Fotografia de familia dels participants al Digital TEF Launch

Europa posa en marxa grans instal·lacions de prova de IA

27 de juny de 2023
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Amb una inversió de 220 milions d’euros posades en marxa des de hui, 27 de juny, les instal·lacions proporcionen una capacitat permanent per a oferir una IA responsable a Europa, provant solucions abans que arriben al mercat i passen a formar part de l’assistència sanitària, la fabricació, l’agroalimentació i la vida quotidiana
  • València desplegarà una infraestructura TEF centrada en solucions per a ciutats intel·ligents i climàticament neutres, que permetrà aplicar la intel·ligència artificial a diferents sectors

La Intel·ligència Artificial ha entrat en l’esfera pública. El terme IA està a tot arreu i milions d’europeus utilitzen aquesta tecnologia diàriament, sovint sense adonar-se. Però, qui supervisarà aquestes noves tecnologies? I com sabem si la IA que utilitzem funciona segons el que es preveu i és de fiar?

Per a garantir que l’arribada de la IA no entre en conflicte amb els valors europeus i els 450 milions de ciutadans de la UE, la Comissió Europea, més de la meitat dels Estats membres i 128 socis han destinat 220 milions d’euros a crear quatre instal·lacions d’assaig i experimentació de categoria mundial, denominades TEF, en tota Europa.

Aquests TEF actuaran com a filtres i salvaguardes entre els proveïdors de tecnologia i la societat per a garantir que la UE continue sent el lloc on prospere l’excel·lència de la IA -del laboratori al mercat- de manera fiable per a tots els ciutadans d’Europa i de fora d’ella.

El 27 de juny és la data oficial de posada en marxa de les quatre instal·lacions inicials de proves físiques i virtuals en tota Europa, abreujades en l’acte de presentació simplement com xTEF. La inauguració està tenint lloc a Copenhaguen (Dinamarca).

La presentació és a càrrec de Citcom.ai, el TEF per a ciutats i comunitats intel·ligents, que és una col·laboració entre 33 socis d’11 països, dirigida per la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU), en estreta col·laboració amb la Confederació de la Indústria Danesa (DIGUES) i TEF DK, una organització industrial sense ànim de lucre de proveïdors de TEF, i en el qual participen l’Ajuntament de València i el Centre d’Innovació Las Naves al costat dels socis locals Universitat Politècnica de València, Universitat de València, S2 Grup d’Innovació en processos organitzatius, HOP UBIQUITOUS SL i NUNSYS SL.

“Comptem amb els millors socis europeus, que posseeixen grans coneixements i experiència en el treball amb IA útil i responsable. A través d’anys de col·laboració, hem establit els coneixements i l’experiència necessaris per a equiparar-nos a altres regions mundials i hem creat un ecosistema en el qual aprenem els uns dels altres amb gran rapidesa. Ara això és encara més operatiu”, afirma Martin Brynskov, líder i coordinador de Citcom.ai i Director del Centre de Comunitats Connectades de la DTU.

Què és un TEF?

Els TEF (Testing and Experimentation Facility) són instal·lacions permanents de la Unió Europea en les quals poden provar-se tecnologies digitals complexes en entorns reals, físicament i mitjançant simulació: des de robots i intel·ligència artificial fins a protocols de xarxa i tractament i gestió de dades.

La forma més senzilla d’entendre el que fan els TEF és considerar-los una espècie de filtre de seguretat entre les tecnologies digitals emergents -com la IA, la robòtica, la quàntica, etc.- i els ciutadans europeus i més enllà.

Aquest filtre -els quatre TEF inicials- posa a prova aquestes tecnologies en entorns reals i en els anomenats “laboratoris vivents” abans que arriben a les infraestructures, la societat, les empreses i els consumidors. L’objectiu del filtre és convertir una tecnologia complexa amb extrems punxeguts en una cosa més suau i preparat per a la societat i l’ésser humà. Bàsicament, en bons productes.

“Els proveïdors de solucions basades en IA tenen l’oportunitat de provar els seus productes en entorns reals per a avaluar si satisfan les necessitats dels clients”, explica Valentina Ivanova, coordinadora del projecte AI-Matters, el TEF sobre fabricació. “En oferir accés a infraestructures d’assaig i experimentació en tota Europa, pretenem accelerar l’adopció d’aquestes solucions en el mercat”.

És el que caldria esperar de qualsevol altre sector, però aquestes tecnologies són noves, per la qual cosa els TEF estan establint formes noves i permanents d’introduir solucions de IA en el mercat de manera segura i ràpida.

