Fotografia de persones majors visitant l'exposició de L'ETNO

El projecte que recepta visites a museus per a combatre la soledat no desitjada arriba a L’ETNO 

9 de febrer de 2024
CATEGORIA:
ICC
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El projecte ‘Recepta Cultura: del centre de salut al museu’, impulsat pel Centre de Salut Pública de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, va dirigit a persones majors que presenten soledat no desitjada o inactivitat física
  • Els objectius específics del projecte són reduir la soledat no desitjada, millorar el benestar emocional i la qualitat de vida

El projecte Recepta Cultura: del centre de salut al museu”, impulsat pel Centre de Salut Pública de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, ha començat les seues visites en L’ETNO, després de les realitzades en el Museu Faller, el Museu d’Història de València i el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’. Aquestes visites estan dirigides a persones majors que presenten soledat no desitjada o inactivitat física.

La recepta consisteix en 12 visites grupals guiades, al llarg de dos trimestres, en sis museus de la ciutat de València. Personal d’infermeria, treball social i medicina de centres de salut d’Atenció Primària s’encarreguen de coordinar aquesta reorientació dels serveis sanitaris cap a la comunitat, fomentant el ventall de recursos no clínics que generen salut i benestar, cas dels museus i centres culturals.

La regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, ha manifestat que “millorar amb la innovació el benestar i la salut de les persones és un dels nostres objectius en els pròxims anys. És una de les àrees estratègiques d’innovació de l’Ajuntament. L’Organització Mundial de la Salut estableix que la cultura i l’art beneficien seriosament la salut i recomana receptar aquestes activitats, i nosaltres treballem perquè així siga a través d’un projecte d’innovació com a Recepta Cultura”.

En aquest sentit, el diputat Paco Teruel considera que receptar cultura “amb finalitats comunitaris, per a millorar la qualitat de vida de les persones i fomentar les relacions socials, és una iniciativa absolutament necessària per a la qual Diputació sempre donarà el seu suport”. “Aquest projecte pioner posa de manifest, una vegada més, que les institucions públiques hem d’ocupar-nos i preocupar-nos per tots els grups d’edat contribuint al benestar de les persones; i si treballem en equip i sumant esforços i recursos ho podem aconseguir”, afig el responsable provincial, qui anima als ciutadans a “visitar L’ETNO, que és el millor museu d’Europa i el tenim molt a prop, en l’edifici de la Beneficència”.

Objectius del projecte

Els objectius específics del projecte són reduir la soledat no desitjada, millorar el benestar emocional i la qualitat de vida. Així mateix, promoure l’accés a la cultura i obtindre informació relativa a la ‘dosi’ necessària de cultura capaç de llançar resultats positius en salut en el nostre entorn local. Les visites són grupals, ja que d’aquesta manera s’incrementen les possibilitats de generar noves relacions, i estan guiades per persones expertes en didàctica de cadascun dels museus, buscant estimular la participació, la interacció social i l’aprenentatge.

En el projecte participen tres centres de salut del departament Clínic-Malva-rosa (Salvador Pau-Xile, Serradora 1, República Argentina), dues del departament de La Fe (Miguel Servet, Lliri blanc) i un del departament Doctor Peset (Font de Sant Lluís).

En l’últim trimestre de 2023, prop d’un centenar de persones va visitar el Museu Faller, el Museu d’Història de València i el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’. Al febrer, L’ETNO acull les visites grupals que després es traslladaran, al març i abril, al CCCC (Centre del Carme Cultura Contemporània) i al Museu de Ciències Naturals de València. Una vegada completat el calendari previst, es procedirà a analitzar el procés per part del Centre de Salut Pública de València i a difondre les conclusions a la comunitat.

COMPARTEIX:
TW - FB