Fotografía de familia de los participantes en la charla sobre el sobrepeso y obesidad infantil

El sobrepés i l’obesitat infantil dupliquen les seues xifres a menor poder adquisitiu de les famílies

29 de abril de 2024
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • En famílies amb rendes superiors a 36.000€ el sobrepés i obesitat representen un 23% mentre que en famílies les rendes de les quals són inferiors als 12.000 euros anuals afecten el 50% dels menors.
  • El 65% dels menors enquestats no arriba a les recomanacions mínimes d’ingesta de fruita i verdura diàries i el 86% necessita millorar la seua alimentació.
  • Aquestes dades s’han donat a conéixer en la jornada “Determinants socials i ambient obesogènic: radiografia de la salut alimentària infantil” que s’ha celebrat aquest matí en Las Naves on CODiNuCoVa ha presentat el Estudi ENPIV.
  • Streaming complet aquí
  • Accedeix a l’estudi: Estudio ENPIV

El determinant de la salut que millor explica l’evolució de l’excés de massa grassa, comunament anomenat sobrepés i obesitat, és el poder adquisitiu i els problemes econòmics. Així ho ha afirmat aquest matí el president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), Luis Cabañas, qui ha presentat els resultats finals de l’Estudi ENPIV (Avaluació Nutricional de la Població Infantil de València) en la jornada “Determinants socials i ambient obesogènico: radiografia de la salut alimentària infantil” que ha tingut lloc aquest matí en Las Naves.

“El que més ha de cridar-nos l’atenció d’aquest estudi, que s’ha realitzat sobre quasi 700 menors, és que el sobrepés i l’obesitat infantil dupliquen les seues xifres quant menor és el poder adquisitiu. Això ja no és una opinió, ni una crítica ni molt menys una moda: és una realitat, un gran problema de Salut Pública i consegüentment ha d’abordar-se i atallar-se amb voluntat des de les administracions”, ha assenyalat Cabanyes.

Així, tal com reflecteix l’estudi del CODiNuCoVa en aquelles famílies amb rendes superiors a 36.000 euros anuals, el sobrepés i obesitat afecten un 23% dels menors, mentre que en famílies les rendes de les quals són inferiors als 12.000 euros anuals ascendeixen fins al 50%.

L’Estudi ENPIV, que ha comptat amb la col·laboració de Las Naves de l’Ajuntament de València i de l’Oficina d’Estadística municipal, reflecteix entre altres qüestions els hàbits d’alimentació i d’activitat física de la població enquestada. Així, s’observa que el 86% de xiquets i xiquetes no segueixen el patró de dieta mediterrània, la qual cosa, segons els nutricionistes valencians, indica que necessiten millorar la seua alimentació. A més, un 65% no arriba a les recomanacions mínimes en consum de fruita o verdura i 1 de cada 3 excedeix la quantitat màxima de sucre que és desitjable consumir.

Pel que fa a l’activitat física, l’Estudi ENPIV conclou que el 30% dels menors no realitza cap mena d’exercici (fora de l’entorn escolar), mentre que el temps d’exposició a les pantalles (televisió, tablet, videoconsoles i mòbils) és d’entre 2 i 3 hores diàries.

La jornada ha comptat a més amb la intervenció d’Aitor Sánchez, dietistanutricionista i tecnòleg dels aliments i autor del llibre “Mi dieta cojea” i del perfil de xarxes amb el mateix nom, amb més de 300 mil seguidors. Sánchez ha explicat que el “bombardeig” publicitari hui dia és multiplataforma i que no sempre el percebem, a més d’estar exposats al que qualifica com “no menjar”.

“L’exposició a la publicitat infantil d’aliments malsans sabem que té un impacte negatiu en l’alimentació dels nostres xiquets i xiquetes. A més, sol ser majoritàriament de productes d’un perfil poc saludable i que desplacen a altres aliments sans que són clau per al correcte creixement i el desenvolupament”, ha afirmat.

La jornada s’ha tancat amb l’exposició del projecte OOASI per part de Mª Carmen López, investigadora principal i pediatra del CS Alzira II. Posteriorment s’ha realitzat un debat sobre els “Reptes en la prevenció de l’obesitat infantil”.

COMPARTEIX:
TW - FB