El Radar d’Innovació d’Europa destaca cinc iniciatives de “El Marítim Innova” pel seu alt potencial innovador

23 de febrer de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

  • El Radar d’Innovació (Innovation Radar) és una iniciativa de la Comissió Europea per a identificar innovacions d’alt potencial en projectes d’investigació i innovació finançats per la Unió Europea.
  • L’objectiu de la iniciativa “El Marítim Innova”, englobada dins del projecte europeu MAtchUP, és dissenyar i implementar solucions innovadores amb la finalitat de millorar la vida del veïnat de Poblats Marítims.
  • Accions per a obtindre electricitat gràcies a les ones de la mar o d’altres fonts d’energies renovables, són algunes de les propostes triades.

En el marc del projecte europeu MAtchUP, la Comissió Europea ha seleccionat diverses de les accions que s’estan duent a terme en el districte de Poblats Marítims per ser “innovacions d’alt potencial”.

En concret, de les 52 accions que contempla el projecte en els àmbits d’energia, mobilitat i Tecnologies de l’informació i la Comunicació (TIC), el Radar d’Innovació ha destacat cinc d’àmbit energètic i de les TIC.

El Regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha mostrat la seua satisfacció pel reconeixement al projecte MAtchUP que “situa a València a l’avantguarda de les ciutats innovadores, alhora que reconeix l’esforç que s’està fent per impulsar accions tangibles que realment repercutisquen en la qualitat de vida de la ciutadania”.

Sobre aquest tema, l’edil ha explicat que, gràcies a la repercussió d’estar inclosos en aquest radar, la ciutat de València es pot beneficiar de les sinergies i oportunitats que es puguen generar tant amb empreses o entitats del sector públic i privat.

En un primer lloc, la Comissió Europea ha destacat una acció que consisteix a obtindre electricitat per a subministrar il·luminació pública en el front marítim a través d’un innovador sistema que captura l’energia elèctrica que produeixen les ones de la mar.

Seguint amb les energies renovables, la Comissió Europea ha subratllat una iniciativa que fomenta fonts alternatives d’energia renovable.

Finalment, es destaca el micromecenatge o micromecenatge per a la rehabilitació de districtes locals amb models comercials innovadors i un projecte pioner a nivell nacional consistent en la creació de comunitats energètiques que permeten la generació d’energia neta per a fomentar la sostenibilitat d’una manera assequible, creant-se el concepte de “prosumidor”, és a dir, figura que inclou la producció i consum d’energia.

En l’àmbit de les TIC, la Comissió Europea ha remarcat la plataforma urbana de ciutat intel·ligent, VLCi. Aquesta plataforma ha sigut la primera desplegada a Espanya que compleix amb l’estàndard europeu FIWARE. VLCi recopila tot tipus d’informació provinent dels sistemes de l’Ajuntament de València i dels dispositius desplegats a la ciutat. Aquest reconeixement se suma a altres punts a nivell nacional i internacional que ja ha rebut aquesta plataforma.

MAtchUP

El projecte europeu MAtchUP és finançat pel programa H2020 i es desenvolupa en tres ciutats simultàniament: València, Dresden (Alemanya) i Antalya (Turquia) amb la finalitat de servir com a model per a la transformació urbana de moltes altres ciutats. L’Ajuntament de València té un paper rellevant a l’ésser l’entitat coordinadora del projecte europeu.

A València participen l’Ajuntament de València, l’Empresa Municipal de Transport (EMT), el Centre d’Innovació municipal LAS NAVES, WITRAC, la Fundació Municipal València Clima i Energia, la Universitat Politècnica de València (UPV), ETRA Investigación y Desarrollo, l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), Sènior Europa, S.L. (KVELOCE). A més, a nivell nacional també intervenen la Fundació CARTIF de Valladolid i la Fundació Tecnalia Research & Innovation de Sant Sebastià.

Més informació:

www.elmaritiminnova.com

www.matchup-project.eu

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and Innovation programme under grant agreement N°774477.

COMPARTEIX:
TW - FB