També es podria considerar que els TEF són una versió digital del sistema de proves de xoc Euro NCAP (Programa Europeu d’Avaluació d’Automòbils Nous), que posa a prova la seguretat dels vehicles en l’actualitat.

Quatre instal·lacions d’assaig s’ocupen de diferents àrees

Cadascun dels TEF actuals abasta àmbits diferents: fabricació, sanitat, agricultura i alimentació i, finalment, ciutats i comunitats.

– El TEF AI-Matters pretén augmentar la resistència i flexibilitat del sector manufacturer europeu desplegant els últims avanços en IA i robòtica i sistemes intel·ligents i autònoms per a una producció flexible.

– El TEF-Health es refereix al sector sanitari, des de l’aprenentatge automàtic en imatges mèdiques fins a complexes simulacions cerebrals i robots per a intervenció i rehabilitació. Les dades sanitàries sensibles i els productes mèdics estan en el punt de mira. El TEF-Health ajuda a les empreses a introduir els seus productes en el mercat amb els màxims nivells de fiabilitat i compliment dels valors i normatives europeus.

– El agrifoodTEF s’ocupa del sector agrícola i la producció d’aliments, que pot ser des de provar un tractor robotitzat fins a utilitzar intel·ligència artificial per a optimitzar la producció de cultius.

– El TEF Citcom.ai és una mica diferent. Centrat inicialment en l’energia, la mobilitat i la connectivitat, el seu treball consisteix a provar la intel·ligència artificial i la robòtica abans que arriben als llocs on viuen i es mouen els éssers humans. Podria tractar-se de cotxes autoconduïts, però també de programari de recuperació de dades de telecomunicacions o d’un tractor robotitzat en un parc municipal. Citcom.ai funciona com un filtre interdominio entre tecnologies, infraestructures i ciutadans allí on viuen.

La directora i coordinadora de TEF-Health, la professora Petra Ritter, de la Charité University Medicine de Berlín, afirma: “TEF-Health farà costat a les pimes i a les empreses de nova creació perquè porten al mercat innovacions de IA i robòtica en l’àmbit de la salut. Amb 51 socis a bord -inclosos organismes de certificació notificats i autoritats de metrologia-, TEF-Health s’esforça per trobar solucions noves que acceleren el procés de convertir les innovacions en productes fiables que beneficien als pacients.

“La idea és poder trepitjar l’accelerador i el pedal del fre de manera òptima al mateix temps. Els TEF garanteixen que la UE adopte les millors solucions tecnològiques per a acabar tenint bons productes competitius sense sacrificar els objectius socials.

“Hui ens enfrontem a molts reptes relacionats amb la seguretat alimentària i el canvi climàtic als quals cap organització pot fer front per si sola. AgrifoodTEF vol ajudar a salvar la distància entre l’excel·lent innovació que sorgeix dels científics europeus especialitzats en tecnologia i els experts en agronomia i les solucions que aporten resultats tangibles als agricultors. L’experimentació en la vida real i els serveis de validació són clau per a facilitar l’adopció de la IA i la robòtica que ofereixen produccions alimentàries més eficients i sostenibles”, afirma Raffaele Giaffreda, coordinador de agrifoodTEF de la Fondazione Bruno Kessler.

A més de ser un filtre per a oferir proves i homologacions com a servei, els TEF també serviran de base a les polítiques i proporcionaran informació del món real.

Els reguladors faran ús de les proves i l’experimentació en les instal·lacions, i els responsables polítics podran mirar per damunt del muscle dels TEF i prendre decisions més informades sobre l’ús segur i adequat de la tecnologia de IA. Això contribueix a garantir que creen condicions segures, integradores, sostenibles i pròsperes per als ciutadans de la UE i oportunitats òptimes per als proveïdors europeus de tecnologia que competeixen de manera responsable en un mercat global.

Les quatre instal·lacions d’assaig estaran obertes al públic al gener de 2024, i alguns serveis començaran ja al juliol de 2023.

València desplegarà una infraestructura TEF centrada en solucions per a ciutats intel·ligents i climàticament neutres, que permetrà aplicar la intel·ligència artificial a diferents sectors: mobilitat i transport sostenible; eficiència energètica urbana (amb l’objectiu de la neutralitat climàtica); gestió de residus i solucions basades en la naturalesa; solucions col·laboratives per a la protecció del medi ambient; o serveis i aplicacions transversals (amb especial èmfasi en la implicació d’agents i la participació ciutadana).

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB