Elvira Costell: “La societat sola no es mou, per això projectes com a Dones de ciència em semblen fonamentals per a visibilitzar el treball de la dona en ciència i tecnologia” 

22 de octubre de 2021
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Aquest matí s’ha celebrat l’acte de presentació del mural amb el qual la Universitat Politècnica de València i Las Naves homenatgen a Elvira Costell en el seu projecte Dones de ciència.
  • El projecte compta ja amb 24 murals i continuarà creixent al llarg d’aquest curs 2021-22 en diferents centres educatius de València.

La Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València han celebrat hui l’acte de presentació del mural que, dins del projecte Dones de ciència, rendeix tribut a la científica valenciana Elvira Costell. El mural està situat en el CEIP Sant Joan de Ribera de Burjassot, i és obra de l’artista Btoy.

“Som moltes les dones que treballem en l’àrea científica i tecnològica, amb xicotetes aportacions que contribueixen a millorar les nostres vides i això cal fer-li-ho veure a tots els xiquets i xiquetes. La separació entre homes i dones en l’àmbit laboral i en la investigació no tenen sentit. I la societat sola no es mou, per això projectes com aquest de Dones de ciència em semblen fonamentals”, ha assenyalat Elvira Costell.

Durant l’acte, Costell ha pogut descobrir també diferents dibuixos realitzats per l’alumnat del centre reproduint el mural i ha rebut de mans de l’Associació de Famílies de l’Alumnat (AFA) del col·legi l’agenda del curs escolar 2021-22 el motiu central del qual és també aquest mural del projecte Dones de ciència. A més, al llarg del matí, tant abans de la inauguració oficial del mural com posteriorment, ha mantingut diferents trobades amb l’alumnat del centre, en els quals els ha parlat sobre la seua trajectòria i investigació.

“Ha sigut un matí ple d’emocions i estic molt agraïda a la UPV i Las Naves i, per descomptat, al claustre i direcció del centre, per totes les activitats que han dut a terme a partir d’aquesta iniciativa”, ha apuntat Costell.

L’acte ha comptat amb la participació de la Salomé Cuesta, vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València; Marta Chillarón, directora de Las Naves; Rafael García, alcalde de Burjassot, i Manuela Carrero, regidora d’educació de l’Ajuntament de Burjassot.

El projecte Dones de ciència continuarà creixent aquest curs

Fins hui, són ja 24 els murals que han cobrat vida en Dones de ciència, en diferents enclavaments de València -principalment centres educatius. María Blasco, Jane Goodall, Hipatia, Mae Jemison, Sofia Kovalevskaya, Anna Lluch o Elvira Costell són algunes de les protagonistes d’un projecte que està donant forma a una ruta única al nostre país que permet descobrir –o redescobrir- a dones que van trencar barreres, totes elles referents en els seus respectius camps d’investigació. Al llarg d’aquest curs 2021-2022, el projecte continuarà creixent amb nous murals en diferents centres educatius de Valéncia; murals que, com cadascun dels realitzats fins hui, seran pintats també per dones referents de l’art urbà.

Sobre Elvira Costell Ibáñez

Doctora en Ciències Químiques per la Universitat de València (1979), Elvira Costell va ser Professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Cap del Laboratori de Propietats Físiques i Sensorials dels Aliments de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments de València (IATA) del CSIC i Professora Associada de la Universitat de València, fins a 2013.

La seua investigació es va centrar en les propietats mecàniques, reològiques i sensorials dels aliments, les relacions existents entre elles i la incidència de les mateixes en la qualitat i acceptabilitat de diferents productes.

Al llarg de tota la seua trajectòria ha publicat més de 160 treballs de recerca i diversos llibres i capítols de llibres i dirigit 18 Tesis Doctorals i ha impartit docència en diferents universitats espanyoles, especialment en les de València (UV i UPV) i nombrosos cursos per a postgraduats i tecnòlegs a Espanya i en altres països com l’Argentina, el Brasil, Xile, l’Equador, Guatemala, Portugal, República Popular de la Xina i Veneçuela.

Elvira Costell va ser Sòcia Fundadora i Presidenta de l’Associació Espanyola de Professionals de l’Anàlisi Sensorial (AEPAS) i Vicepresidenta del Grup Espanyol de Reologia (GER) de la Reial Societat Espanyola de Química i de Física. Va ser a més la representant espanyola en la Xarxa d’Avaluació de les Propietats Sensorials i participant en la Xarxa de Propietats Físiques dins del Programa Iberoamericà de Ciència i Tecnologia per al desenvolupament (CYTED).

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Gràcies a Missions València 2030 València s’ha situat a l’avantguarda europea de la innovació orientada a missions, havent sigut reconeguda per la Comissió Europea com una de les sis ciutats europees més innovadores en 2020 i aspirant a Capital Europea de la Innovació.

COMPARTEIX:
TW - FB