El CODiNuCoVa i Las Naves impulsaran accions per a aconseguir una ciutat més saludable 

30 de juny de 2021
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana i el centre d’innovació social i urbana de l’Ajuntament de València, Las Naves, signen un conveni de col·laboració que contempla el desenvolupament d’accions conjuntes que promoguen i milloren la salut dels i les valencianes.
  • El CODiNuCoVa està desenvolupant en l’actualitat un projecte pilot per a “mapejar” l’obesitat infantil a través de garbellats nutricionals en centres d’Atenció Primària.

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) i Las Naves han rubricat un conveni de col·laboració per a treballar de manera conjunta per i per a la promoció de la innovació social i urbana destinada a la consecució d’una ciutat més saludable i sostenible que millore la salut de les persones. El secretari de la corporació col·legial, Luis Cabañas, acompanyat de la gestora de Projectes de l’entitat, Ruth García, s’ha reunit amb Marta Chillarón, directora de Las Naves, per a donar-los a conéixer algunes de les línies de treball desenvolupades pel CODiNuCoVa que fomenten l’alimentació saludable i la prevenció, o el tractament, d’algunes malalties.

Una d’aquestes accions és ENPIV (Avaluació Nutricional de la Població Infantil en Centres de Salut de la ciutat de València), un projecte pilot que forma part de la constel·lació de projectes de Missions València 2030 i que “mapejara” l’obesitat infantil a la ciutat de València, a través de garbellats nutricionals a menors de 5 a 14 anys atesos en centres d’Atenció Primària seleccionats. “L’alimentació dels xiquets és una qüestió molt preocupant ja que els hàbits adquirits durant aquesta etapa de la vida són essencials per a aconseguir una alimentació equilibrada. En aquests moments, un de cada quatre xiquets valencians pateix sobrepés i al voltant del 12%, obesitat. Ensenyar a menjar bé i a realitzar eleccions saludables, per tant, és un dels reptes que ens marquem”, apunta Luis Cabañas.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, ha explicat “la importància que té la nutrició i una bona dieta dins del camp de l’Agroalimentació en el qual innovem en molts projectes des de Las Naves. L’obesitat infantil, o una bona i equilibrada alimentació en els menjadors escolars, són algunes de les àrees en les quals estem treballant. Només tenint en compte el sistema agroalimentari podrem aconseguir que València siga una ciutat més saludable, tal com marca la nostra estratègia d’innovació Missions València 2030. I no ens oblidem que amb això estem contribuint a aconseguir el dret de l’alimentació, que significa una alimentació saludable nutritiva per a totes les persones adequada al territori i a la cultura local”.

El CODiNuCoVa també realitza l’informe “Com mengem en la Comunitat Valenciana”, que tindrà una nova edició en 2021/22 i que analitza els hàbits d’alimentació segons franges d’edat. D’aquest estudi es desprén que l’alimentació dels i les valencianes, malgrat voler ser saludable, obté una puntuació de 6 sobre 10. A més, durant el confinament, la corporació col·legial així com Las Naves van participar en la plataforma Escoles que Alimenten amb una sèrie de recomanacions nutricionals per a mantindre hàbits d’alimentació saludable, van elaborar menús orientats a famílies amb escassos recursos i menors a càrrec per a ajudar-los en l’alimentació dels xiquets i xiquetes mentre els col·legis romanien tancats i van crear una “llista de la compra” sana, sostenible i saludable per a aquests mateixos col·lectius.

Amb aquest conveni de col·laboració, que comptarà amb una Comissió Mixta de Treball, tant el CODiNuCoVa com Las Naves reafirmen la seua aposta per la millora de la salut de la població a través de l’alimentació. “L’Educació Alimentària és clau com a palanca del canvi per a adquirir hàbits saludables”, conclou Cabanyes. Es rubrica així un conveni de col·laboració que en la pràctica realitzava Las Naves al costat de CODiNuCoVa des de 2019 en el marc del Consell Alimentari.

COMPARTEIX:
TW - FB