Fisabio i Las Naves celebren “Científiques i Artistes” per a visibilitzar a les dones en la Ciència i la Tecnologia

30 de gener de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • A través del teatre, la dansa i els monòlegs, les investigadores de la Fundació Fisabio presentaran els resultats del seu treball de forma amena i divertida.
  • La projecció i lliurament de premis del concurs de vídeos “De major vull ser com…” per a estudiants d’ESO, Batxillerat i FP tancarà l’esdeveniment.

Només un 20% de les recerques d’excel·lència a la Comunitat Valenciana estan liderades per dones. Una dada que deixa patent la bretxa laboral en la conciliació i en la recerca, així com la dificultat de la dona per a accedir i liderar en els camps de la ciència, la recerca i la tecnologia.

Per a lluitar contra aquesta desigualtat, Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, i la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, celebren aquest divendres l’esdeveniment “Científiques i artistes” per a visibilitzar el paper de les dones en la Ciència i la Tecnologia.

Roberto Jaramillo, regidor d’innovació de l’Ajuntament de València, explica que “aquesta iniciativa és absolutament necessària per a, d’una manera didàctica, denunciar la bretxa de gènere i el sostre de cristall que pateixen les dones en el camp de la ciència. És vital que les estudiants, i les dones en general, tinguen major presència i ocupen llocs de responsabilitat en tot el relacionat amb la ciència i la tecnologia. En Las Naves innovem per a aconseguir una societat més igualitaria“.

Per la seua banda, José Antonio Manrique, director gerent de la Fundació Fisabio assenyala com a “fonamental compartir el treball de les nostres investigadores amb tota la societat per a crear nous rols femenins i normalitzar el paper de la dona en la Ciència. És la nostra obligació contribuir a tancar la bretxa de gènere que existeix en aquest àmbit”.

Las Naves albergarà aquest espectacle que s’emmarca en la Setmana de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, el dia internacional de la qual se celebra l’11 de febrer, amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i posar en valor el paper de la dona en aquest àmbit.

Investigadores de la Fundació Fisabio i de l’Institut Isabial protagonitzaran aquest esdeveniment en el qual, a través de diferents disciplines artístiques, com el teatre, la dansa i els monòlegs, presentaran els resultats del seu treball de forma amena i divertida.

La investigadora de l’Institut Isabial, Ana Peiró, farmacòloga clínica en l’Hospital General Universitari d’Alacant, conduirà aquest espectacle, en el qual mitjançant breus monòlegs, introduirà a cadascuna de les participants a través de l’humor. Ana Peiró també representarà els dos monòlegs, “L’ascensor del dolor” i “El meu clítoris i jo”, amb els quals va aconseguir el segon premi en el festival de monòlegs científics Famelab, organitzat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

Les investigadores de l’Àrea de Qualitat Visual de Fisabio Oftalmologia Mèdica (FOM), Mª Carmen García Domene i Mariola Penadés, utilitzaran les seues eines actorales per a presentar el seu treball. Convertides en els personatges de Cornea i Cristalino, realitzaran un viatge amb cotxe cap al municipi d’Ojós. En el seu camí, parlaran de diferents patologies oculars i tècniques, com els trasplantaments de còrnia, i incidiran en la importància de la recerca per a millorar la nostra qualitat de vida.

Per la seua banda, Ana Molina, responsable de l’Àrea de Càncer i Salut Pública de la Fundació Fisabio, abordarà la recerca en aquest àmbit des d’una perspectiva de gènere. En la seua intervenció, estarà acompanyada per les investigadores Mercedes Vanaclocha i Carolina Abril. L’escena comptarà amb la projecció d’un vídeo-dansa i el so d’un baix en directe a càrrec del músic Jorge Molina.

María de l’Església, investigadora en Neuroimagen i connectivitat cerebral en la Fundació Fisabio i l’Hospital de Sagunt, ens acostarà a l’entramat del cervell humà i les seues connexions neuronals, mentre que Llúcia Martínez, responsable del servei de seqüenciació massiva de Fisabio, reivindicarà la importància i la necessitat de l’existència de dones investigadores i posarà l’accent en malalties, com la endometriosis, que només afecten a les dones i sobre les quals s’ha investigat relativament poc.

Com a tancament de l’esdeveniment, es lliuraran els premis i es projectaran els vídeos guanyadors del concurs “De major vull ser com…” destinat a joves estudiants d’AÇÒ, Batxillerat i Formació Professional dels centres educatius de la Comunitat.

L’objectiu del concurs, organitzat també per Las Naves i la Fundació Fisabio, és reconèixer el paper clau de les dones en les disciplines científiques i tecnològiques, així com promoure el despertar de vocacions científiques i tecnològiques entre les xiquetes i adolescents.

Els vídeos mostren tant figures històriques, rellevants pels seus descobriments o innovacions, com també dones o grups de dones actuals, que des del seu àmbit d’actuació són un referent personal, comunitari, acadèmic, polític o professional.
Els premis repartiran 12.000 euros entre les persones o col·lectius guanyadors i el seu centre educatiu. La Fundació Fisabio atorgarà un premi i dos accésits per la “Igualtat en el foment de la ciència i la innovació”, i L
as Naves farà lliurament del premi i dos accésits a la “Igualtat en el foment de la tecnologia i la innovació”.

L’esdeveniment serà retransmès en directe per streaming des del Facebook de Las Naves.

COMPARTEIX:
TW - FB