Espanya haurà d’eliminar les traves a l’autoconsum energètic abans de 2021

3 de setembre de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Actualment, la Unió Europea recomana prendre mesures per recolzar a la ciutadania en el procés de producció d’energia neta.
  • ProSumE busca superar els reptes als quals s’enfronta la nostra ciutat a l’hora d’autoproduir energia fotovoltaica.
  • Existeixen ja algunes iniciatives esperançadores, tant legislatives com a pràctiques, que s’estan duent a terme per avançar-se al termini europeu.

L’Institut Universitari de Recerca en Economia Social (IUDESCOOP) de la Universitat de València ha donat a conèixer les primeres conclusions del seu treball en el projecte ProSumE, pel que fa a l’evolució del marc administratiu-legal existent i necessari per aconseguir que a València puguem produir i consumir més energia fotovoltaica. És a dir, fomentar la figura de prosumidor/a.

Encara que no existeix encara un concepte jurídic, la figura de prosumidor/a (persona que reuneix la condició de producció i consum d’energies renovables) ha cobrat força en els últims anys en les institucions i països europeus. Sobretot, a partir de la Comunicació de la Comissió ‘Energia neta per a tots els europeus’ (de 31 de novembre de 2016), que pretén accelerar i consolidar la transició de l’economia europea cap a una energia neta. I que reivindica el paper proactiu de la ciutadania en aquesta transició.

Els principals objectius són la generació descentralitzada d’energia, eliminar els obstacles a l’autogeneració i donar un paper més actiu als i les consumidores perquè puguen produir, emmagatzemar, compartir, consumir i vendre al mercat la seua pròpia energia.

Segons la Unió Europea, és necessari que les persones tinguen dret a ser autoconsumidores/as d’energies renovables, així com vendre el seu excedent de producció sense haver de pagar impostos per consumir electricitat de producció pròpia.

Tal com explica Gemma Fajardo, professora titular de Dret Mercantil i investigadora en IUDESCOOP, “la legislació espanyola no fa referència a la figura de prosumidor/a o autoconsumidor/a, encara que sí a l’autoconsum d’energia elèctrica. Al contrari del que marca la directiva de la Unió Europea, la legislació a Espanya solament contempla l’autoconsumidor/a com a individu i no com a grup (després de la sentència del Tribunal Constitucional de juny de 2017)”. Tampoc permet que la persona que autoconsume puga vendre l’energia que no consumeix o que li sobra. Traves que hauran de ser eliminades legislativament, com a més tard, para quan entre en vigor la directiva europea l’1 de gener de 2021.

Malgrat tot, a Espanya ja s’han donat passos cap a un context més favorable i han estat varis els grups polítics que han presentat una proposició al congrés que incorpora algunes millores. Per exemple, l’autoconsum en grup, la no exigència que la persona consumidora siga propietària de la instal·lació productora i la reducció de les càrregues al xicotet productor/a. No obstant això, encara faltarà per reconèixer la possibilitat que el prosumidor puga vendre els seus excedents com ja es fa en altres països més pioners com Alemanya o l’estat de Califòrnia.

Així i tot, existeixen experiències pioneres que s’han anat desenvolupant aquests últims anys per recolzar a les i els prosumidors a Espanya. Entre elles, els projectes de compra col·lectiva i instal·lació d’equipament fotovoltaics (Oleada solar, Impuls solar o Colectivo solar) entre ciutadans que permeten reduir costos i agilitar els tràmits administratius. A més, ajudar a eliminar l’aprehensió de la instal·lació de panells coneguda com “solarfobia”, fomentant així la participació ciutadana.

El projecte ProSumE (Enabling EnergyProsumers Services) pretén definir un full de ruta per convertir a València en un referent nacional i europeu en matèria d’autoconsum i autoproducció d’energia solar. És una iniciativa del centre d’innovació Las Naves, l’Institut d’Enginyeria Energètica (IIE) de la Universitat Politècnica de València, la Fundació Observatori del Canvi Climàtic, l’Institut Universitari de Recerca en Economia Social, Cooperativisme i Emprendimiento (IUDESCOOP) de la Universitat de València i AVAESEN. El finançament és a càrrec de l’EITClimate Kic, la principal iniciativa de la Unió Europea sobre canvi climàtic.

La jornada final del projecte, on es presentaran els resultats definitius, tindrà lloc el 22 d’octubre en Las Naves.

COMPARTEIX:
TW - FB