El projecte SUCCESS té un impacte positiu en la construcció de la nova línia de tramvia de Florència

7 de novembre de 2017
CATEGORIA:
Mobilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Per facilitar la construcció de la nova línia de tramvia de Florència, s’ha establert amb èxit un Centre de Consolidació de la Construcció (CCC) que ha estat beneficiós gràcies també a les experiències i coneixements adquirits a través del projecte SUCCESS.
  • La ciutat de València participa en aquest projecte europeu amb un pilot desenvolupat al Parc Central de València, a través de la Fundació Las Naves, la Fundació ValenciaPort i Itene.

Cmb és soci del consorci SUCCESS i la principal empresa de construcció que treballa en la realització de la nova línia de tramvia en el cor de la ciutat de Florència, un projecte que busca reduir el trànsit de vehicles per limitar les emissions contaminants i els embussos al centre històric de la ciutat. Gràcies a la seua participació en el projecte SUCCESS, Cmb va aprofitar l’ocasió per intercanviar experiències amb professionals d’altres països i aconseguir així un millor enteniment de la logística de la construcció d’avantguarda a través de les dades recopilades en diversos entorns pilot i una àmplia recerca sobre les millors pràctiques en la UE i a EUA. En el delicat context de Florència, aquest coneixement contribuirà a abordar diversos reptes relacionats amb els terrenys de construcció urbans.

Reunions setmanals del grup de coordinació per assegurar la implicació de tots els actors

Des de l’origen del projecte, la inclusió ha estat un dels conceptes clau per permetre que tots els actors implicats participen en el procés d’organització de la logística d’un terreny de construcció. Per a tal fi, es va crear un grup coordinador que es reuniria totes les setmanes i que inclou a enginyers de Cmb, a les autoritats competents de l’Ajuntament de Florència, a la Policia Municipal, a empreses d’autobusos urbans i suburbans, a l’empresa de neteja de carrers municipal, a l’associació de taxistes així com al president del districte urbà com a representant de la ciutadania.

Implementació d’un Centre de Consolidació de la Contrucción (CCC)

Des del començament, es va fer palès que els obstacles principals per al proveïment consistirien en la falta de zones d’emmagatzematge adequades i la normativa per a l’accés de vehicles de transport pesats al centre de Florència. Per gestionar el lliurament diari de materials de construcció a les seues zones de destinació finals dins dels marges de temps establerts, es va crear un CCC en Via Sestese, una avinguda principal per travessar el centre de la ciutat a uns quatre quilòmetres del terreny de construcció. La seua localització es va decidir juntament amb l’Ajuntament de Florència en una zona sense restriccions particulars per als vehicles pesats. L’Ajuntament va atorgar, a manera de préstec gratuït, una part d’una zona d’aparcament prop de l’empresa, la societat cooperativa que va guanyar la licitació (Cmb és la seva principal empresa de construcció), i que també gestiona el CCC. Tots els materials de construcció per a la nova línia de tramvia transitaran pel CCC, amb l’única excepció del ciment.

Les metodologies i possibilitats per carregar i transportar materials varien gràcies a aquesta unió logística. El CCC es proveirà sobretot amb camions amb tràilers i camions articulats de gran capacitat, que són més aptes per a la seua conducció per carreteres principals d’alta velocitat. No obstant això, en arribar a la seua destinació, aquests vehicles necessitaran ajuda per a les operacions de descàrrega i espai per maniobrar, la qual cosa no sempre és fàcil de trobar en terrenys de construcció en zones urbanes.

El CCC de Florència ofereix ambdues coses: vehicles elevadors que estaran disponibles per a la descàrrega dels camins que arribin. El material que deixi el CCC per remetre al terreny de construcció es carregarà en camions més petits o furgonetes, que són més aptes per conduir entre el tràfic urbà i sovint compten amb les seves pròpies grues per ser més independents durant les operacions de descàrrega.

Beneficis del CCC per a la gestió de terrenys de construcció

L’opció d’introduir un CCC en el procés de gestió per proveir aquest terreny de construcció és sens dubte necessari i beneficiós. Encara que puga semblar que solament és una zona d’emmagatzematge per a materials per la falta d’espai sobre el terreny de construcció, ha suposat moltíssims beneficis importants per a la gestió d’activitats de construcció com:

Disponibilitat de materials a solament uns quilòmetres de l’o els terreny(s) de construcció.

Lliurament ràpid de les quantitats necessàries per a les activitats diàries.

Reducció dels retards en el lliurament de materials.

Organització del proveïment més senzilla i flexible.

Gestió més fàcil del magatzem en el CCC.

SUCCESS en poques paraules

SUCCESS és un projecte europeu finançat pel programa H2020 que considera al sector de la construcció com un dels majors consumidors de transport urbà de càrregues. El seu objectiu consisteix a aprofitar al màxim el gran potencial d’aquest sector per millorar explorant i provant noves eines i metodologies, entre elles, la possible creació de Centres de Consolidació de la Construcció, per oferir solucions que puguen reproduir-se i millorar l’ús de la infraestructura de transport existent així com el nivell de cooperació entre les diferents parts de la cadena de proveïment en la construcció.

SUCCESS a València

Coneix el desenvolupament del pilot a València a través dels vídeos:

El proyecto europeo SUCCESS y sus beneficios para València

El Parque Central de València, piloto del proyecto europeo SUCCESS

El proyecto europeo SUCCESS mejora la movilidad urbana de València

Sitio web: www.success-urbanlogistics.eu

Grupo LinkedIn: Sustainable Urban Consolidation CentrES for construction Project

Twitter: @SUCCESS_H2020

 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under Grant Agreement No 633338.

COMPARTEIX:
TW - FB