El projecte ARCH crea eines per adaptar les ciutats al canvi climàtic

18 de juliol de 2022
CATEGORIA:
Agroalimentació
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB

/ L’objectiu del projecte H2020 és millorar l’adaptació de les àrees històriques davant les amenaces climàtiques i naturals a través d’eines que permeten avaluar i millorar el seu grau de resiliència

/ El dimecres passat ARCH va celebrar el seu acte final local a València i a partir de demà, dimarts 19 de juliol, congrega totes les ciutats i sòcies participants a Hamburg per al seu tancament global

/ El projecte s’emmarca dins de la Missió Climàtica 2030 que té com a objectiu convertir València en una ciutat climàticament neutra, dins de l’estratègia Missions València

ARCH és un projecte d’investigació H2020 que té com a objectiu preservar millor les àrees del patrimoni cultural dels perills i riscos. L’equip d’ARCH ha inclòs les ciutats de Bratislava (Eslovàquia), Camerino (Itàlia), Hamburg (Alemanya) i València, on la coordinació local l’ha portat Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València. En el projecte s’han cocreat, juntament amb organitzacions locals i regions, eines i metodologies que ajudaran les ciutats a salvar el patrimoni cultural dels efectes del canvi climàtic.

Els impactes del canvi climàtic tenen abast global i una escala sense precedents. Les ciutats s’enfronten a esdeveniments extrems amb major freqüència i intensitat, i els riscos derivats del canvi climàtic sobre els seus districtes històrics, urbans i rurals, seran cada vegada majors. Cal preparar-se davant d’esta situació, donat que els efectes d’estos canvis en el clima poden ser diferents en funció de les solucions que s’implementen a les ciutats.

Per això, ARCH ha desenvolupat un marc de gestió del risc de desastres per avaluar i millorar la resiliència de les àrees històriques al canvi climàtic i perills naturals. S’han dissenyat, a més, eines i metodologies que es poden consultar al web del projecte: https://savingculturalheritage.eu/. Estes eines permeten, entre altres coses, avaluar el nivell de maduresa de la resiliència d’una àrea històrica, conéixer els perills relacionats amb el clima que l’afecta, preparar plans d’acció flexibles i monitorar processos de millora de la resiliència.

Las Naves va acollir dimecres passat el tancament local d’ARCH a València, on es van presentar les anàlisis realitzades i eines creades durant els tres anys que ha durat el projecte europeu. A l’esdeveniment van assistir el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, i la directora general de Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Celsa Monrós. Durant l’acte es va posar de manifest el paper clau de L’Horta i L’Albufera per fer de València una ciutat resilient, gràcies a la funció de regulació davant d’episodis de calor extrem i ones de calor, que seran cada vegada més freqüents i intensos.

A més, pel que fa al projecte a València, s’ha promogut i coordinat un grup de treball sobre alimentació i canvi climàtic per ajudar a impulsar projectes i iniciatives locals sobre canvi climàtic i agroalimentació, dins del Consell Alimentari Municipal de València. Esta tasca s’emmarca en la Missió Climàtica València 2030, destinada a convertir-la en ciutat climàticament neutra, dins de l’estratègia Missions València.

Demà, 19 de juliol, comença a Hamburg l’esdeveniment de tancament global del projecte, que reunirà durant tres dies representants de les 16 entitats que formen el consorci. Serà dimecres quan es durà a terme una jornada oberta al públic per presentar els resultats generats per ARCH durant estos tres anys de duració del projecte.

desde hasta
Scheduled Agroalimentació Missions Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB