Expertes en economia i urbanisme feminista participen en les jornades ‘Caminant cap a la Ciutat Cuidadora’

12 de juny de 2019
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Les jornades abordaran l’enfocament de l’economia feminista, la crisi de les cures i l’aposta per la sostenibilitat de les vides.
  • Referents estatals d’economia i urbanisme feminista impartiran un taller i una conferència durant les jornades.

Les jornades ‘Caminant cap a la Ciutat Cuidadora’ se celebraran dijous que ve 13 i divendres 14 de juny en el centre d’innovació Las Naves, entitat impulsora del projecte Ciutat Cuidadora, amb la participació de l’Estudi La Dula, i la col·laboració de Transversal i l’EMT. Aquestes jornades pretenen ser un espai de trobada i reflexió col·lectiva per a impulsar plantejaments i iniciatives que promoguen un model de ciutat que pose en el centre les cures d’i entre els seus veïns i veïnes.

Al mateix temps, també busca mostrar i visibilitzar la tasca feta des del projecte Ciutat Cuidadora, especialment en el desenvolupament de les accions comunitàries impulsades per a donar solució a problemes com la soledat no desitjada de les persones majors, la situació i precarietat de les treballadores de la llar o la presència de la infància en l’espai públic de les nostres ciutats. Sobre totes aquestes qüestions, tractaran de reflexionar aquestes jornades.

Les jornades tindran 3 parts

La primera tindrà lloc la vesprada del dijous 13 de juny amb dos tallers col·laboratius sobre urbanisme feminista i sobre la geolocalització de les xarxes de cures, impartits per Oihane Ruiz i per Karina Fulladosa.

Oihane Ruiz és una de les màximes exponents de l’urbanisme amb perspectiva de gènere a Espanya. Oihane ha treballat en diferents estudis com Hiria Kolektiboa, Dunak o Silvestrina. En el primer d’ells va desenvolupar la metodologia dels ‘Mapes de la ciutat prohibida’, que recolliria després en ‘Manual d’anàlisi urbana. Gènere i vida quotidiana’, de gran ús en els projectes urbanístics amb caràcter inclusiu.

La segona i la tercera part se celebraran el divendres 14 de juny a la vesprada. La segona es correspon amb la conferència ‘L’economia feminista i la sostenibilitat de la vida’, que establirà el marc teòric de les jornades en abordar l’enfocament de l’economia feminista, la crisi de les cures i l’aposta per la sostenibilitat de les vides. Serà impartida per Astrid Agenjo, investigadora i professora en la Universitat Pablo Olavide (Sevilla) i un dels principals referents estatals de l’enfocament de l’economia feminista. Astrid és vicepresidenta de l’Observatori Gender, Ecomomy, Politics i Development Observatory així com membre de la Xarxa iberoamericana d’investigació en ‘Treball, gènere i vida’.

Una tercera part consisteix en una taula redona que abordarà diferents experiències referents en l’àmbit de les cures. Està plantejada com un diàleg i espai d’aprenentatge entre les accions comunitàries impulsades des de Ciutat Cuidadora i les iniciatives convidades. A més, les jornades també inclouen diversos moments de relació i intercanvi entre les i els participants.

En la taula redona d’iniciatives al voltant de les cures estarà present el projecte ‘Radars, fent barri amb la gent gran’, un projecte iniciat en el 2008 que tracta de previndre en els entorns locals la soledat no desitjada en persones majors mitjançant xarxes comunitàries i accions veïnals. Radars funciona hui en 41 barris de la ciutat de Barcelona i ha elaborat una metodologia de treball implementada en diferents ciutats i municipis.

COMPARTEIX:
TW - FB