El curtmetratge Manspreading impulsat per Las Naves es classifica per als Oscars 2020

24 de octubre de 2019
CATEGORIA:
Estratègies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Dels milions de curtmetratges professionals que es roden en el món cada any, només 140 passen el filtre dels Oscars.
  • La provocadora cinta del guanyador d’un Goya, Abdelatif Hwidar, serà avaluada pels membres de l’Acadèmia de Hollywood.

Després d’aconseguir 7 premis internacionals, el curtmetratge valencià “Manspreading” impulsat pel centre d’innovació Las Naves i produït per la productora valenciana “La Marmota Insomne” ha aconseguit destacar entre els millors treballs del món d’enguany i s’ha classificat per als Oscar de 2020. El director i co-guionista Abdelatif Hwidar destaca la brillant recta final que ha tingut la cinta en l’últim tros de la seua distribució: “just quan en els festivals semblava que s’esgotava el cicle de vida de Manspreading, ha ressuscitat amb una força inesperada. En els últims mesos hem guanyat diversos premis de molt de nivell, entre ells el prestigiós Danzante Iberoamericano, que ens classifica directament per als Oscars”.

El realitzador de Ceuta ja sap el que és emportar-se un premi gros a casa: en 2008 va guanyar el Goya al millor curtmetratge per una història amable i punxant alhora, sobre el 11-M. Aquesta vegada, la meta és Hollywood. Arribar fins ací és tota una gesta. Dels milions de curtmetratges que es roden en el món cada any, només 140 passen el primer filtre de l’Acadèmia d’Arts i Ciències Cinematogràfiques de Hollywood.

El film, que denuncia el quotidià micromasclisme del manspreading, ha sigut possible gràcies a l’impuls del centre d’innovació Las Naves, que amb el seu objectiu fundacional d’apostar per la innovació, tenint a les persones com a epicentre, va veure clar que la història que volia contar Abdelatif Hwidar posava en la palestra temes tan candents com la igualtat de gènere, des d’una perspectiva fresca i provocadora. Contar aquesta història que transcorre en una unitat de metro que, per desgràcia, podria ser el de qualsevol ciutat del món, ha sigut possible també gràcies a la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

El regidor d’innovació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha destacat “l’aposta de Las Naves per la innovació en cultura i per aquesta mena d’històries que, amb un llenguatge cinematogràfic, denuncien els micromasclismes i ajuden a caminar cap a una major justícia de gènere”. “Encara queda molt per fer en justícia de gènere i el sector de la creació hem d’aportar el nostre granet d’arena per a generar reflexions individuals i col·lectives”, apunta Hwidar.

Ara, el curt produït per “La Marmota Insomne” haurà de passar dos filtres més per a fregar el somni: els membres de l’Acadèmia realitzaran una primera ronda de votacions per a seleccionar la shortlist amb els 15 finalistes. La cap de producció, Carolina Tortajada, es mostra optimista: “Honestament, crec que el curt té tots els ingredients necessaris per a obrir-se pas fins a la shortlist… Tècnicament és impecable, els punts de vista de la càmera no estan encotillats, té un final inesperat, no és complaent… A més, Hollywood cada vegada està més obert a les cintes que remouen consciències”.

Si ho aconsegueix, una segona ronda de votacions triarà als nominats al Millor Curt de Ficció. “Guanyar, ni m’ho plantege, encara que aquesta indústria m’ha ensenyat que tot és possible. Però estar entre els 5 nominats seria una colossal satisfacció i una justíssima recompensa per als 60 professionals que s’han implicat fins a la medul·la”, apunta el director de Ceuta.

“Qui veja la cinta sentirà que viatja en eixe vagó de metro, amb totes les conseqüències: experimentarà incomoditat, sentiments oposats, fins i tot pot ser que li fem somriure quasi alhora que cabrejar-se!”, apunta la cap de producció de la cinta. A destacar també la versemblant i potent interpretació de la parella protagonista: Clara de Luna i Marco Huertas.

COMPARTEIX:
TW - FB