Experts en innovació ciutadana de tota Espanya es reuneixen en la presentació de Ciuta·lab de Las Naves

27 de novembre de 2021
CATEGORIA:
Labs i Makers
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Ciuta·lab serà un dels projectes que inaugure en 2022 les instal·lacions de la Farinera, edifici adjunt a Las Naves, i on el centre d’innovació traslladarà part dels seus continguts: els laboratoris ciutadans i l’acceleradora de triple impacte Col·lab.
  • Després de la presentació, han treballat diverses jornades en l’enfortiment del ‘Colaboratorio de Innovación Ciudadana’, un espai de trobada, connexió i acció, inclusiu i acte-organitzat, per a articular l’ecosistema estatal d’Innovació Ciutadana.

Aquesta setmana ha tingut lloc la presentació de Ciuta·lab, els laboratoris ciutadans del centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València que pretén reunir agents del sector públic, privat, Acadèmia i societat civil des d’una lògica ciutadana, per a col·lectivament pensar els reptes que té la ciutat i buscar solucions innovadores per a afrontar-los. A aquesta, celebrada en La Mutant, han acudit més d’un centenar de ciutadans i ciutadanes interessades en aquesta nova aposta de Las Naves.

Marta Chillarón, directora de Las Naves, ha expressat la seua alegria “perquè mai la societat civil havia adquirit un protagonisme com el que tindrà ací, en Ciuta·lab. Ja que pensem que la denominada quarta hèlice, ciutadania i societat civil, ha de tindre un paper protagonista en el procés d’implicació cívica de les missions d’innovació. Per a pensar col·lectivament els reptes que té la ciutat orientats a la missió climàtica aprovada València Ciutat Neutra i buscar de manera col·laborativa solucions innovadores per a afrontar-los”.

El centre d’innovació Las Naves ha presentat els seus laboratoris ciutadans Ciuta·lab orientats a Missions València 2030 en un esdeveniment que ha convocat a destacats agents de la innovació ciutadana del panorama nacional: des d’Euskadi han participat membres de Medialab Tabakalera (Sant Sebastià) i Colaborabora (Bilbao); des de Catalunya del Citilab (Cornellà de Llobregat), el Coboi·Lab (Sant Boi de Llobregat) i el Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica (Barcelona); des d’Aragó del LAAAB; de Madrid des de Medialab en Matadero i la Red de Laboratorios Ciudadanos de la Comunitat de Madrid; i Aeioluz de la Comunitat Valenciana. Tots ells han compartit experiències concretes sorgides d’altres laboratoris ciutadans i que puguen ser inspiradores.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha insistit que “Ciuta·lab serà un espai per a aprofundir en la democratització de la innovació permetent que la ciutadania puga posar els seus sabers, les seues capacitats i la seua creativitat al servei de la generació col·lectiva de solucions innovadores per als reptes als quals ens enfrontem com

a ciutat”.

Després de la presentació de llançament dels laboratoris ciutadans de Las Naves, els dies 25 i 26 de novembre, s’han reunit i treballat en el centre d’innovació aquests principals agents de l’ecosistema estatal d’innovació ciutadana. A ells se’ls han sumat agents valencians com Carpe, Makea la teua vida o Las Naves. Durant aquestes dues jornades han treballat en l’enfortiment del ‘Colaboratorio d’Innovació Ciutadana’, un espai de trobada, connexió i acció, inclusiu i acte-organitzat, per a articular l’ecosistema estatal d’Innovació Ciutadana.

Com funcionarà Ciuta·lab?

Els laboratoris ciutadans de Las Naves busquen convertir-se en un lloc en el qual aprendre a participar, a experimentar i a produir de manera conjunta aqueixes solucions. Un espai d’investigació i innovació en el qual reunir persones diverses, amb perfils diferents, i amb experiències i sabers diversos.

Ciuta·lab treballarà des de quatre valors centrals: col·laboració, experimentació, obertura i cures. Col·laboració ja que serà un espai en el qual desenvolupar projectes de manera col·laborativa; en el qual col·laborar i aprendre a col·laborar. Experimentació sense por d’equivocar-se i assajar solucions innovadores per a millorar les condicions de vida de manera col·lectiva. Obertura per a acollir a qualsevol persona que arribe amb les oïdes i la ment oberts a un espai en el qual tot el coneixement que es genere serà obert. I cures ja que es pretén construir col·lectivament un laboratori on compartir la cura de les persones, dels col·lectius i del territori on actua.

La Farinera, el nou espai d’innovació de Las Naves

Ciuta·lab serà un dels projectes que inaugure en 2022 les instal·lacions de la Farinera, edifici adjunt a Las Naves, i on el centre d’innovació traslladarà part dels seus continguts: els laboratoris ciutadans i l’acceleradora de triple impacte Col·lab.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB