El projecte ProSumE participa a Holanda en la major conferència europea sobre cooperativisme

16 de juliol de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Gemma Fajardo, investigadora de l’Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria, ha participat al congrés científic “Cooperatives en un món que canvia ràpidament: innovació en l’empresa i la comunitat”, de l’Aliança Cooperativa Internacional (ICA) als Països Baixos.
  • IUDESCOOP és un dels socis amb els quals Las Naves i la Fundació Observatori del Canvi Climàtic estan desenvolupant el projecte ProSumE, amb la finalitat de promoure la producció i autoconsumo d’energia solar.

Durant la Conferència Europea d’Investigació de l’Aliança Cooperativa Internacional (ICA) que ha tingut lloc en Wageningen (Holanda), la investigadora de l’IUDESCOOP Gemma Fajardo ha presentat part del treball que està duent a terme com a soci en el projecte ProSumE, impulsat per Las Naves i la Fundació Observatori del Canvi Climàtic. En aquesta conferència, acadèmics i acadèmiques, representants de cooperatives i d’altres institucions públiques i privades han intercanviat les últimes novetats en construcció, regulació i enfortiment de cooperatives en diferents sectors i països.

En concret, Gemma Fajardo ha participat amb la ponència “El marc legal europeu promou el autoconsum d’energies renovables”? en la qual ha incidit que els estats membres de la UE hauran de “garantir que els consumidors finals tinguen dret a formar part de comunitats d’energia renovable sense perdre els seus drets com a consumidors finals i sempre que, en el cas d’empreses privades, aquesta activitat no constituïsca la seua principal activitat comercial o professional”.

Dins del projecte ProSumE, l’IUDESCOOP treballa en el marc legal que ajudaria a fomentar i impulsar la autoproducció i consum d’energia solar. I, en aquest sentit, durant la conferència a Holanda Gemma Fajardo ha ressaltat que la directiva 2009/28/CE requereix que els estats membres de la UE adopten mesurades de suport a les iniciatives d’energies renovables. No obstant això, la investigadora ha indicat que “la inversió en energies renovables va disminuir un 60% entre 2011 i 2015 a causa de la inseguretat jurídica que genera el seu marc regulatori i, com els estats membre mantenen el dret a triar les seues fonts d’energia, el marc legal és molt desigual”.

La investigadora d’IUDESCOOP ha ressaltat el dictamen CESSI 2017/ CO34/07, que proposa la creació de cooperatives energètiques i les analitza prenent com a referència les que existeixen a Alemanya. De fet, tal com ha exposat Fajardo, “A Alemanya, ja en 2012, el 47% de tota l’energia renovable instal·lada estava en mans de cooperatives i ciutadania”.

COMPARTEIX:
TW - FB