El projecte ARCH reuneix el sector agroalimentari de València per a fer front al canvi climàtic

28 de març de 2022
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Amb la creació en el Consell Alimentari del grup de treball sobre Alimentació i Canvi Climàtic, coordinat per Las Naves, es pretén valorar el paper de l’alimentació i l’agricultura davant l’emergència climàtica
  • El grup ja ha tingut la seua primera reunió, on també s’ha donat a conéixer el Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima, al qual es proposa contribuir a nivell local des d’aquest grup de treball

El centre d’innovació Las Naves serà el responsable de coordinar, dins del projecte ARCH, el grup de treball d’Alimentació i Canvi Climàtic la creació del qual va ser aprovada en sessió ordinària del ple del Consell Alimentari Municipal de València i la primera reunió del qual ha tingut lloc en el centre de Joan Verdeguer amb l’assistència de les entitats que el conformen.

El seu objectiu és visibilitzar l’impacte del canvi climàtic en el sistema agroalimentari i viceversa. Per a això, es pretén coordinar i generar propostes de mitigació i adaptació al canvi climàtic valorant el paper de l’agricultura i l’alimentació en una situació d’emergència climàtica.

Cal no oblidar que els sistemes agroalimentaris són els responsables d’un terç de les emissions d’efecte d’hivernacle en el món. I que el que fem amb els usos del nostre sòl pot esmorteir o amplificar els efectes del canvi climàtic, no sols en relació amb ells, sinó també amb altres aspectes relacionats amb la nostra qualitat de vida. I és en aquesta línia en la qual des de Las Naves es treballa a través del projecte ARCH amb el focus posat en l’Horta i l’Albufera.

Accions del grup

D’ací la creació del grup de treball d’Alimentació i Canvi Climàtic, les línies d’acció del qual previstes consisteixen principalment a coordinar accions i estratègies que vinculen el sector agroalimentari local amb la lluita contra el canvi climàtic i la seua adaptació davant els efectes d’aquest; contribuir i generar propostes en el marc de l’Estratègia Agroalimentària València 2025 en relació a les possibles polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic en l’àmbit de l’alimentació; i promoure la interlocució, l’intercanvi d’experiències i la coordinació entre projectes locals en relació al canvi climàtic, agroalimentació i la seua alineació amb els objectius de l’Estratègia Urbana València 2030.

Durant la primera reunió del grup també s’ha presentat el Repte de Barcelona per a la Bona Alimentació i el Clima, una crida als municipis i als seus habitants perquè assumisquen compromisos per a la transformació dels seus sistemes alimentaris amb la finalitat de fer front a l’emergència climàtica. València pertany al grup motor de 12 ciutats del món que promouen aquest repte, que pretén inspirar i donar suport a accions específiques que permeten transformar els sistemes agroalimentaris locals per a reduir les seues emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, alhora que s’aconsegueix que s’adapten als canvis ja inevitables en el clima i als seus efectes.

Consell Alimentari

El Consell Alimentari Municipal de València és un òrgan consultiu i de participació sectorial de l’Ajuntament de València, en el qual participa Las Naves, i l’objectiu de les quals és promoure un sistema agroalimentari local més sostenible, saludable i just, en línia amb els compromisos adoptats pel consistori amb la signatura del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà.

Els grups de treball del Consell Alimentari Municipal són els espais de debat, discussió i generació de propostes.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement. Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB