El projecte DIAL facilitarà la vida independent de les persones majors amb una eina inspirada en la ràdio 

8 de setembre de 2021
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El consorci responsable està liderat per l’Institut SABIEN-ITACA, de la Universitat Politècnica de València; i format també pel centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València; l’Institut Polibienestar, de la Universitat de València; i INICIATIVA SOCIAL INTEGRAL.
  • L’eina es basarà en Tecnologies Asistivas de Veu Multiplataforma i estarà especialment dissenyat per a la comunicació amb les persones majors.
  • Per a això, el projecte recull una primera fase de tallers de codisseny en els quals participaran persones potencialment usuàries.

El projecte DIAL combatrà la soledat no desitjada de les persones majors de València mitjançant el desenvolupament d’una solució amigable i innovadora basada en Tecnologies Asistivas de Veu Multiplataforma. En concret, les institucions participants desenvoluparan una eina que incorpora un sistema de detecció per mitjà d’algorismes que, mitjançant conversa amb la persona major, siga capaç de detectar quan aquesta està patint una situació de soledat no desitjada o està en risc de patir-la. En tal cas, el sistema alertarà al professional de l’atenció sociosanitària corresponent.

“No es tracta d’excloure el factor humà, tan necessari especialment per a les persones d’edat avançada que viuen soles; sinó de facilitar-los una primera comunicació mitjançant la tecnologia, perquè puguen continuar mantenint un alt grau d’independència que ens sembla tan important”, assenyala el regidor d’Innovació, Carlos Galiana.

El projecte serà dut a terme per un consorci multidisciplinari format per Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València; l’Institut Polibienestar, de la Universitat de València; INICIATIVA SOCIAL INTEGRAL, empresa especialitzada en serveis d’atenció i cura a persones majors; i que està coordinat per l’Institut SABIEN-ITACA, de la Universitat Politècnica de València.

“Serà una espècie de Alexa, però especialment ideada per a l’atenció a les persones majors, atenent a totes les seues característiques, sempre amb un objectiu clar: facilitar-los el seu dia a dia i independència. Les dades dels usuaris seran utilitzats exclusivament per al bon funcionament de l’eina i en cap moment podran ser explotats per a altres fins, com ocorre amb altres aplicacions d’aquest estil”, aclareix Vicente Traver, coordinador del grup SABIEN-ITACA de la Universitat Politècnica de València.

L’Agència Valenciana d’Innovació subvenciona el projecte DIAL dins del Programa de Projectes Estratègics en Cooperació.

Inspirada en la ràdio

La solució tecnològica que es desenvoluparà està inspirada en la ràdio, un mitjà amb el qual les persones majors se senten molt familiaritzades perquè les persones que actualment tenen més de 70 anys han tingut relació al llarg de la seua vida amb la idea del “altaveu que els parla i els informa”. D’ací ve que el projecte no sols prenga el nom de DIAL per la seua referència a la ràdio sinó perquè l’eina a desenvolupar estarà inspirada en ella.

Tallers de codisseny

Perquè l’eina s’adeqüe perfectament a les persones majors que ho usaran, aquestes participaran en una sèrie de tallers de codisseny on podran identificar les seues necessitats, habilitats i la seua vida diària, mentre que les i els professionals de l’atenció socionanitaria aportaran el seu coneixement perquè la tecnologia, finalment, siga desenvolupada en funció d’elles.

A més de la lluita contra la soledat no desitjada, les institucions impulsores del projecte DIAL pretenen reduir la bretxa digital, especialment la de l’ús de la tecnologia que afecta les persones majors; i facilitar el desig que moltes d’aquestes persones tenen de continuar vivint en les seues pròpies cases durant la seua vellesa.

Consorci local

Las Naves serà l’entitat responsable de l’escalabilitat, la comunicació i l’anàlisi

del projecte sobre la seua viabilitat com a model de negoci; mentre que INICIATIVA SOCIAL INTEGRAL s’encarregarà de la metodologia, disseny, desenvolupament i posada en marxa del procés de codiseño participatiu.

Per part seua, la Universitat Politècnica de València, coordinadora del projecte, dissenyarà i desenvoluparà la solució tecnològica: i l’Institut Polibienestar, de la Universitat de València, durà a terme el procés d’avaluació i validació d’aquesta.

COMPARTEIX:
TW - FB