El projecte que lluita contra la soledat a València ha aconseguit la connexió de persones majors que viuen soles

29 de gener de 2020
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El projecte Healthy Loneliness s’ha dut a terme a la ciutat de València.
  • Ha sigut impulsat per l’Institut Ítaca Sabien de la UPV i el centre d’innovació Las Naves, i es portarà de nou a la pràctica durant el 2020 en diversos barris de València.

Els tallers sobre compra i cuina saludable, economia domèstica i gestions administratives del projecte Healthy Loneliness que aborda el problema de la soledat a València, han resultat de gran utilitat per als qui han participat i, a més, s’ha aconseguit la connexió i generació de xarxes entre persones majors de 65 anys que viuen soles en el mateix barri. Són algunes de les conclusions d’aquest projecte que ha sigut impulsat per l’Instituto Ítaca Sabien de la UPV i el centre d’innovació Las Naves i que han sigut presentades aquesta vesprada en la jornada “La Soledat a València” celebrat en Las Naves.

Més de 43.000 persones de més de 64 anys viuen soles a València. Una xifra que convida a treballar sobre un concepte com la soledat cada dia més present en les nostres vides.

Durant la jornada també s’ha destacat que el projecte podria resultar sostenible amb poca inversió econòmica i podria tindre un impacte positiu a molt curt termini en la vida de les persones. També la necessitat de la implicació del personal sanitari per a garantir l’èxit de les persones destinatàries d’aquesta mena de projectes. I finalment la importància de generar equips de treball interdisciplinaris i multisectorials per a identificar a aquelles persones que més necessiten participar en programes de prevenció de la Soledat no desitjada.

Segona fase del Healthy Loneliness

En la segona fase del Healthy Loneliness, a conseqüència dels resultats d’avaluació de l’any passat, s’incorporaran a més algunes novetats. Una d’elles serà que els tallers a realitzar s’adaptaran a les necessitats principals de cada barri i, a més, es formarà a personal voluntari dels mateixos perquè les determinades accions contra la soledat no desitjada puga continuar una vegada finalitze el projecte. Així mateix personal tècnic del projecte podrà formar a professionals sobre la soledat no desitjada a València a partir dels resultats del projecte.
Las Naves i l’Institut Ítaca Sabien han comptat amb la col·laboració en aquesta tasca d’altres àrees de l’Ajuntament de València: Mercats, l’Oficina de l’Energia, Serveis Socials i Persones Majors.

El projecte Healthy Loneliness segueix el llegat d’altres iniciats en Las Naves dirigits al foment de l’envelliment actiu, com és el cas de Activage, que monitoritza a persones majors que viuen soles a fi que continuen mantenint la seua autonomia, o el Programa Recepta Cultura que incorpora la prescripció de visites a museus des dels centres d’atenció primària.

COMPARTEIX:
TW - FB