Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures

2 de maig de 2024
CATEGORIA:
Energia
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

El hackathon del projecte WellBased, en el qual han participat 10 equips d’alumnat procedent de diverses escoles d’enginyeria de la Universitat Politècnica de València, ha guardonat hui esta idea innovadora que combat la pobresa energètica a l’estiu.

El certamen també ha distingit amb dos accèssits el desenvolupament d’un refugi verd climàtic en el barri de Natzaret i una solució innovadora per a reciclar les mantes tèrmiques que s’utilitzen en les maratons valencianes.

Optimitzar la ventilació dels habitatges de la població vulnerable per a reduir la despesa energètica i millorar la seua salut. Esta és la idea guanyadora del hackathon convocat pel projecte europeu WellBased, liderat per València i coordinat per Las Naves.

Durant dos dies, alumnat de diverses escoles d’enginyeria de la Universitat Politècnica de València, ha estat treballant en esta competició que té com a objectiu aportar idees innovadores per a combatre l’impacte de les altes temperatures en llars que patixen pobresa energètica. La convocatòria s’ha realitzat en col·laboració amb la Fundació València Clima i Energia, la Càtedra de Transició Energètica Urbana i la Càtedra Interuniversitària del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials.

La idea guanyadora es basa en el llançament d’una aplicació que arreplega informació extreta de sensors situats en les llars, els quals ens informen de la necessitat d’obrir o tancar finestres per a mantindre una temperatura més confortable.

La regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, ha assenyalat que esta competició “apel·la directament als més joves, els convida a ser partícips i agents actius dels projectes més innovadors que desenvolupa la ciutat. Necessitem les seues idees, la seua frescor. Són necessaris per a caminar cap al futur i pensar en una ciutat on puguem fer front a problemàtiques com són precisament esta, la pobresa energètica”

Accèssits a les idees amb millor impacte en la salut i el medi ambient

El hackathon, en el qual han participat fins a 10 equips, també ha premiat amb accèssits a altres dos solucions: una que posseïx major impacte en la salut de les persones que desenvolupa un refugi verd climàtic, de cures i coexistència, situat de manera pilot en el barri de Natzaret; i una altra proposta amb major grau de sostenibilitat i impacte en el medi ambient que es basa en el reciclatge de les milers de mantes tèrmiques que s’utilitzen en les maratons valencianes. La idea té l’objecte d’utilitzar-les per a cobrir les persianes, evitant així la calor i afavorint la confortabilitat dels habitatges.

Altres idees

El concurs ha mostrat la capacitat dels i les alumnes d’idear solucions innovadores per a combatre la pobresa energètica. Així, hem pogut conéixer propostes com una bomba de refrigeració amb panell solar que resol el problema de la pol·lució dels aires condicionats, kits de mesurament d’humitat o temperatura, aplicacions que identifiquen les tarifes energètiques més econòmiques o sobre consum energètics, o idees de refugis climàtics alimentats amb panells solars i comunitats energètica.

WellBased

El projecte europeu WellBased té per objectiu dissenyar, implementar i avaluar un pla pilot per a reduir la pobresa energètica i els seus impactes en la salut i el benestar de la població vulnerable València. S’executa en 6 pilots de diverses ciutats europees d’Espanya, Hongria, Holanda, Turquia, el Regne Unit i Letònia. València és la ciutat que lidera esta iniciativa europea, i Las Naves és l’entitat coordinadora. La Fundació València Clima i Energia és qui a més coordina el pilot, el qual es desenvolupa en els barris d’Algirós, Camins al Grau, Poblats Marítims, Benimaclet, Orriols, Torrefiel, Benicalap i Patraix.

El pilot valencià actua en 260 habitatges localitzats en els huit barris i atén un total de 354 persones. Entre les accions que s’han dut a terme trobem el seguiment del confort i benestar de les llars a través de tecnologia -instal·lació de sensors-, realització d’auditories energètiques dirigides a la millora de l’eficiència energètica, així com la creació de l’Escola pel Dret a l’Energia, on s’han executat intervencions comunitàries, activitats de formació, conscienciació, i fins i tot atenció personalitzada a la població i suport sanitari per a atendre les conseqüències psicològiques de la vulnerabilitat energètica.

COMPARTEIX:
TW - FB