers pràctics, presentació de resultats, taules redones i debats i conferències inspiradores tipus TED.

En l’última fase (Fase 5), es promourà la connexió amb entitats, empreses i laboratoris que puguen acomodar aquestes idees en el seu acompliment professional, així com campanyes de micromecenatge en plataformes web com a GOTEO. És important assenyalar que tot el procés tindrà lloc online, des de l’obertura d’inscripcions fins al festival final.

El comité de selecció dels projectes estarà format per integrants de tots els grups col·laboradors en Frena la Curva, que valoraran segons criteris de viabilitat que es done resposta de manera concreta i precisa als desafiaments plantejats, que tinguen capacitat d’articular-se o vertebrar-se amb altres iniciatives i puguen ser reproduïts i adaptats a altres contextos. Es posarà el focus, així mateix, en què els projectes se sostinguen sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Els projectes finals hauran d’estar sota llicències lliures que reconeguen a l’autor i les persones que han col·laborat en el seu desenvolupament. Les persones interessades a participar poden llegir les bases en https://frenalacurva.net/desafios-comunes/.

Àrees Temàtiques

Les iniciatives poden abastar una gran diversitat de temes dins dels següents punts:

CUIDATS

• Persones majors soles, residències i dependents.

• Infància confinada, coeducació i conciliació familiar.

• Xarxes veïnals d’autoajuda, desenvolupament comunitari, activisme social i voluntariat.

• Col·lectius doblement vulnerables: sense sostre, víctimes violència masclista, immigrants, refugiats i pobresa infantil.

• Joventut, educació i participació infantojuvenil.

• Salut pública i comunitària.

• Accés a aigua neta i energia elèctrica.

DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL

• Teletreball, digitalització de serveis, e-administració.

• Ciència ciutadana, periodisme científic i de dades, visualització de dades.

• Tecnologies emergents.

• Bretxa digital.

DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL

• Comerç i consum: comerç local i de proximitat, Km-0, cooperatives consum, autoconsum, digitalització del xicotet comerç.

• Cultura, models sostenibles, recuperació del sector, nous formats.

• Rendes socials, precarietat, autònoms i ocupació.

• Formació per a persones de sectors afectats, reconversió àgil de negocis.

Frenalacurva.net

Frena la Curva va ser una iniciativa de Laboratorio d’Aragón Gobierno Abierto (LAAAB), que va nàixer com una experiència d’innovació oberta per a aglutinar al major nombre d’actors possible: empreses, activistes, organitzacions socials, laboratoris d’innovació social i makers (fabricants del “fes-ho tu mateix” que apliquen la tecnologia i noves eines), amb l’objectiu de canalitzar tota l’energia civil i la innovació ciutadana produïda en el context de la crisi sanitària.

Convertida ja en una plataforma de mobilització i emprenedoria social, ha centralitzat accions d’alt impacte com la recollida de màscares casolanes i d’impressió 3D, o la geolocalització de necessitats ciutadanes en un mapa per a facilitar les connexions entre veïns i poder resoldre-les.

Actualment, Frena la Curva compta amb més de 800 iniciatives en la seua guia online, la qual cosa implica que 800 projectes són potencialment reconvertibles a la pràctica en el llarg termini. El festival “Desafíos Comunes” buscarà que, en el present immediat, alguns d’ells es consoliden en el dia a dia. Frena la Curva està present ja en més de 14 països d’Iberoamèrica i compta amb el suport de LAAAB (Govern d’Aragó), Medialab Prado, Teamlabs, Citilab, Las Naves, ColaBoraBora, Hirikilabs, Ibercivis, Laboratorio717, Medialab UGR, Innovación Ciudadana de la Secretaría General Iberoamericana, El Dia Después, NovagobLab, Platoniq Lab, Fundación Goteo i ECODES. Encara que en els pròxims dies s’uniran universitats, institucions, laboratoris d’innovació oberta i empreses de tot Iberoamèrica.

COMPARTEIX:
TW - FB