El consorci europeu del projecte Power Up contra la pobresa energètica es reuneix en Las Naves

8 de abril de 2022
CATEGORIA:
Energia
Missions València 2030
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Liderats per l’associació d’autoritats europees locals Energy Cities, es desenvoluparan pilots a Espanya (València), Bèlgica, Països Baixos, Itàlia, República Txeca i Macedònia del Nord
  • A la nostra ciutat són responsables del projecte el centre d’innovació Las Naves i la fundació València Clima i Energia

Proveir d’energia renovable a llars de la ciutat de València en situació de pobresa energètica és l’objectiu principal de Power Up, un projecte europeu en el qual participen les ciutats de València, Eeklo (Bèlgica), Heerlen (Països Baixos), i Skopje (Macedònia del Nord), així com l’àrea de Campània (Itàlia) i a la República Txeca. Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, i la fundació València Clima i Energia, són les entitats responsables d’aquesta iniciativa a la nostra ciutat.

Durant dos dies, el consorci s’ha reunit en Las Naves amb la finalitat de posar en comú els avanços dels diferents pilots del projecte, que persegueix desenvolupar models de producció d’energia renovable per a beneficiar a llars en situació de pobresa energètica. Cadascuna de les ciutats buscarà en primer lloc quin és el que millor s’adapta a les seues característiques i necessitats i, de fet, en el primer dia de la reunió es van presentar diferents possibles models de negoci.

En concret es van exposar les comunitats energètiques, els punts d’assessorament energètic, les cooperatives energètiques, els models ESCO i el lloguer d’electrodomèstics més eficients energèticament. També es van treballar estratègies per a saber com involucrar a llars vulnerables en aquests models; com a exemples, es va assenyalar la importància de conéixer en profunditat les necessitats reals de les persones, traslladar el missatge de manera accessible i respectuosa o crear espais segurs de participació.
A la vesprada els socis van conéixer l’Oficina de l’Energia i la comunitat energètica de Castellar-Oliveral, la primera de la ciutat i que ha sigut impulsada per l’Ajuntament de València a través de la Fundació València Clima i Energia.

Hui, en Las Naves, els socis han conegut el model triat ja per la cooperativa energètica ciutadana Ecopower, de Bèlgica. Consisteix en una turbina eòlica costejada per la cooperativa i l’ajuntament i els beneficis del qual cobreixen els costos perquè llars en situació de pobresa energètica puguen pertànyer a aquesta cooperativa i beneficiar-se de les seues tarifes més econòmiques.

En el cas de València s’està encara definint el model que millor s’adapte a la nostra ciutat, el qual es dissenyarà entorn de la figura de les comunitats energètiques. Aquest model implica una alta participació ciutadana en el disseny i la presa de decisions. Per a dur a terme el projecte Power Up a València s’aprofitaran teulades públiques i privades de la ciutat per a acollir instal·lacions d’energia solar fotovoltaica i s’espera involucrar a al voltant de 100 llars de la ciutat.

Missions València 2030

El projecte Power Up s’emmarca en la Ciutat Sostenible i Compartida que persegueixen el centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València com a responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. En el primer dia de reunió del consorci, de fet, Jordi Peris, coordinador general d’Estratègies Urbanes i Agenda Sostenible de l’Ajuntament de València els ha explicat l’Agenda Urbana i la Missió Climàtica.

Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB