Fibsen desenvolupa un sistema per a evitar pèrdues d’aigua a les ciutats que té el consum energètic d’un ordinador

28 de gener de 2022
CATEGORIA:
Emprenedoria
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La startup està treballant en diversos projectes secundats per entitats públiques i privades, com la Agència Valenciana de la Innovació, l’Ajuntament de València, la Universitat Politècnica i Global Omnium.
  • El seu sistema permet ser més eficients en el manteniment de les instal·lacions, reduint costos en inversions i en les tarifes que paguen els i les ciutadans, al mateix temps que es millora la qualitat de l’aigua potable.
  • La solució tecnològica de Fibsen ha rebut el premi especial del programa Innowise Scale Water Scarcity, de Climate-KIC.

Més del 30% de l’aigua de les xarxes de proveïment en nuclis urbans es perd, en termes mitjans, per deterioració de les xarxes, fugides o usos indeguts. Per a donar solució a aquest problema, Fibsen està desenvolupant una tecnologia amb sensors de fibra òptica intel·ligent que permet, al mateix temps, monitorar la qualitat de l’aigua i la deterioració de les infraestructures en temps real, generant diagnòstics predictius i reduint el volum d’inversions i de costos de manteniment. Una proposta que li ha valgut el premi especial del programa ‘Innowise Scale Water Scarcity’ de Climate-KIC, iniciativa europea d’innovació i coneixement contra el canvi climàtic.

Els sensors que utilitza Fibsen “tenen capacitat per a cobrir fins a 50 quilòmetres d’infraestructures hídriques amb un consum energètic equivalent al d’un ordinador portàtil. A més del baix cost en termes d’energia, la seua alta resistència a la corrosió fa que la despesa en manteniment siga pràcticament nul. Això repercuteix tant en els costos generals, com en la tarifa que paguen els usuaris”, subratlla Javier Sanz, fundador i CEO de Fibsen.

Per a aconseguir l’objectiu final de preservar i conservar els recursos hídrics de forma més eficient i sostenible, i amb costos reduïts, la startup, que forma part dels equips de la cinquena edició de l’acceleradora pública Col·lab de Las Naves, està treballant en diverses línies, amb entitats públiques i privades responsables de la gestió i manteniment de les xarxes d’aigua potable de ciutats, detalla Sanz.

Entre els diferents projectes, està el desenvolupament tecnològic de noves solucions en el marc d’un projecte d’I+D cofinançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). A més, està immersa en un projecte d’I+D per a la creació d’uns sensors de pressió d’aigua i una plataforma cloud de dades, d’alta seguretat, per a millorar la sensibilitat dels sistemes de detecció de fugides, subvencionat per l’Ajuntament de València.

A aquestes línies de treball s’ha sumat un projecte de sensorización de la qualitat

de l’aigua a través de sistemes de fibra òptica, al costat de la Universitat Politècnica de València i Global Omnium.

El projecte de Fibsen naix de l’experiència del seu fundador, que treballava en una empresa de gestió de les xarxes d’aigua potable de ciutats. Sanz es va plantejar com a possible alternativa la tecnologia de sensado mitjançant fibra òptica, que ja havia sigut utilitzada en la indústria petrolífera. Actualment, l’equip està integrat per quatre professionals, que estan participant en el programa d’acceleració de Col·lab.

“El que més ens ha agradat de Col·lab és la quantitat de coneixements que estem adquirint, gràcies a la qualitat i professionalitat de les seues persones mentores, així com el gran acolliment i la disposició de l’equip de gestió per a ajudar-nos en tot el que necessitem. Sentir que estem envoltats de persones que volen donar-nos suport en tot en molt important en aquesta etapa del projecte”, destaca el CEO de la startup.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Recentment, s’ha llançat la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

COMPARTEIX:
TW - FB