El projecte ProSumE fomentarà la producció i consum local d’energia solar a València

7 de març de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El projecte ProSumE (Enabling Energy Prosumers Services) pretén convertir a València en un referent nacional i europeu en matèria de autoconsum i autoproducció d’energia solar.
  • La fi última és aconseguir una producció descentralitzada de l’energia per fer-la més justa i democràtica.

El projecte ProSumE (Enabling Energy Prosumers Services) pretén convertir a València en un referent nacional i europeu en matèria de autoconsum i autoproducció d’energia solar. Es tracta d’una iniciativa del centre d’innovació Las Naves, l’Institut d’Enginyeria Energètica (IIE) de la Universitat Politècnica de València, la Fundació Observatori del Canvi Climàtic i l’Institut Universitari de Recerca en Economia Social, Cooperativisme i Emprendimiento (IUDESCOOP) de la Universitat de València. El finançament és a càrrec del EITClimate Kic, la principal iniciativa de la Unió Europea sobre canvi climàtic i la major col·laboració pública-privada d’Europa centrada en la innovació per mitigar-ho.

Representants d’aquestes institucions han tingut ja la reunió de llançament del projecte, que tindrà una durada de sis mesos i amb el qual es persegueix fomentar la producció descentralitzada d’energia per fer-la més justa i democràtica; i, amb això, generar un veritable impacte en el canvi climàtic. Està concebut com un projecte llavor amb el qual establir un full de ruta per acompanyar el desenvolupament de serveis a prosumidores i prosumidors a la nostra ciutat i amb la qual València podria aconseguir el seu objectiu de reduir en un 40% les seues emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle per a l’any 2030.

El projecte ProSumE es basa en el concepte de “prosumidor/a”, que es refereix a les persones que són, al mateix temps, consumidores i productores d’energia. El seu objectiu és fomentar la autoproducció i l’autoconsum d’energia, en concret fotovoltaica, per convertir a la ciutadania en actor de la transició energètica de la ciutat.

El treball, dins del projecte, del centre d’innovació Las Naves, en col·laboració amb la Fundació Observatori del Canvi Climàtic, se centrarà en la coordinació, comunicació i gestió del projecte. També analitzarà els principals obstacles que enfronta la ciutadania per fer la transició a la autogeneració d’energia i l’autoconsum, així com els diferents tipus de perfils de prosumidors potencials, considerant els diferents models de producció d’energia a nivell residencial o comercial, però també a nivell públic o col·lectiu.

El grup de treball de l’Institut d’Enginyeria Energètica de la Universitat Politècnica de València s’encarregarà, entre altres qüestions, de localitzar en quines parts de la ciutat es pot aprofitar més el potencial solar. A més, estudiarà la quantitat d’energia que es pot generar, així com quants diners es podrà estalviar i la corresponent reducció d’emissions de CO2.

Per la seua banda, l’Institut Universitari de Recerca en Economia Social, Cooperativisme i Empreneduria de la Universitat de València treballarà a identificar el context legal en el qual es podrien oferir serveis a prosumidores i prosumidors, així com en l’anàlisi de les millors pràctiques de gestió a nivell legal i administratiu.

El projecte ProSumE va sorgir del grup de treball de promoció de les energies renovables de la xarxa Connecta Energia de Las Naves durant unes jornades organitzades en el marc del projecte europeu Transition Cities de Climate KIC. El seu objectiu és aconseguir un nou model energètic per a València que siga just i democràtic.

COMPARTEIX:
TW - FB