Dos dones participant en el projecte Mapetjant els barris

El projecte ‘Mapejant els barris’ sobre participació ciutadana ajudarà a repensar Campanar, Algirós i Tres Forques

1 de setembre de 2022
CATEGORIA:
Labs i Makers
Missions València 2030
Participació i inclusió
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Les pròximes activitats tindran lloc el pròxim 10 de setembre en el barri de Campanar, 17 de setembre en Algirós i 24 de setembre en Tres Forques
  • Aquest taller ha tingut lloc anteriorment en barris d’altres ciutats del món com Istanbul (Turquia), París (França) o Palerm (Itàlia)
  • Inscripcions gratuïtes: lasnaves.com

El centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València ha presentat els pròxims tallers del projecte ‘Mapejant els barris’ que ajudaran a repensar la ciutat, des d’una perspectiva qualitativa, en barris com Campanar, Algirós i Tres Forques. Aquestes activitats tindran lloc els pròxims 10, 17 i 24 de setembre.

Mapejant els barris és un conjunt de laboratoris ciutadans descentralitzats dins del Programa d’Innovació Ciutadana (PIC) de Las Naves que integren la mirada ciutadana sobre l’espai públic, a través del joc i la fotografia. Un projecte sobre participació ciutadana per a repensar València a través d’un passeig fotogràfic per diferents barris de la ciutat i està impulsat per la fotoperiodista Eva Máñez i l’arquitecte i sociòleg Borja de Madaría. Amb aquest projecte es pretén reconéixer els barris a través de la “deriva” i analitzar-los amb la metodologia Placemaking. Després de l’èxit del primer taller realitzat al juny en Malilla, torna el projecte a altres barris de la ciutat.

Les pròximes activitats, que tindran lloc els pròxims 10 de setembre en Campanar, 17 de setembre en Algirós i 24 de setembre en Tres Forques, constaran d’un taller matutí en el qual es farà un passeig fotogràfic pel barri a través d’una tècnica de participació denominada “deriva” en la que a través d’uns daus els participants aniran recorrent els carrers per a documentar amb una cambra o mòbil i respondre a les preguntes que els guien en la reflexió de l’activitat. Posteriorment, a la vesprada, els participants treballaran en Las Naves sobre el documentat al matí, es generarà un debat de reflexió i s’elaborarà un mapa col·lectiu amb el resultat de les derives i les propostes de millora a futur.

Què és el Placemaking?

Aquesta sèrie d’activitats està basada en el Placemaking, un moviment internacional que pretén retornar els espais públics als ciutadans i transformar-los en una cosa viva, en plena evolució, d’acord amb les necessitats i els interessos de les persones. Per a això, animen que siguen les i els propis habitants els qui participen col·lectivament en el procés de re-imaginar i re-inventar els espais públics, parant atenció als significats i les qualitats, tant físiques, culturals i socials com a emocionals que defineixen aqueixos llocs, possibilitant que puguen ser gaudits per tota la ciutadania.

Aquesta proposta proposa un exercici de participació ciutadana en l’esfera de l’espai públic escoltant veus diverses, no tecnificades ni vinculades professionalment amb la planificació territorial o l’anàlisi urbana, a fi de propiciar el compromís de la societat civil (civic engagement). I ho fa fàcil en proposar un exercici de ludificació en el disseny de la pròpia experiència i una metodologia testada i contrastada per a canalitzar no sols la veu de la ciutadania, sinó també les seues emocions i desitjos.

Aquest taller ha tingut lloc anteriorment en barris d’altres ciutats del món com Beksitas (Istanbul, Turquia) amb l’Associació Sokar Bizim Dernegi, amb la beca Step Travel Grants of the programme of the European Cultural Foundation; en Belleville (Paris, França), dins de les jornades en la Vaig citar dones Arts del projecte europeu Transmaking (Horizon2020); i a Palerm (Sicília) amb Minimum Studio i Banye Cohouse.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves explora amb aquest projecte metodologies com el placemaking que permeten a la ciutadania, a través d’eines com la fotografia, reconéixer, identificar i repensar la ciutat per a fer de València una ciutat més sostenible, saludable, emprenedora i compartida, tal com estableix l’estratègia Missions València 2030. Així mateix es treballa el ‘civic engagement’ , fonamental en el desenvolupament de la Missió Climàtica València 2030.

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB