Brava Studio Fotografia grupal presentación TAC! en València

El Festival d’Arquitectura Urbana TAC! obri convocatòria a Las Naves per al disseny del pavelló de València

29 de març de 2023
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB

/ El festival impulsat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) i la Fundació Arquia, que enguany tindrà lloc a València i Donostia-Sant Sebastià, se celebrarà a València del 14 de setembre al 16 d’octubre

/ La temàtica central de la segona edició de TAC! serà el paper de l’arquitectura per a abordar els reptes urbans davant l’emergència climàtica

/ La convocatòria del concurs d’idees per a la creació d’un pavelló temporal que se situarà en la Plaça Músic López-Chávarri està dirigida a joves professionals de l’arquitectura i estarà oberta fins al 12 de maig

> Descàrrega materials de premsa

> Descàrrega les bases del concurs

El centre d’innovació Las Naves ha acollit este matí la presentació de la convocatòria dirigida a professionals de l’arquitectura per al disseny del pavelló temporal de TAC! Festival d’Arquitectura Urbana 2023. Enguany València ha sigut triada com una de les dues seus del festival junt amb Donostia-Sant Sebastià per a mostrar el talent de l’arquitectura jove a Espanya. El concurs per al disseny del pavelló, que se situarà en la Plaça Músic López-Chávarri, estarà obert fins al pròxim 12 de maig.

TAC! 2023, que se celebrarà a la ciutat del 14 de setembre al 16 d’octubre, acollirà diverses activitats culturals que tindran lloc en el pavelló i convertiran la ciutat en un emplaçament per a la innovació i l’experimentació en l’espai públic. Enguany el festival reflexionarà sobre el paper de l’arquitectura en els desafiaments als quals s’enfronta l’entorn urbà en el context actual d’emergència climàtica.

Per al seu projecte, València, en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves, ha proposat com a eix la iniciativa Missió Climàtica València com a part de la seua estratègia Missions València 2030 -un dels quatre àmbits de València Capital Verda Europea- amb el compromís d’impulsar la creativitat, la innovació i l’atracció del talent juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i la recuperació de l’espai públic; i l’alimentació saludable.

En aquest sentit, Carlos Galiana, regidor d’innovació de l’Ajuntament de València, ha assenyalat que el pavelló de TAC! “ens ajudarà a que el missatge arribe a les persones que viuen i es relacionen a València. Que la nostra ciutat tinga un espai obert inspirat en la Missió Climàtica i que la seua programació reforce els valors que intentem transmetre és molt positiu”. A més, ha posat l’accent en el barri del Carme on es situarà, “un espai molt significatiu del centre d’una ciutat que ha canviat molt a petició de la pròpia ciutadania”.

“L’objectiu últim de TAC! és el de donar veu als arquitectes més joves del nostre país perquè mostren per mitjà d’una construcció efímera l’impacte tan positiu que l’arquitectura pot tindre en les nostres vides a través de la posada en valor de l’espai públic”, ha comentat Iñaqui Carnicero, secretari general d’Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) i impulsor de la iniciativa durant la presentació.

Per part seua, Nuria Matarredona, directora general d’Agenda Urbana i Arquitectura del MITMA, ha ressaltat que “el festival és una oportunitat per a la ciutat perquè permet activar un dels seus espais més emblemàtics. És també una oportunitat per a convidar a la reflexió col·lectiva i per a oferir un lloc de trobada. Per a això, s’han alineat totes les institucions”.

En aquest sentit, Sol Candela, directora de la Fundació Arquia, ha manifestat que “vivim un temps en què, a causa de la crisi climàtica i la pandèmia global, la societat dona més valor als espais exteriors, a la seua qualitat ambiental i ecològica i a les comunitats que els habiten. És el moment d’actuar des de la col·laboració i la cocreació, de posar al ciutadà en el centre, de renegociar la relació entre els propis humans, així com amb el medi ambient”.

Per part seua, Javier Peña, director artístic de TAC!, ha ressaltat que “és rellevant l’existència de projectes com TAC! que ens permeten explorar noves formes en dissenyar l’entorn urbà. Més si cap a València i en una ubicació com la Plaça Músic López-Chávarri, espai molt demandat pels habitants del barri i que ara proposem abordar a través de l’arquitectura, la innovació i la consciència climàtica en un moment tan important”.

Convocatòria per al disseny dels pavellons i jurat

El pavelló serà triat mitjançant una convocatòria dirigida a professionals de l’arquitectura amb edats compreses fins als 45 anys. La Secretaria General d’Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en col·laboració amb la Fundació Arquia, convoquen aquest concurs d’idees per al disseny dels pavellons a València i Donostia-Sant Sebastià.

Després de la decisió del jurat, els estudis guanyadors obtindran un premi de 12.000€ i duran a terme els seus projectes amb un pressupost estimat de fins a 90.000€ per a l’execució, que es podrà ampliar amb aportacions de patrocinis. Hi haurà també un segon i tercer premi, valorats en 3.000€ i 2.000€, respectivament.

Els participants podran accedir a les bases de la convocatòria en la pàgina web del festival i fer arribar el seu projecte fins al 12 de maig a través del formulari web. El concurs comptarà amb un jurat especialitzat constituït per representants de les institucions que configuren aquesta edició del festival. Aquest jurat seleccionarà els dos projectes guanyadors, dos finalistes per a cada seu amb premi econòmic i tres mencions.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres» i recentment ha entrat a formar part de la xarxa mundial de la Missió de Mitigació i Adaptació al canvi climàtic.

COMPARTEIX:
TW - FB