Experts internacionals destaquen en Las Naves que el futur de l’atenció soci-sanitària passa per plans personalitzats per als  pacient

17 de març de 2021
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

El pilot començarà al novembre de 2021 i acabarà al juny de 2024

  • El projecte europeu ValueCare reuneix professionals experts de diferents ciutats d’Europa per a compartir i intercanviar bones pràctiques en l’àmbit de les cures integrades cap a un nou paradigma en els serveis soci-sanitaris que abaste un enfocament integral i personalitzat per a cada pacient.
  • L’objectiu de ValueCare a València és fomentar l’envelliment saludable de les persones majors de 65 anys amb un estat de salut fràgil des d’una perspectiva d’atenció integral i centrada en la persona.
  • L’esdeveniment de caràcter en línia s’ha emés pel canal Youtube de Las Naves i es pot accedir al contingut gravat en: youtube.com/lasnavesinn

El centre d’Innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves, en coordinació amb “Covenant on Demographic Change” ha organitzat l’esdeveniment “Cuidats integrals a Europa: Claus, desafiaments i bones pràctiques” amb la finalitat de donar a conèixer els beneficis que la cura integrada pot tindre sobre les persones majors, els reptes actuals, les estratègies i les pràctiques posades en marxa des d’altres ciutats europees de manera reeixida.

Durant l’esdeveniment, que ha comptat amb més de 130 persones inscrites, s’ha mostrat com a fonamental desenvolupar un enfocament integrat de l’atenció que acompanye a cada persona des de l’àmbit social i sanitari per a millorar el seu benestar. Un enfocament que refusa de ser un treball unilateral, si no en el qual intervenen diferents agents d’àmbit públic i privat de manera coordinada.

Els professionals que han intervingut en la sessió han ressaltat la necessitat d’avançar de manera decidida en la perspectiva des de la qual s’aborda el treball soci-sanitari amb cada pacient actualment, per a passar de només “curar” al pacient i que siguen els pacients els que s’adapten als serveis oferits, a evolucionar i arribar a un escenari idoni on es “cuide i acompanye” al pacient en totes les seues facetes i que siga el sistema el que siga adapte a cada persona.

És a dir, un enfocament que tinga en compte les diferents variables que afecten cada persona, aspectes socials, emocionals, físics… i que tots ells puguen estar al servei de cada pacient quan el necessite de manera còmoda.

En aquest sentit, el Regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha recordat que a València el mes vinent de novembre començarà el pilot del projecte europeu ValueCare destinat a les persones majors de 65 anys amb fragilitat lleu a moderada i a les seues famílies. ValueCare pretén fomentar l’envelliment saludable mitjançant el disseny d’una metodologia i una solució tecnològica que cree valor per als pacients, facilitant un pla de salut personalitzat i individualitzat a cada persona i totalment recolzat per professionals soci-sanitaris.

Els panelistes han coincidit en com la fragmentació de les cures integrades que habitualment es proporcionen als pacients incideixen negativament en la seua salut física i mental, la qual cosa es veu especialment acusat en situacions excepcionals com les produïdes per la pandèmia provocada pel virus COVID-19.

En concret, “evitar la fragmentació de les cures que es donen a les persones majors ajudaria molt a mantindre la seua autonomia, la seua independència i al fet que puguen accedir als serveis sanitaris i socials sense anar de porta en porta ni produir el desgast habitual emocional en les persones cuidadores”, han explicat els experts.

Així mateix, s’ha recalcat la importància de fomentar la consciència ciutadana per a despertar aqueixa inquietud pels beneficis que la transformació digital pot aportar en les seues vides, ajudant a derrocar barreres actuals i a familiaritzar-se amb el concepte d’atenció integrada. A més d’aportar beneficis a les persones usuàries, aquest nou enfocament repercutiria en un estalvi econòmic de les arques públiques i en una gestió més eficaç.

En aquesta línia, el coordinador del projecte europeu ValueCare, Hein Raat, ha detallat que aquest enfocament produiria estades més breus d’hospitalització, un menor ús dels serveis sanitaris, menor estrés en les persones cuidadores, una gestió més eficaç dels serveis i una millora en les funcions físiques i cognitives de les persones majors. Es tracta no sols d’innovar per a aconseguir la sostenibilitat de les persones, sinó també que les persones visquen més anys amb major qualitat de vida.

Durant la sessió han participat les entitats d’Erasmus Medica Center de Rotterdam, IFIC Ireland, AGE Platform Europe, Fondazione Bruno Kessler, el projecte +AGIL BARCELONA de Parc Sanitari Pare Virgili de Barcelona, Autonom’Lab, Gérontopole Nouvelle-Aquitaine, Institut Polibienestar de la Universitat Politècnica de València i el govern local de la ciutat belga d’ Alost.

Projecte ValueCare

ValueCare és un projecte finançat pel Programa Horizon 2020 de la Comissió Europea. El projecte pilot compta amb els socis locals UVEG-Polibienestar i K-Veloce, així com amb la col·laboració de l’Hospital Clínic i l’Ajuntament de València a través dels serveis socials municipals.

——————————

Sessió gravada i última presentació:

https://www.youtube.com/watch?v=aKcHR2VvQNs

https://youtu.be/RfCImbnkEeg

This project (ProjectValueCare) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 875215.

COMPARTEIX:
TW - FB