El concurs #DeMajorVullSerCom premia els vídeos reivindicatius sobre el paper de la dona en la ciència de 6 centres educatius

11 de febrer de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Ana Payo, Amparo Chiralt i Maria Montessori són algunes de les dones la tasca de les quals ha estat visibilitzada en els vídeos guanyadors de la quarta edició del concurs.
  • Els centres premiats són el col·legi Abecé de Gandia, l’IES Marxadella de Torrent, el Cid Campeador de València, l’IES Victoria Kent d’Elx, el Parque Colegio Santa Ana de València i l’IES Vicent Castell i Domènech de Castelló de la Plana.
  • El lliurament de guardons s’ha celebrat hui de manera online, coincidint amb la celebració del “Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència”, a través dels canals de Youtube de Las Naves i Fisabio.

El concurs de vídeos “De major vull ser com…”, organitzat pel Centre d’Innovació Las Naves i per la Fundació Fisabio, ha posat hui el punt i final a la seua quarta edició, en la que s’han batut els rècords de participació: 75 vídeos elaborats per més de 230 alumnes de 41 instituts de tota la Comunitat Valenciana; totes i tots amb un únic objectiu: reivindicar a les dones científiques i tecnòlogues.

A l’espera únicament dels resultats de la votació online -oberta en aquestos moments i durant els pròxims 15 dies- per a escollir el Premi del Públic del concurs-, el certamen ha entregat aquest matí els guardons en una gala online retransmesa pels canals de Youtube de los dos entitats.

Els guanyadors i guanyadores d’aquesta edició representen, a més, un mosaic geogràficament molt divers; han guanyat alumnes de sis centres escolars repartits per tota la Comunitat Valenciana. Els premis a la Millor Producció Audiovisual han recaigut en la categoria d’ESO/Cicle Bàsic FP en el vídeo De major vull trencar el silenci” del col·legi Abecé de Gandia, i en “Mujeres en la ciencia” de l’IES Marxadella de Torrent en la categoria de Batxillerat/Cicle Mitjà i Superior FP.

Pel que fa al Premi al Millor Guió ha sigut per a Comando científicasde l’IES El Cid Campeador de València en ESO/Cicle Bàsic FP; i per a “Referentas” de l’IES Victoria Kent d’Elx en Batxillerat i Cicle Mitjà/Superior FP. També s’han atorgat un accésit a “No es un juego” de l’IES La Foia d’Ibi

En la modalitat dels premis al Vídeo més Innovador en la selecció del personatge o col·lectiu, s’han emportat els guardons l’alumnat del Parque Colegio Santa Ana de València per “Una vida complicada, María Montessori” en la categoría ESO/Cicle Bàsic FP; i “Planeta Bazal: Ana Payo” de l’IES Vicent Castell i Domènech de Castelló de la Plana en Batxiller i Cicle Mitjà/Superior FP. Igualment també en aquesta modalitat s’ha lliurat un accésit a “Una mujer, una científica” del Sección Secundaria d’Alpuente.

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la CIència

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha subratllat la consolidació definitiva del concurs de vídeos #DeMajorVullSerCom: “cada any és un repte, i cada edició vegem com augmenta la participació, la implicació de la comunitat educativa amb allò que significa aquest concurs: reivindicar la igualtat, posar en el lloc que mereixen a tantes dones científiques i tecnòlogues, i mostrar-les com un referent per al alumnat. I volem seguir fent-ho en un dia tan assenyalat com el de hui, vinculant així el concurs a l’efemèride del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència”.

Per la seua banda, el director gerent de Fisabio, José Antonio Manrique, ha insistit en “la importància de visibilitzar el paper de la dona en la ciència, així com continuar treballant perquè cada volta siguen més els referents femenins en aquest àmbit”. Manrique, a més, ha donat l’enhorabona a l’alumnat que ha participat “per la seua creativitat i entusiasme”, i ha convidat a totes les persones a gaudir dels vídeos i formar part del concurs, participant amb la seua votació a decidir el Premi del Públic al millor vídeo.

Premi del Públic

El concurs #DeMajorVullSerCom conclourà, com dèiem, oficialment en dues setmanes. Durant aquestes quinze dies s’ha obert una plataforma per a votar el Premi del públic, on qualsevol persona pot participar i votar pel seu vídeo favorit en aquest enllaç: https://pr.easypromosapp.com/p/912635

Pel que fa a la resta de vídeos premiats, han estat avaluats per un jurat conformat per Soledat Rubio, directora de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, Luis Zurano, membre de la Unitat de Comunicació Científica de la Universitat Politècnica de València, Llúcia Martínez Priego, responsable del Servei de Seqüenciació de Fisabio i divulgadora científica, Sara Verdú, tècnica I+D+i especialista en Participació i Polítiques d’Igualtat de Las Naves i Paqui Méndez, directora de Curtmetratges per la Igualtat i directora de l’Associació per la Co-Educació.

COMPARTEIX:
TW - FB