Festival 10 Sentidos presenta en Las Naves el projecte sobre migració “À tous les clandestins”

6 de maig de 2019
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • 640 fotografies recullen els testimoniatges registrats sobre els murs del CIE de Fuerteventura de persones que van migrar des de les costes occidentals africanes a Canàries.
  • La VIII edició d’aquest festival pretén generar un diàleg per a lluitar contra la violència.

“À tous les clandestins” és un projecte que conjumina art e denuncia social i que serà presentat en el centre d’innovació Las Naves el dimarts 7 de maig a les 18.00 hores, dins del Festival 10 Sentidos. A través de més de 600 fotografies, “À tous les clandestins” recull els testimoniatges escrits que moltes persones migrants van deixar sobre les parets del CIE de Fuerteventura.
Es tracta, en concret, de dibuixos, poesies, missatges amb dates, noms, textos en àrab, wolof, espanyol, anglés o francés que fan al·lusió, sobretot, a l’experiència del seu difícil viatge des de les costes occidentals africanes fins a Canàries. Material que ha sigut recollit per les artistes María Jesús González i Patricia Gómez, que assenyalen que “en l’actualitat aquesta travessia es troba pràcticament desactivada però les petjades de les persones migrants que les van recórrer romanen en els testimoniatges escrits que moltes d’elles van deixar sobre les parets dels CIEs on van romandre retingudes”.

Després de la presentació del projecte tindrà lloc un col·loqui sobre art cinema i migració, en el qual també participaran David Pérez, llicenciat en Filosofia i Història de l’Art i doctor en Belles arts; i Sara Verdú (València Acull i Campaña CIEs NO).

El punt de partida de “À tous les clandestins” ha sigut una sèrie d’articles d’organitzacions humanitàries publicats entre 2004 i 2010. En ells es parla de la multitud de missatges i dibuixos deixats sobre els murs d’alguns centres d’internament, com “El Matorral” a Fuerteventura i el de Nouadhibou (Mauritània), que fan al·lusió, sobretot, a l’experiència del viatge, les seues motivacions i anhels.

En aquesta nova edició, el festival 10 Sentits pretén reflexionar sobre la violència i generar un diàleg que aconseguisca desmantellar el sistema violent i injust en el qual vivim.

La instal·lació “À tous les clandestins” podrà veure’s en marquesines situades al voltant de la plaça de l’Ajuntament de València l’11 de maig. Mostrarà una sèrie de fotografies i textos, traduïts al castellà per Mohssine Rezgaoui i Khalid Chaoui.

COMPARTEIX:
TW - FB